Confederatia Sindicala Nationala MERIDIAN in parteneriat cu Comisia Consultativa pentru Mutatii Industriale din Comitetul Economic si Social European, Universitatea din Petrosani, Comisia Europeana, Guvernul Romaniei, Televiziunea Romana, Romania TV si Sindicatul MUNTELE, a organizat, joi, 13 septembrie 2018, la Petrosani, judetul Hunedoara, in Aula Universitatii din Petrosani, o Conferinta la nivel inalt cu tema: ”Regiunile carbonifere din Romania in tranzitia energetica”. Conferinta la nivel inalt de la Petrosani a reunit in mijlocul comunitatii miniere din Valea Jiului peste 300 de participanti din tara si din strainatate: salariati ai unitatilor miniere din cadrul Compexului Energetic Hunedoara (CEH), reprezentanti ai Comisiei Europene si ai Comitetului Economic si Social European, reprezentanti ai Guvernului Romaniei si ai autoritatilor locale, membri ai Parlamentului Romaniei, reprezentanti ai conducerii CEH, lideri sindicali din cadrul Confederatiei Sindicale Nationale MERIDIAN, precum si personalitati marcante ale comunitatilor miniere din Europa. Prezenti la conferinta, Comisarul European pentru Politica Regionala - doamna Corina Cretu si Ministrul Fondurilor Europene - doamna Rovana Plumb au promis asistenta fianciara pentru sprijinirea unei tranzitii energetice juste in Valea Jiului.
 
   Afiliere
   Contact

Ultima ora
 


Actiunile itinerante organizate de Confederatia Sindicala Nationala MERIDIAN impreuna cu Ministerul Administratiei si Internelor in majoritatea regiunilor de dezvoltare (Centru – Alba Iulia, Vest-Timisoara, Sud-Ploiesti, Nord-Vest – Cluj, Nord-Est - Iasi) au avut o evolutie ascendenta conferind autoritate si credibilitate parteneriatului social. Recenta  intrunire din 26.05.2006, organizata la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi,  cu tema „Dezvoltare locala si regionala durabila” s-a desfasurat  sub nota dominanta a problematicii rezultate din Raportul de tara, accentuandu-se necesitatea pregatirii corespunzatoare a procesului de aderare a Romaniei la UE, prin armonizarea  eforturilor tuturor factorilor decizionali de la toate nivelurile societatii pentru ca acest deziderat sa devina o realitate.
 La aceasta manifestare au participat Anca BOAGIU, ministru al Integrarii Europene, Sulfina BARBU, ministru al Mediului si Gospodaririi Apelor, Dumitru OPREA, rector al Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” - Iasi, Mircea TOADER, secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, Valer BINDEA, secretar de stat in Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, Gavril MARZA, Presedinte al Consiliului Judetean Suceava, Georgeta SMADU, director al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est, Ion POPESCU, Presedinte al Confederatiei Sindicale Nationale MERIDIAN, Corina DRAGOTESCU, moderator, director al cotidianului ADEVARUL.
 
 Invitat special in cadrul Reuniunii de la Iasi, dl. Jonathan SHEELE, seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, a subliniat realizarile deloc neglijabile inregistrate de tara noastra pe linie socio-economica si culturala, dar n-a omis sa evidentieze aspecte inca discutabile si controversate privind sistemul juridic, eradicarea coruptiei, modernizarea agriculturii, diverse probleme de mediu etc.
 Totodata, Jonathan SCHEELE a evidentiat activitatea deosebita a Confederatiei Sindicale Nationale MERIDIAN, apreciind eforturile organizatiei noastre in dezvoltarea dialogului social prin extinderea comunicarii si cu alti parteneri, altii decat cei ai guvernului.  
 In alocutiunea sa, ministrul integrarii europene, doamna Anca BOAGIU, si-a exprimat satisfactia pentru aceste initiative sindicale care creaza o atmosfera lucrativa, reunind la aceeasi masa,  autoritatile locale si centrale, toti partenerii sociali, transformand pentru cateva ore munca de birou intr-un dialog constructiv destinat identificarii solutiilor viabile, specifice fiecarei zone, elemente care vor determina- in mod real- diminuarea discrepantelor dintre judete, iar per ansamblu o dezvoltare durabila la nivel national. In interventia sa, doamna ministru Anca BOAGIU, a evidentiat rolul determinant pe care il are fiecare dintre noi, mentionand ca nu trebuie sa vina UE catre noi, ci invers. Totodata, Domnia Sa a sublinitat ca, in functie de cum vom concepe proiectele de dezvoltare zonala, de modul in care vom convinge ca suntem profesionisti si organismele internationale vor aloca corespunzator fondurile financiare necesare.
 In finalul alocutiunii, Anca BOAGIU a afirmat ca pentru Romania adevarata ei sansa este in mod deosebit de a-si prezenta adevarata sa imagine ilustrata de competenta, tenacitate si moralitate. Prin Reuniunea de la Iasi s-a realizat nu numai o sedinta de analiza a problemelor punctuale caracteristice zonei, dar informarile de specialitate ale reprezentantilor ministerelor de resort au captivat interesul auditoriului.
Intrunirile de acest gen sunt adevarate campanii de pregatire a Romaniei in vederea aderarii acesteia la UE, avand o dubla semnificatie: ele demonstrează nu numai că sindicatele raspund prezent acestui timp, dar confera si cadrul adecvat factorilor guvernamentali de a-si prezenta propria activitate, ceea ce contribuie efectiv la consolidarea raporturilor inter-relationale dintre toti factorii implicabili. Este un mod operativ şi transparent de a urmari evolutia economico sociala a tuturor judetelor, un model de activitate sindicala  creativa si nu numai revendicativa. Ideea actiunilor itinerante apartine presedintelui Confederatiei Sindicale Nationale MERIDIAN- domnul Ion POPESCU- care depune alaturi de colaboratorii sai eforturi sustinute pentru reusita lor, considerand ca  inainte de a critica trebuie sa propui. 

Documentele prezentate de invitati :

Link catre Comunicatul de presa emis de Ministerul Integrarii Europene :    apasa aici

Invitatia si tematica dezbaterilor :         apasa aici

 
Power by Portal de Afaceri, Catalog Firme by MediaNet Design