- Invitatia, Programul si documentele de lucru ale dezbaterii
- Comunicatul de presa al Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile din data de 17 aprilie 2007 referitor la participarea ministrului, Dl. Attila Korodi la dezbaterea " Coordonatele economice si sociale ale mineritului romanesc in context european "
- Ion Popescu, Presedintele Confederatiei Sindicale Nationale MERIDIAN
- Iulian Iancu, Presedintele Comisiei pentru industrii si servicii a Camerei Deputatilor
- Attila Korodi,Ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile
- Paul Pacuraru, Ministrul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse
- Sorin Gaman, Director General, Directia Generala Resurse Minerale din Ministerul Economiei si Finantelor
- Marcel Hoara, Director General, Agentia Nationala pentru Dezvoltarea Zonelor Miniere
- Mircea Georgescu, Profesor universitar, Universitatea din Petrosani
- Toni Grebla, Director, Asociatia Patronala Miniera-PATROMIN
- Liviu Radu, Secretar de Stat, Ministerul Internelor si Reformei Administrative
- Galeria evenimentului
Marti, 17 aprilie 2007, la Palatul Parlamentului s-a desfasurat la Palatul Parlamentului dezbaterea " Coordonatele economice si sociale ale mineritului romanesc in context european ", organizata de Confederatia Sindicala Nationala MERIDIAN, in parteneriat cu cu Ministerul Internelor si Reformei Administrative, Ministerul Economiei si Finantelor, Comisia pentru Industrii si Servicii - Camera Deputatilor si Asociatia Patronala Miniera PATROMIN.
Printre invitati s-au numarat Ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, domnul Attila Korodi, Ministrul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, domnul Paul Pacuraru, reprezentanti ai sindicatelor, ai comunitatilor de afaceri din tara si strainatate, ai autoritatilor locale si ai societatii civile.
Industria miniera reprezinta un domeniu strategic, la nivel international, intrucat in conditiile actuale aceasta este strans legata de politicile energetice ale guvernelor precum si cele ale Uniunii Europene. Domnul Ion Popescu, Presedintele Confederatiei Sindicale Nationale MERIDIAN, alaturi de ceilalti participanti la discutii, a accentuat faptul ca materia prima esentiala pentru asigurarea securitatii energetice pe plan mondial este carbunele, combustibil pentru care, conform documetului elaborat de Comisia Europeana ( Anexa II a COM 2007 1final ), sunt rezerve dovedite la nivel mondial pentru 155 de ani.
In urma dezbaterii, participantii au concluzionat ca revitalizarea industriei miniere prin intermediul unor investitii consistente in noi tehnologii specifice sectorului, ar trebui sa fie un obiectiv strategic atat pentru Romania cat si pentru Uniunea Europeana, iar raspunsul la aceasta problema il constituie parteneriatul public -privat.
La sfarsitul anilor 1990, a avut loc un proces necorespunzator de inchidere a minelor, lucru resimtit pe de o parte prin poluarea care a depasit cu mult cotele admise pentru sanatatea publica, iar pe de alta prin reducerile masive de personal. Procesul de reconversie profesionala nu a fost un succes pentru o mare parte dintre persoanle disponibilizate din acest sector, in prezent, Romania avand posibilitatea sa beneficieze de aproximativ 4 miliarde de Euro, din fonduri europene, pentru reconversie profesionala.
Participantii au ajuns, de asemenea, la concluzia ca privatizarea managementului din industria miniera ar putea sa fie o solutie eficienta pentru neimplicarea politicului in activitatea companiilor cu capital total sau partial de stat.
Un alt obiectiv major al industriei miniere il reprezinta protectia mediului. In acest sens, potrivit afirmatiilor domnului Attila Korodi - ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, mineritul trebuie sa respecte standardele europene si sa se desfasoare intr-o maniera responsabila, asigurand dezvoltarea durabila a comunitatii.
La finalul conferintei, participantii au decis ca in toamna acestui an, EUROMINES, in parteneriat cu Confederatia Sindicala Nationala MERIDIAN, sa organizeze la Parlamentul European, o conferinta similara cu aceasta, pe tema legaturii stranse dintre industria miniera si energie si a importantei parteneriatului public-privat.