Biroul Executiv al Uniunii Nationale a Sindicatelor TESA din Sanatate, reunit in Predeal, la data de 24 februarie 2019, a facut un apel ca sindicatele TESA din sanatate sa stranga randurile pentru ca vocea lor sa fie auzita si pentru ca nedreptatile din spitale sa inceteze. Presedintele Uniunii Nationale a Sindicatelor TESA din Sanatate, domnul Valentin Chifor l-a invitat pe Presedintele Confederatiei Sindicale Nationale MERIDIAN, domnul Ion Popescu si pe Secretarul General al Confederatiei, domnul Dumitru Fornea sa prezinte in cadrul Biroului Executiv al acestei organizatii, principalele linii de actiune pentru solutionarea revendicarilor personalului tehnic, economic si socio-administrativ din spitalele. Secretarului General al CSN MERIDIAN i-au fost prezentate nemultumirile personalului nemedical din spitale si revendicarile acestora asa cum au fost ele formulate de U.N.S. TESA din Sanatate. Prevederile legislative aflate in vigoare, nedreptatesc grav personalul TESA, muncitorii din spitale si o parte din personalul auxiliar, aceste categorii fiind excluse atat de la acordarea sporurilor, cat si de la majorarea salariilor la nivelul anului 2022, cum se acorda deja pentru medici si asistenti medicali.
 
   Afiliere
   Contact

Ultima ora
 

Uniunea Europeana a Grefierilor, organizatie la care Federatia Nationala Sindicala JUSTITIA din Romania este afiliata, impreuna cu, Confederatia Sindicala Nationala MERIDIAN, a  organizat in perioada 14-16 martie2007, la Bucuresti, Hotel IBIS, atelierul international cu tema: „ Calitate si eficienta in organizarea sistemelor juridice din statele membre ale Consiliului Europei. Contributia grefierilor”

Evenimentul a reprezentat o premiera in ceea ce priveste temele abordate de sindicatele din Romania, subiectele de discutie dezvoltate in cadrul acestui atelier fiind de o reala complexitate si de un interes major nu doar pentru personalul auxiliar din justitie, ci si pentru intreaga societate romaneasca. Au participat reprezentanti din Italia, Franta, Germania, Danemarca, Suedia, Bosnia-Hertegovina, Estonia,Lituania.

Presedintele E.U.R. domnul Gabrielle Guarda, in cuvantul de deschidere a aratat ca a ales Romania pentru desfasurarea lucrarilor simpozionului, ca o apreciere a bunelor  relatii dintre organizatia europeana pe care o reprezinta  si Federatia Nationala Sindicala JUSTITIA din Romania.

Scopul principal al acestui atelier a fost atat punerea in discutie a provocarilor ce revin sistemelor juridice dim tarile membre ale Consiliului Europei, in contextul reglementarilor europene, cuprinse in documentele elaborate de catre Comisia Europeana pentru Eficienta in Justitie, cat si prezentarea bunelor practici europene cu privire la reconsiderarea pozitiei grefierului in eficientizarea proceselor judiciare. 

Principalele subiecte de discutie, au avut ca piloni,  doua documente care au fost elaborate de CEPEJ in cadrul unor intalniri plenare ce s-au reunit la Strasbourg, si anume :

  • “ Compendiu de bune practici privitoare la managementul procedurilor judecatoresti “
  • “ Lista indicatorilor privind analiza duratei procedurilor in sistemul juridic ”

Caracterul tehnic al documentelor analizate nu a impiedicat totusi, si discutarea unor subiecte complementare care, in definitiv, au o influienta majora in indeplinirea obiectivelor izvorate din activitatea Comisiei Europene pentru Eficienta in Justitie. Astfel, in contextul dezbaterilor care au urmat prezentarii generale a sistemelor de justitie din statele membre ale Consiliului Europei, problema salarizarii si a conditiilor de viata si de munca a persoanelor care participa la infaptuirea actului de justitie, a reaparut ca fiind una dintre axele principale ale politicilor care ar trebui sa fie elaborate in scopul imbunatatirii calitatii si eficientei sistemelor de justitie.

Din expunerile facute de catre participantii straini a reiesit faptul ca in Europa, grefierilor li se atribuie sarcini sporite pe intregul parcurs al unui proces juridic, incepand cu consultanta juridica primara si pana la transmiterea hotararilor instantelor de judecata.

Interventiile reprezentantilor grefierilor din Romania, au scos in evidenta aspecte care afecteaza eficienta activitatii acestora si anume numarul mare de dosare care revin instantelor, conditiile necorespunzatoare de lucru, salariile mici in raport cu responsabilitatile ce le au.

Ca o cerinta esentiala care  s-a conturat, a fost  aceea de redefinire a categoriei grefierilor in ansamblul sistemului judiciar din Romania si anume schimbarea sintagmei de „ personal auxiliar ”si reconsiderarea muncii acestora in contextul europen actual si de perspectiva.

Pe parcusul celor doua zile de dezbateri au participat la lucrari doamna Monica Macovei ministrul justitiei, domnul Sergiu Andon presedintele Comisiei Juridice din Camera Deputatilor, domnul Cristi Danielet, reprezentantul Romaniei in CEPEJ; domnul procuror  Alin Georgescu, din partea Consiliului Superior al Magistraturii.

Reprezentantii tarilor europene prezenti la atelier s-au intalnit la Palatul Parlamentului cu domnul Valer Dorneanu vicepresedinte al Camerei Deputatilor si cu domnul Doru Ioan Taracila senator in Senatul Romaniei, cu care prilej s-a pus accent pe calitatea profesionala pe care trebuie sa o aiba un grefier, contributia lui la cresterea prestigiului justitiei in randul opiniei publice.

In partea a doua a lucrarilor, s-a stabilit data Congresului Uniunii Europene a Grefierilor si anume 29-31august 2007, care se va desfasura la Stockholm in Suedia, data la care Federatia Nationala Sindicala JUSTITIA va deveni membru cu drepturi depline a E.U.R.

Evenimentul s-a bucurat de o prezenta numeroasa pe intreaga perioada de desfasurare, aproximativ 65 de persoane participand activ in cadrul discutiilor initiate. In acelasi timp, s-a constat si un interes destul de mare din partea reprezentantilor mass media, fapt ce s-a regasit in stirile zilnice ale unor televiziuni importante si ale unor agentii de presa de prestigiu.

Relevanta din acest punct de vedere este stirea difuzata de ROMPRES la data de 16 martie 2007

“Un seminar international cu tema Calitate si eficienta in sistemul de justitie in statele membre ale UE a inceput, joi, la Bucuresti, in organizarea Uniunii Europeane a Grefierilor si sindicatelor de resort din Romania

Procurorul Alin Georgescu a citit un mesaj al presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, judecator Anton Pandrea in care arata ca exista o excelenta colaborare, pe care Consiliul Superior al Magistraturii a consolidat-o, intre Confederatia Sindicala Nationala MERIDIAN si Federatia Nationala Sindicala JUSTITIA.

"Aceasta cooperare s-a aprofundat constant, fiind identificate si abordate noi domenii de interes comun. In acest sens, doresc sa evidentiez conlucrarea in directia imbunatatirii permanente a politicii in materie civila si penala, contencios, in domeniul tribunalelor muncii si al tribunalelor comerciale”, subliniaza mesajul.

Este semnificativ faptul ca aceasta conlucrare a fost si este rodul unor initiative comune care au avut si au drept obiectiv central aprofundarea armonizarii sistemului juridic romanesc in deplina concordanta cu liniile de forta ale politicilor europene in domeniul Justitiei, cuprinse in Capitolul 24 JAI din acquis-ul comunitar, aspus Alin  Georgescu.

Consiliul Superior al Magistraturii considera activitatea Confederatiei Sindicale Nationale Meridian si al Federatiei Sindicale Nationale Justitia ca fiind de mare insemnatate si un sprijin de pret in indeplinirea de catre Consiliu a obiectivelor ce ii revin in directia reformei Justitiei.

Astfel, in proiectul de dezvoltare locala si regionala, derulat de catre Confederatia Meridian si Federatia JUSTITIA in colaborare cu Ministerul Administratiei si internelor, au fost incluse si dezbaterile cu privire la prevederile Capitolului 24 JAI. Timp de peste un an si jumatate, au fost organizate astfel de dezbateri in toate cele opt regiuni de dezvoltare locala si regionala, la care au participat prefecti, functionari publici, lideri sindicali, primari, consilieri, alti reprezentanti ai comunitatilor locale, tema centrala fiind axata pe cunoasterea si insusirea de catre factorii de raspundere de la nivel local si regional.

Georgescu a aratat ca seminarul este de mare actualitate intrucat, pe de o parte, se refera la necesitatea continuitatii procesului de perfectionare si ameliorare a functionarii sistemelor de Justitie din toate statele membre ale Uniunii Europene, iar, pe de alta parte, isi propune sa evidentieze contributia specifica a celor ce exercita profesiunea de grefier la acest proces de crestere a calitatii si eficientei actului de justitie.”  

Informatii suplimentare:

Documentele de lucru :

 
Power by Portal de Afaceri, Catalog Firme by MediaNet Design