Marti, 20 februarie 2018, intalnire la sediul CSN MERIDIAN începand cu ora 8.00 intre domnul Lucian Sova, Ministrul Transporturilor si reprezentanti ai sindicatelor din transporturi afiliate la CSN MERIDIAN.* Federatia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din Romania (FSTFR) impreuna cu Confederatia Sindicala Nationala MERIDIAN (CSN MERIDIAN) au organizat in Bucuresti, vineri, 16 februarie 2018, actiuni sindicale comemorative si de protest pentru a trage “sirena” disperarii si a nemultumirii cu privire la situatia grava cu care se confrunta companiile feroviare de stat, in prezenta Ministrului Transporturilor si a conducerii acestor companii. Actiunile sindicale s-au desfasurat in contextul comemorarii a 85 de ani de la inabusirea violenta a Grevei ceferistilor din 16 februarie 2018 (cand 7 muncitori au fost impuscati si peste 40 au fost raniti pentru ca si-au cerut sa le fie respectate drepturile cetatenesti), dar si in contextul masurilor anuntate de suspendarea a peste 100 de trenuri de catre SNTFC CFR Calatori SA.Pentru prima data dupa 29 de ani de la evenimentele din 1989, sindicatele feroviare prin FSTFR si CSN MERIDIAN s-au reunit pentru a marca prin recunostinta lor, doua momente simbol ale istoriei Romaniei si ale luptei sindicale: Centenarul Marii Uniri si inabusirea violenta a Grevei ceferistilor de la Atelierele Grivita.
 
   Afiliere
   Contact

Ultima ora
 

Confederatia Sindicala Nationala MERIDIAN, va fi reprezentata la lucrarile celei de-a 96 sesiuni a Conferintei Internationale a Muncii, care se desfasoara la Geneva, in perioada 30 mai – 15 iunie 2007, de catre domnul Ion Albu, Secretarul General al Confederatiei si de domnul Viorel Hutuleac Todan, vicepresedinte al CSN MERIDIAN.

Lucrarile Conferintei se vor desfasura atat in sedinte plenare cat si in comisii tehnice care vor analiza si definitiva proiecte de instrumente internationale ce vor fi supuse Conferintei pentru adoptare.


Conform Constitutiei Organizatiei Internationale a Muncii, fiecare stat membru al OIM este reprezentat la Conferinta Internationala a Muncii de o delegatie tripartita, formata din doi delegati guvernamentali, un delegat al lucratorilor si un delegat al patronilor, insotiti de consilieri tehnici in numar corespunzator pentru a asigura participarea la toate comisiile si sedintele plenare ale Conferintei. In conformitate cu regulamentul Conefrintei, anul acesta delegatiile guvernamentale pot avea un maxim de 16 consilieri tehnici, iar delegatiile patronilor si lucratorilor pot avea fiecare un maxim de 8 consilieri tehnici.
Deschiderea oficiala a conferintei este precedata de reuniunile grupurilor guvernamental, patronal si sindical, care se vor desfasura in ziua de 29 mai 2007.


Ordinea de zi a Conferintei Internationale a Muncii :

I.  (a) Raportul Presedintelui Consiliului de Administratie si al Directorului General;
    (b) Raportul global la Declaratia Organizatiei Internationale a Muncii privind 
     principiile si Drepturile fundamentale la Local de Munca;
II. Programe, buget si alte aspecte;
III. Informari si rapoarte privind aplicarea conventiilor si recomandarilor;
IV. Munca in sectorul piscicol  - actiune normativa in vederea adoptarii unei Conventii si a unei Recomandari;
V. Intarirea capacitatii OIM de sprijinirea a eforturilor desfasurate de statele membre pentru atingerea obiectivelor in cadrul globalizarii – discutie generala;
VI. Promovarea intreprinderilor durabile – discutie generala.

Organizatia Internationala a Muncii – International Labour Organization

Organizatia Internationala a Muncii este una din cele trei instituţii specializate ale ONU - alaturi de Organizatia Mondiala a sanatatii si Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultură - al caror obiectiv fundamental este protectia si bunastarea fiintelor umane.

OIM a fost creata in anul 1919 prin Tratatul de la Versailles ca o institutie internationala strans legata de Societatea Natiunilor, Organizaţia Internationala a Muncii avea deja la baza principiul reprezentarii tripartite: guvern, patronat, muncitori. In anul 1946, OIM a devenit prima agentie specializata a ONU, cu sediul la Geneva.

Principalul obiectiv al OIM este de a contribui la stabilirea unei paci durabile prin promovarea justitiei sociale si a stabilitatii economice si sociale si imbunatatirii, prin actiuni internationale, a conditiilor de munca si a nivelului de viata al muncitorilor. In acest scop, ea:

  • elaboreaza instrumente juridice, politice si programe, la scara internationala,
  • sprijina eforturile diferitelor state membre in favoarea ameliorarii conditiilor de productie si de munca.

Principalele activitati ale OIM:

  • adoptarea de norme internationale privind conditiile de viata si de munca ale lucratorilor si urmarirea aplicarii lor;
  • adoptarea de programe privind folosirea fortei de munca si combaterea somajului ca si pentru cooperare tehnica; cercetare, studii, documentare si informare.

Conventiile, recomandarile precum si diverse alte documente elaborate in cadrul OIM, au ca principal  scop imbunatatirea conditiilor de viata si de munca ale lucratorilor - acestea se constituie intr-un adevarat “ Cod international al muncii “

Organizatia Internationala a Muncii are o structura tripartita. Ea reuneste, la nivelul organelor de decizie, reprezentantii guvernelor, patronilor si muncitorilor. Principalele organe ale OIM sunt: Conferinta internationala a muncii, Consiliul de administratie si Biroul international al muncii.

Conferinta Internationala a Muncii este organul deliberativ suprem al OIM care reuneste delegatiile tuturor statelor membre. Fiecare delegatie cuprinde patru reprezentanti, toti cu drepturi egale: doi din partea guvernului, unul reprezentand patronatul si unul reprezentand muncitorii. Conferinta se reuneste anual si decide asupra orientarii politice a Organizatiei, stabileste activitatile sale de viitor si normele internationale de munca, adopta conventii si recomandari in domeniu si controleaza aplicarea acestora. La fiecare trei ani, Conferinta alege  Consiliul de administratie si, o dată la doi ani, aproba bugetul si Programul de lucru.

Consiliul de Administratie, organul executiv al OIM, este ales de Conferinta pentru o perioadă de trei ani si se reuneste de trei ori pe an. Consiliul este compus din 56 de membri, după urmatoarea formulă: 28 de membri reprezinta guvernele, 14 membri sunt alesi de delegatii patronilor si 14 de catre delegatii muncitorilor. In grupa celor 28 de membri reprezentand guvernele trebuie sa fie totdeauna inclusi reprezentantii guvernelor celor mai importante tari industriale, care devin astfel membri de drept ai Consiliului. Consiliul de administratie alege directorul Biroului International al Muncii.

Biroul International al Muncii, indeplineste functiile de secretariat ale OIM, pregatind prin rapoarte si alte documente reuniunile Conferintei si ale Consiliului. El este condus de Director.

 
Power by Portal de Afaceri, Catalog Firme by MediaNet Design