Biroul Executiv al Uniunii Nationale a Sindicatelor TESA din Sanatate, reunit in Predeal, la data de 24 februarie 2019, a facut un apel ca sindicatele TESA din sanatate sa stranga randurile pentru ca vocea lor sa fie auzita si pentru ca nedreptatile din spitale sa inceteze. Presedintele Uniunii Nationale a Sindicatelor TESA din Sanatate, domnul Valentin Chifor l-a invitat pe Presedintele Confederatiei Sindicale Nationale MERIDIAN, domnul Ion Popescu si pe Secretarul General al Confederatiei, domnul Dumitru Fornea sa prezinte in cadrul Biroului Executiv al acestei organizatii, principalele linii de actiune pentru solutionarea revendicarilor personalului tehnic, economic si socio-administrativ din spitalele. Secretarului General al CSN MERIDIAN i-au fost prezentate nemultumirile personalului nemedical din spitale si revendicarile acestora asa cum au fost ele formulate de U.N.S. TESA din Sanatate. Prevederile legislative aflate in vigoare, nedreptatesc grav personalul TESA, muncitorii din spitale si o parte din personalul auxiliar, aceste categorii fiind excluse atat de la acordarea sporurilor, cat si de la majorarea salariilor la nivelul anului 2022, cum se acorda deja pentru medici si asistenti medicali.
 
   Afiliere
   Contact

Ultima ora
 

Presa locala:

http://adevarul.cluj.astral.ro/arhiva/2006/04/8/p1.pdf

"Dezbatere pre – aderare

Sala mare de sedinte a Primariei municipiului Cluj-Napoca a gazduit ieri, dezbaterea cu tema “Dezvoltare locala si regionala durabila”, eveniment care face parte din actiunile legate de integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Dezbaterea a avut ca obiectiv comunicarea si cooperarea intre zonele locale si regionale, in vederea identificarii, extinderii si valorificarii ariei oportunitatilor, in scopul dezvoltarii economice si regionale. La eveniment a participat ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu, ministrul Educatiei, Mihail Hardau, secretari de stat din Ministerul Mediului, Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Transporturilor, precum si reprezentanti ai Primariei municipiului Cluj-Napoca, ai prefecturilor si ai consiliilor judetene din regiunea de nord-vest, ai agentiilor guvernamentale si ai institutiilor deconcentrate din judetul Cluj.
Actiunea a fost organizata de Confederatia Sindicala Nationala Meridian, in colaborare cu Agentia pentru Dezvoltare Regionala de Nord-Vest si in parteneriat cu ministerele implicate in pregatirea Romaniei pentru aderarea la Uniunea Europeana, respectiv in privinta absorbtiei fondurilor structurale post-aderare.Evenimentul este cel de-al patrulea din seria dezbaterilor cu aceasta tema, organizate in fiecare regiune de dezvoltare.In cadrul dezbaterii de ieri au fost prezentate “ Programul National de Dezvoltare 2007 – 2013 ”, “Cadrul strategic regional”, “Metodologia de planificare regionala”, precum si componenta Comitetului pentru Programele Operationale Regionale."

http://www.ziuadecj.ro/modules.php?name=News&file=article&sid=1850

Anca Boagiu, ministrul Integrarii Europene, a criticat activitatea Agentiilor de Dezvoltare Regionala (ADR) si a expus cateva dintre oportunitatile pe care le are Romania privind accesarea fondurilor europene.
Ministrul s-a aflat vineri la Cluj pentru a participa la dezbaterea “Dezvoltarea locala si regionala durabila”, organizata de Confederatia Sindicala Nationala MERIDIAN in parteneriat cu Ministerul Administratiei si Internelor si Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest (ADRNV). “Astept din partea ADR-urilor mult mai multa atentie si implicare. Ati pierdut centura Clujului la PHARE pentru ca nu a fost gata proiectul. Noroc ca acum aveti finantare, se va realiza pe banii Guvernului Romaniei; incepe deja sa intre in constructie.

Daca ADRNV se misca si isi corecta documentatia tehnica la timp, centura era gata si ar fi fost finantata printr-un program PHARE. Daca exista documentatie proasta, pe care Agentia de Dezvoltare o prezinta si nu o modifica, atunci lucrarea nu este finantata”, a spus Boagiu. Ministrul si-a exprimat nemultumirea si in ceea ce priveste finantarea unora dintre agentiile regionale care nu primesc bani de la consiliile judetene, asa cum ar trebui.
“Am identificat o parte dintre problemele care trebuie rezolvate referitor la ADR-uri. De exemplu, ele vin pentru certificarea platilor la Bucuresti. Ca sa nu mai vina, transferam aceasta responsabilitate in regiune. Angajam oameni ai MIE la nivel regional, asa incat agentiile sa nu trebuiasca sa vina in Capitala. Pe ele trebuie sa le finanteze consiliile judetene. Cateva au pe langa ele birourile de cooperare transfrontaliera. Daca nu functioneaza toate perfect, le ajutam in primii ani, chiar daca aceasta inseamna efort financiar”, a mai spus Boagiu.
Conform ministrului, s-a intamplat ca agentiile sa ceara sprijinul ministerelor pentru proiecte care nu erau bune din punct de vedere tehnic. “Teoretic, ele sunt independente, dar, in momentul in care dau de greu, cer sprijinul ministerului. Din 2007 va fi si mai greu. Nu poti sa girezi niste proiecte care nu sunt bine realizate din punct de vedere tehnic! Ele spun ca sunt independente, dar, cand fac un proiect care nu functioneaza si care nu e conform, dau vina pe cei de la MIE”, a spus aceasta.
Boagiu a vorbit despre necesitatea implicarii autoritatilor locale, dar si a societatii civile, pentru crearea unor proiecte viabile si a cheltuirii eficiente a banilor europeni. “Proiectele trebuie facute in asa fel incat sa primeasca finantare. Exista riscul ca banii sa nu fie cheltuiti”, a avertizat Boagiu. “Agentiile trebuie sa isi dea jos haina politica pentru ca avem directori de ADR-uri care sunt politicieni in toata regula, care au candidat in alegeri, care au mancat bataie in alegeri. Asa nu se poate asigura echidistanta!”, spune Boagiu.
La conferinta de la sediul PD, ministrul democrat a aruncat sageti inspre fostul partid de guvernare. “In ceea ce priveste absorbtia fondurilor, Romania a recuperat din catastrofa pe care a lasat-o Partidul Social Democrat, prin politica de a se folosi de aceasta oportunitate pentru a acapara primarii altor partide”, a afirmat Boagiu. “La componenta de infrastructura mare regionala Phare, intregul proces de asistenta tehnica, gestionat de consultantul Planet SA (pentru toate activitatile asumate conform contractului), a inregistrat intarzieri, decalari, iar, in unele cazuri, chiar nerealizari.
Conform contractului cu MIE, Planet SA trebuia sa acorde sprijin pentru elaborarea documentatiei de licitatie in vederea contractarii antreprenorului de lucrari pentru proiectele propuse spre finantare. Din cauza intarzierilor inregistrate, s-au pierdut 21 milioane de euro prin anularea finantarii proiectelor de infrastructura din totalul alocat, pentru acele proiecte care aveau nevoie de licitatie internationala. In cursul lunii septembrie 2004, am constatat aceeasi abordare defectuoasa in ceea ce priveste activitatea de asistenta tehnica pe care Planet SA trebuia sa o acorde beneficiarilor de proiecte”, este justificarea ADRNV.

Case din bani europeni
Referitor la activitatea intreprinderilor mici si mijlocii (IMM), Boagiu a subliniat necesitatea de a se face eforturi pentru cresterea competitivitatii. “IMM-urile trebuie sa renunte la obiceiul de a fi tot timpul impinse si favorizate de catre stat. Ele au obligatia de a raspunde solicitarilor de a se pregati pentru a deveni competitive. Statul le sustine, dar e nevoie si de implicarea lor. De la 1 ianuarie 2007, rolul de tutore al statului dispare, se diminueaza pana ajunge sa se limiteze doar la politicile generale”, a spus ministrul.
Dupa integrarea in UE, Romania va putea accesa fonduri structurale pentru constructia de locuinte. “A fost identificata aceasta posibilitate de finantare in bugetul european aprobat pentru perioada 2007-2013. Componenta privind constructia de locuinte nu a mai existat pana acum. Tara noastra trebuie sa valorifice aceasta oportunitate pentru ca are nevoie de locuinte”, a explicat Boagiu. O alta noutate se refera la schimbarea regulii care spune ca fondurile trebuie cheltuite in doi ani. “Regula pentru 2007-2013 este ca sunt trei ani pentru finalizarea unui proiect.
Castigam un an, ceea ce este un mare avantaj, putem sa reusim sa miscam mai bine structurile noastre”, a mai spus Boagiu. Aceasta a prezentat si aspecte pozitive in ceea ce priveste proiecte regionale si a amintit de Centura Zalaului, de proiectul pentru cresterea atractivitatii bailor sarate Turda sau de cel care vizeaza incubatoarele de afaceri de la Cluj si Baia Mare. Ministrul a exprimat sprijinul Guvernului pentru proiecte care tin de dezvoltarea urbana a Clujului, cum ar fi modernizarea liniei de tramvai sau rampa ecologica.

http://www.hotnews.ro/pp_articol_10111-Dezbatere-regionala-organizata-cu-o-armata-de-oficialitati-la-Cluj.htm

"Dezbatere regionala, organizata cu o "armata"de oficialitati, la Cluj 
 
Apropierea aderarii la Uniunea Europeana i-a pus pe jar pe oficialii romani. La Cluj-Napoca, la o dezbatere regionala organizataa de Confederatia Nationala Sindicala "Meridian", s-au adunat mai multi primari, consilieri, ministri, secretari de stat si parlamentari decat participa de obicei la o vizita prezidentiala.

Ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu, a profitat de prezenta sefului ei din PD, primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, pentru a lansa pe piata o serie de noutati importante. Ea a anuntat ca Romania va primi fonduri structurale pentru constructia de locuinte dupa integrarea in UE.

Aceasta masura, care va fi aplicata la nivelul intregii Uniuni Europene dupa anul 2007, a fost adoptata in contextul crizei de locuinte care se manifesta pe tot continentul. De ea vor beneficia indeosebi localitatile declarate "inchise" pe vremea comunismului, in Romania, si a caror dezvoltare a fost limitata in mod artificial.

Orasul Cluj-Napoca, ce are cea mai scumpa piata imobiliara din Romania, este cel mai bun exemplu in acest sens.

Anca Boagiu a mai spus ca a fost identificata aceasta posibilitate de finantare in bugetul european, aprobat pentru perioada 2007-2013. O astfel de componenta nu a mai existat pana acum la capitolul fondurilor structurale.

Potrivit ministrului Integrarii Europene, Romania va beneficia si de avantajul schimbarii regulilor care existau pana acum privind fondurile structurale si care impuneau finalizarea unui proiect in termen de doi ani de la data aprobarii. Pentru urmatorii sase ani, proiectele vor fi finalizate in termen de trei ani, in loc de doi, ca si pana acum.

Pe de alta parte, Anca Boagiu a reluat criticile la adresa Agentiilor de Dezvoltare Regionala. Ea a afirmat ca acestea ar trebui sa se implice mai mult in administrarea unor proiecte.

Mai mult, demnitarul este nemultumit de faptul ca autoritatile administrative centrale trebuie sa dea bani acestor agentii de dezvoltare pentru ca presedintii consiliilor judetene nu au alocat fondurile necesare, desi aceasta obligatie le revenea prin lege.

Si tot din acest motiv, Ministerul Integrarii Europene a preluat finantarea birourilor de cooperare transfrontaliera. Anca Boagiu a mai declarat ca o reforma a sistemului administrativ, care ar presupune acordarea de personalitate administrativa regiunilor de dezvoltare, ar fi eventual oportuna cu putin timp inainte de discutarea noului buget comunitar. Acest lucru ar insemna probabil anul 2012.

Comunele vor fi unificate

Strategia autoritatilor romane pentru marirea posibilitatilor de cheltuire a fondurilor europene include si desfiintarea unor comune. Secretarul de stat din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, Mircea Toader, a declarat ca o serie de comune nu isi justifica existenta.

Unele dintre ele nu isi pot finanta nici cheltuielile proprii si au fost infiintate mai degraba ca urmare a dorintei unor politicieni ajunsi in functii importante si care au dorit sa isi promoveze localitatea natala.

Ca sa incurajeze unificarea comunelor, autoritatile vor finanta cu precadere marile proiecte de infrastructura, care implica mai multe comunitati. Si asta, cu atat mai mult cu cat ar scadea, astfel, costurile de administrare a proiectelor.

In plus, noua lege a administratiei publice include un criteriu de excludere care prevede ca orasele mari si foarte bogate vor fi excluse de la finantarea prin bugetul de stat. Aceasta, pentru ca ele ar putea sa isi asigure singure accesul la bani, deci se pot finanta singure.

In schimb, orasele mici si mijlocii vor fi stimulate din punct de vedere financiar sa se asocieze cu comunele din jur si sa isi formeze niste asociatii, care vor lua fie forma unor zone metropolitane, fie cea a unor intercomunalitati.

Acestea vor avea propriile lor consilii de administratie, in care vor fi reprezentate toate comunitatile participante si care vor trebui sa asigure dezvoltarea unor servicii publice comune pentru toate unitatile administrative asociate.

Toate aceste servicii publice vor avea costuri minime standard, stabilite de catre Ministerul Administratiei si Internelor.

In prezent, asociatiile metropolitane, de genul celei formate in jurul municipiului Oradea, nu sunt foarte eficiente pentru ca Ordonanta de Urgenta numarul 26, care reglementeaza activitatea asociatiilor si a fundatiilor stabileste ca acestea trebuie sa aiba neaparat un scop nepatrimonial.

Mircea Toader a abordat si problema noilor cabinete ale primarilor, infiintate prin Legea administratiei locale, ce se afla in prezent in dezbaterea Parlamentului. El a spus ca primarii vor avea dreptul sa ii numeasca pe acesti angajati ai cabinetului, insa le-a cerut primarilor sa angajeze tineri specialisti si nu soacre sau frati.

Drumurile comunale, lasate in grija Ministerului Agriculturii

Anul 2007 va aduce si o serie de schimbari in modul de finantare al infrastructurii.

Directorul din Ministerul Transporturilor, Mariana Nanu, a declarat ca dupa aderarea la Uniunea Europeana, drumurile comunale si satesti vor fi administrate de Ministerul Agriculturii, cele judetene vor fi finantate de agentiile de dezvoltare regionala, iar Ministerul Transporturilor va avea grija doar de drumurile nationale si de autostrazi.

Desi politicienii din Ardeal se lauda de obicei cu faptul ca reprezinta cea mai dezvoltata regiune a Romaniei, ministrul Educatiei si Cercetarii, Mihail Hardau, a demonstrat cu cifre ca lucrurile nu stau deloc asa.

In anul 2004, el a declarat ca cele 17 universitati de stat, cu 117 facultati din Regiunea de Nord-Vest, au atras doar 3,1 la suta din fondurile destinate finantarii programelor de cercetare stiintifica. In anul 2005, acestea au atras sapte la suta fondurile pentru centrele de excelenta si 18 la suta din banii destinati proiectelor de cercetare.

In Regiunea de Nord-Vest, exista doar 15 studenti la mia de locuitori, in timp ce media pe tara este de 34 de studenti la mia de locuitori. Aproape intreaga viata stiintifica din regiune se concentreaza in Cluj-Napoca. Mici proiecte de cercetare au fost, insa, depuse, in numar extrem de mic, si de universitati din Oradea si din Baia Mare."

Comunicat de presa 5 aprilie 2006 - De ultima ora                                          

                              

DEZVOLTARE LOCALA SI REGIONALA DURABILA

7 aprilie 2006 Cluj-Napoca/jud. Cluj

               Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord - Vest

             (Bihor, Bistrita Nasaud, Cluj, Maramures, Satu Mare, Salaj)

PROGRAM TEMATICA

  

10ºº  -  10³º

Primirea si  inregistrarea participantilor,

Sala Mare de Sedinte a Primariei  Municipiului Cluj-Napoca

10³º  -  11ºº

 

Cuvant de deschidere

Emil Boc Primar - Primaria Municipiului Cluj -  Napoca

Moderator – Corina Dragotescu – Director Cotidianul ADEVARUL

Mircea Toader – Secretar de stat Ministerul Administratiei si Internelor

Claudiu Cosier Director  Agentia pentru Dezvoltare Regionalã Nord - Vest

Ion Popescu Presedinte Confederatia Sindicala Nationala MERIDIAN

11ºº - 13ºº

 

 

Programul Naþional de Dezvoltare 2007-2013

    - Prioritati de Dezvoltare pentru P.N.D. 2007-2013

    - Programe Operationale Sectoriale

Prezinta reprezentanti ai: Ministerului Integrarii Europene, Ministerului Economiei si Comertului, Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.

Cadrul strategic regional (Planul de Dezvoltare Regionala, draft IV)

Metodologia de planificare regionala

Componenta comitetului pentru Programele Operationale Regionale

Prezinta reprezentanti ai Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Nord - Vest.

13ºº - 13³º

Pauza cafea

13³º - 15³º

Dezbateri

- Discutii interactive

- Studii de caz

15³º- 16ºº

Concluzii

Prezentari:

  1. Prezentare  ADR NORD - VEST

  2. Prezentare MIE 1

  3. Prezentare MIE 2 - Stadiul programarii ROP 

  4. Prezentare MIE 3

  5. Prezentare Ministerul Finantelor:PND 2007 -2013

  6. Prezentare Ministerul Administratiei si Internelor 

  7. Prezentare Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului

  8. Prezentare Ministerul Economiei si Comertului

  9. Prezentare ANDZM

  10. Prezentare Clemson

 

 
Power by Portal de Afaceri, Catalog Firme by MediaNet Design