Confederatia Sindicala Nationala MERIDIAN in parteneriat cu Comisia Consultativa pentru Mutatii Industriale din Comitetul Economic si Social European, Universitatea din Petrosani, Comisia Europeana, Guvernul Romaniei, Televiziunea Romana, Romania TV si Sindicatul MUNTELE, a organizat, joi, 13 septembrie 2018, la Petrosani, judetul Hunedoara, in Aula Universitatii din Petrosani, o Conferinta la nivel inalt cu tema: ”Regiunile carbonifere din Romania in tranzitia energetica”. Conferinta la nivel inalt de la Petrosani a reunit in mijlocul comunitatii miniere din Valea Jiului peste 300 de participanti din tara si din strainatate: salariati ai unitatilor miniere din cadrul Compexului Energetic Hunedoara (CEH), reprezentanti ai Comisiei Europene si ai Comitetului Economic si Social European, reprezentanti ai Guvernului Romaniei si ai autoritatilor locale, membri ai Parlamentului Romaniei, reprezentanti ai conducerii CEH, lideri sindicali din cadrul Confederatiei Sindicale Nationale MERIDIAN, precum si personalitati marcante ale comunitatilor miniere din Europa. Prezenti la conferinta, Comisarul European pentru Politica Regionala - doamna Corina Cretu si Ministrul Fondurilor Europene - doamna Rovana Plumb au promis asistenta fianciara pentru sprijinirea unei tranzitii energetice juste in Valea Jiului.
 
   Afiliere
   Contact

Ultima ora
 

"Daca Vosganian va trece companiile de la Economie la AVAS, inainte sa se pronunte Curtea Constitutionala, intra intr-o mare belea"

Ziarul Gandul | 05 mai 2007

Liderul confederatiei sindicale Meridian crede ca in spatele transferurilor sunt afaceri imobiliare

Daca minerii din Bazinul Olteniei ameninta ca ies in strada daca guvernul trece companiile de pe lista ordonantei 101/2006 din subordinea Ministerului Economiei in subordinea AVAS, liderii confederatiei Meridian si-au incercat norocul in instanta. Au atacat ordonanta in contencios administrativ. La sfarsitul lui februarie au castigat procesul pe fond, la Curtea de Apel Bucuresti, si ieri au castigat recursul inaintat de AVAS la Curtea Suprema. AVAS a atacat plangerea sindicalistilor de la Meridian, invocand faptul ca sindicatele au alta menire decat sa puna bete in roate deciziilor guvernului: "Organizatiile sindicale pot intreprinde numai acele demersuri care sunt menite sa apere drepturile membrilor lor ce decurg din legislatia muncii", au considerat avocatii AVAS.

Judecatorii au respins acest punct de vedere.

Succesul sindicalistilor de la Meridian inseamna, deocamdata, doar drum liber catre Curtea Constitutionala, la care plangerea va ajunge, probabil, saptamana viitoare. Pana la solutionarea cauzei, Ion Popescu, liderul Meridian, considera ca ministrul Economiei, Varujan Vosganian, nu ar trebui sa realizeze transferul si cu atat mai putin privatizarea companiilor care, potrivit ordonantei, ar trebui sa intre in subordinea AVAS.
La minister insa, dimpotriva, transferul si privatizarea par sa se realizeze contracronometru. "La Minvest Deva au scos deja unele active la vanzare. Evident, nu minele, ca p-alea nu le cumpara nimeni, ci cladiri si terenuri. Eu il sfatuiesc pe ministru sa opreasca transferurile si mai ales vanzarile pana la pronuntarea Curtii Constitutionale, altfel o sa intre intr-o mare belea", spune Popescu. Daca, pana la gonirea ministrilor PD din Guvern, trecerea companiilor de la Ministerul Economiei la AVAS-ul condus de un liberal parea a fi doar o rafuiala politica, premierul vrand sa-l lase pe ministrul democrat Radu Berceanu fara obiectul muncii, acum sindicalistii vorbesc despre intentia guvernantilor de a vinde repede si pe nimic active atractive in special pentru piata imobiliara. Pe lista ordonantei figureaza, pe langa complexurile energetice Turceni, Craiova si Rovinari - adevarate comori pentru un cumparator care nu are de gand sa investeasca in adaptarea termocentralelor la normele de protectie a mediului -, si intreprinderi din industria de aparare si din productia de ape minerale.
(C.N.)

 
Power by Portal de Afaceri, Catalog Firme by MediaNet Design