Confederatia Sindicala Nationala MERIDIAN in parteneriat cu Comisia Consultativa pentru Mutatii Industriale din Comitetul Economic si Social European, Universitatea din Petrosani, Comisia Europeana, Guvernul Romaniei, Televiziunea Romana, Romania TV si Sindicatul MUNTELE, a organizat, joi, 13 septembrie 2018, la Petrosani, judetul Hunedoara, in Aula Universitatii din Petrosani, o Conferinta la nivel inalt cu tema: ”Regiunile carbonifere din Romania in tranzitia energetica”. Conferinta la nivel inalt de la Petrosani a reunit in mijlocul comunitatii miniere din Valea Jiului peste 300 de participanti din tara si din strainatate: salariati ai unitatilor miniere din cadrul Compexului Energetic Hunedoara (CEH), reprezentanti ai Comisiei Europene si ai Comitetului Economic si Social European, reprezentanti ai Guvernului Romaniei si ai autoritatilor locale, membri ai Parlamentului Romaniei, reprezentanti ai conducerii CEH, lideri sindicali din cadrul Confederatiei Sindicale Nationale MERIDIAN, precum si personalitati marcante ale comunitatilor miniere din Europa. Prezenti la conferinta, Comisarul European pentru Politica Regionala - doamna Corina Cretu si Ministrul Fondurilor Europene - doamna Rovana Plumb au promis asistenta fianciara pentru sprijinirea unei tranzitii energetice juste in Valea Jiului.
 
   Afiliere
   Contact

Ultima ora
 

Confederatia Sindicala Nationala MERIDIAN, va fi reprezentata la lucrarile celei de-a 96 sesiuni a Conferintei Internationale a Muncii, care se desfasoara la Geneva, in perioada 30 mai – 15 iunie 2007, de catre domnul Ion Albu, Secretarul General al Confederatiei si de domnul Viorel Hutuleac Todan, vicepresedinte al CSN MERIDIAN.

Lucrarile Conferintei se vor desfasura atat in sedinte plenare cat si in comisii tehnice care vor analiza si definitiva proiecte de instrumente internationale ce vor fi supuse Conferintei pentru adoptare.


Conform Constitutiei Organizatiei Internationale a Muncii, fiecare stat membru al OIM este reprezentat la Conferinta Internationala a Muncii de o delegatie tripartita, formata din doi delegati guvernamentali, un delegat al lucratorilor si un delegat al patronilor, insotiti de consilieri tehnici in numar corespunzator pentru a asigura participarea la toate comisiile si sedintele plenare ale Conferintei. In conformitate cu regulamentul Conefrintei, anul acesta delegatiile guvernamentale pot avea un maxim de 16 consilieri tehnici, iar delegatiile patronilor si lucratorilor pot avea fiecare un maxim de 8 consilieri tehnici.
Deschiderea oficiala a conferintei este precedata de reuniunile grupurilor guvernamental, patronal si sindical, care se vor desfasura in ziua de 29 mai 2007.


Ordinea de zi a Conferintei Internationale a Muncii :

I.  (a) Raportul Presedintelui Consiliului de Administratie si al Directorului General;
    (b) Raportul global la Declaratia Organizatiei Internationale a Muncii privind 
     principiile si Drepturile fundamentale la Local de Munca;
II. Programe, buget si alte aspecte;
III. Informari si rapoarte privind aplicarea conventiilor si recomandarilor;
IV. Munca in sectorul piscicol  - actiune normativa in vederea adoptarii unei Conventii si a unei Recomandari;
V. Intarirea capacitatii OIM de sprijinirea a eforturilor desfasurate de statele membre pentru atingerea obiectivelor in cadrul globalizarii – discutie generala;
VI. Promovarea intreprinderilor durabile – discutie generala.

Organizatia Internationala a Muncii – International Labour Organization

Organizatia Internationala a Muncii este una din cele trei instituţii specializate ale ONU - alaturi de Organizatia Mondiala a sanatatii si Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultură - al caror obiectiv fundamental este protectia si bunastarea fiintelor umane.

OIM a fost creata in anul 1919 prin Tratatul de la Versailles ca o institutie internationala strans legata de Societatea Natiunilor, Organizaţia Internationala a Muncii avea deja la baza principiul reprezentarii tripartite: guvern, patronat, muncitori. In anul 1946, OIM a devenit prima agentie specializata a ONU, cu sediul la Geneva.

Principalul obiectiv al OIM este de a contribui la stabilirea unei paci durabile prin promovarea justitiei sociale si a stabilitatii economice si sociale si imbunatatirii, prin actiuni internationale, a conditiilor de munca si a nivelului de viata al muncitorilor. In acest scop, ea:

  • elaboreaza instrumente juridice, politice si programe, la scara internationala,
  • sprijina eforturile diferitelor state membre in favoarea ameliorarii conditiilor de productie si de munca.

Principalele activitati ale OIM:

  • adoptarea de norme internationale privind conditiile de viata si de munca ale lucratorilor si urmarirea aplicarii lor;
  • adoptarea de programe privind folosirea fortei de munca si combaterea somajului ca si pentru cooperare tehnica; cercetare, studii, documentare si informare.

Conventiile, recomandarile precum si diverse alte documente elaborate in cadrul OIM, au ca principal  scop imbunatatirea conditiilor de viata si de munca ale lucratorilor - acestea se constituie intr-un adevarat “ Cod international al muncii “

Organizatia Internationala a Muncii are o structura tripartita. Ea reuneste, la nivelul organelor de decizie, reprezentantii guvernelor, patronilor si muncitorilor. Principalele organe ale OIM sunt: Conferinta internationala a muncii, Consiliul de administratie si Biroul international al muncii.

Conferinta Internationala a Muncii este organul deliberativ suprem al OIM care reuneste delegatiile tuturor statelor membre. Fiecare delegatie cuprinde patru reprezentanti, toti cu drepturi egale: doi din partea guvernului, unul reprezentand patronatul si unul reprezentand muncitorii. Conferinta se reuneste anual si decide asupra orientarii politice a Organizatiei, stabileste activitatile sale de viitor si normele internationale de munca, adopta conventii si recomandari in domeniu si controleaza aplicarea acestora. La fiecare trei ani, Conferinta alege  Consiliul de administratie si, o dată la doi ani, aproba bugetul si Programul de lucru.

Consiliul de Administratie, organul executiv al OIM, este ales de Conferinta pentru o perioadă de trei ani si se reuneste de trei ori pe an. Consiliul este compus din 56 de membri, după urmatoarea formulă: 28 de membri reprezinta guvernele, 14 membri sunt alesi de delegatii patronilor si 14 de catre delegatii muncitorilor. In grupa celor 28 de membri reprezentand guvernele trebuie sa fie totdeauna inclusi reprezentantii guvernelor celor mai importante tari industriale, care devin astfel membri de drept ai Consiliului. Consiliul de administratie alege directorul Biroului International al Muncii.

Biroul International al Muncii, indeplineste functiile de secretariat ale OIM, pregatind prin rapoarte si alte documente reuniunile Conferintei si ale Consiliului. El este condus de Director.

 
Power by Portal de Afaceri, Catalog Firme by MediaNet Design