Biroul Executiv al Uniunii Nationale a Sindicatelor TESA din Sanatate, reunit in Predeal, la data de 24 februarie 2019, a facut un apel ca sindicatele TESA din sanatate sa stranga randurile pentru ca vocea lor sa fie auzita si pentru ca nedreptatile din spitale sa inceteze. Presedintele Uniunii Nationale a Sindicatelor TESA din Sanatate, domnul Valentin Chifor l-a invitat pe Presedintele Confederatiei Sindicale Nationale MERIDIAN, domnul Ion Popescu si pe Secretarul General al Confederatiei, domnul Dumitru Fornea sa prezinte in cadrul Biroului Executiv al acestei organizatii, principalele linii de actiune pentru solutionarea revendicarilor personalului tehnic, economic si socio-administrativ din spitalele. Secretarului General al CSN MERIDIAN i-au fost prezentate nemultumirile personalului nemedical din spitale si revendicarile acestora asa cum au fost ele formulate de U.N.S. TESA din Sanatate. Prevederile legislative aflate in vigoare, nedreptatesc grav personalul TESA, muncitorii din spitale si o parte din personalul auxiliar, aceste categorii fiind excluse atat de la acordarea sporurilor, cat si de la majorarea salariilor la nivelul anului 2022, cum se acorda deja pentru medici si asistenti medicali.
 
   Afiliere
   Contact

Ultima ora
 

Secretarul General al Confederatiei Sindicale Nationale MERIDIAN, Dl. Ion Albu, a avut onoarea de a primi vizita domnului Helmut Mullers, Secretarul General al Confederatiei Europene a Sindicatelor Independente. Cu aceasta ocazie au fost abordate o serie de problematici privind sindicalismul european,  domnul Mullers apreciind faptul ca MERIDIAN-ul, ca si confederatie sindicala trans-sectoriala, reprezentativa la nivel national, reprezinta un reper sindical important si intersant pentru CESI.

Domnul Mullers a evidentiat multiplele posibilitati de sprijinire a activitatii CSN MERIDIAN prin demararea unor proiecte si programe de interes sindical in Romania. Ca urmare a discutiilor purtate, domnul Ion Albu, l-a asigurat pe Secretarul General al CESI, ca va supune atentiei Consiliului National, posibilitatea institutionalizarii colaborarii dintre CSN MERIDIAN si Confederatia Europeana a Sindicatelor Independente, exprimandu-si convingerea ca acest lucru este realizabil.


CESI este o confederatie sindicala, fondata in 1990, organizata la nivel european, compusa din organizatii sindicale din diferite tari europene de tipul :

  • sindicate nationale sectoriale si trans-sectoriale
  • sindicate europene trans-sectoriale
  • sindicate europene independente

La nivel european, CESI este un interlocutor al institutiilor europene si in particular al Comisiei Europene, prin luari de pozitie care se refera in principal la problemele de politica sociala, contribuind astfel prin intermediul comitetelor sale, la modelarea deciziilor care se iau in cadrul politicilor europene privind ocuparea si protectia sociala..

Contururile Europei sociale se configureaza incet iar “ ocuparea totala “, ramane obiectivul principal. In absenta initiativelor europene si a unei mai bune coordonari a masurilor nationale, nu este posibil sa se progreseze in cadrul politicilor sociale si a luptei contra somajului. Este motivul pentru care salariatii trebuie in mod egal sa se grupeze la scara europeana pentru a-si apara interesele.
Totusi, Europa nu se limiteaza la statele membre ale Uniunii Europene. Largirea Europei inaugureaza o noua era. Pluralismul cultural si diferitele traditii sudate pe continent, reprezinta nu numai o provocare ci in acelasi timp o imbogatire.
CESI sustine largirea Uniunii, astfel incat conditiile necesare punerii in practica a ,, Casei Europa” sa poata fi create.

In viziunea Confederatiei Europene a Sindicatelor Independente, un sindicat este expresia solidaritatii si a interesului comun al salariatilor. Solidaritatea cuprinde in mod egal si pe cei ce sunt in cautarea unui loc de munca. Salariatii europeni sunt din ce in ce mai confruntati cu intreprinderile multinationale. Este in consecinta imperativ ca miscarea sindicala europeana sa creeze o contrapondere eficace.

CESI estimeaza ca pacea sociala, dreptatea sociala , recunoasterea drepturilor salariatilor si existenta sistemelor sociale finantabile sunt elemente indispensabile ale modelului social european. Ca si baza a acestui model, economia sociala de piata garanteaza libertatea pietei si compensatia sociala - doua obiective plasate pe picior de egalitate. In acest context, initiativa si responsabilitatea cetatenilor imbraca o importanta determinanta.

CESI apara pluralismul sindical si se considera ca un interlocutor in cadrul dialogului social european. Influenta politicii sindicale trebuie sa fie intarita de un dialog partenerial la scara europeana.

CESI se pronunta in favoarea unui serviciu public autonom si a instantelor publice eficace in serviciul cetateanului european. Ea sustine perenitatea si dezvoltarea unui serviciu public independent.

Organele de conducere
 
Congresul

Congresul este organul suprem al CESI si se reuneste la fiecare patru ani. El se compune din aproximativ 100 de reprezentanti ai sindicatelor membre si din Biroul executiv. Fiecare sindicat membru numeste un delegat. Mandatele ramase sunt repartizate intre toate sindicatele membre in functie de numarul de afiliati. Deciziile Congresului sunt aplicabile pentru toate sindicatele membre.

Congresul decide, asupra urmatoarelor:

  • orientari bugetare pentru cele patru exercitii urmatoare
  • alegerea Presedintelui si a Vice-presedintilor
  • alegerea Secretarului General si a Trezorierului
  • alegerea Cenzorilor si a supleantilor.


Comitetul Director

Comitetul director este instanta suprema a CESI intre Congrese si se compune dintr-un reprezentant al fiecarei organizatii membre si din Biroul Executiv. Comitetul director este convocat de catre Biroul Executiv si se reuneste cel putin de doua ori pe an si cel putin o data in anul Congresului.

Comitetul Director decide asupra bugetului pentru exercitiul urmator si aproba raportul de activitate al Biroului Executiv. Este in mod egal responsabil de toate sarcinile care, dupa statut, nu sunt in mod expres rezervate Congresului sau Biroului Executiv.

Reuniunile Comitetului director sunt conduse de catre Presedinte sau de catre unul din Vice-Presedinti.

Presedintele actual al CESI este Dl. Valerio SALVATORE  (CONF.S.A.L., Italia).

Vice-presedinti sunt:

Dl. Christian CHAPUIS (UFCFP-CGC, Franta),
Dl. Rainer DUMONT DU VOITEL (FFPE),
Dl. Domingo Fernandez VEIGUELA (CSI-CSIF, Spania)
Dl. Jorg HEBSACKER (CGB, Germania),
Dl. Wieslaw SIEWIERSKI (FZZ, Polonia)
Dl. Romain WOLFF (CGFP, Luxemburg).

Biroul Executiv

Biroul Executiv gestioneaza activitatea CESI conform deciziilor Congresului si Comitetului Director. El se compune din Presedinte, sase Vice-presedinti , Secretarul General Dl. Helmut MULLERS,  Trezorierul Dl. Frank STOHR (EULOS) si Presedintele Academiei Europa Dl. Peter HEESEN (dbb, Germania). Reuniunile sunt conduse de catre Presedinte

Pagina de internet a acestei organizatii poate fi accesata la urmatoarea adresa:

http://www.cesi-bxl.be/

 
Power by Portal de Afaceri, Catalog Firme by MediaNet Design