Marti, 20 februarie 2018, intalnire la sediul CSN MERIDIAN începand cu ora 8.00 intre domnul Lucian Sova, Ministrul Transporturilor si reprezentanti ai sindicatelor din transporturi afiliate la CSN MERIDIAN.* Federatia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din Romania (FSTFR) impreuna cu Confederatia Sindicala Nationala MERIDIAN (CSN MERIDIAN) au organizat in Bucuresti, vineri, 16 februarie 2018, actiuni sindicale comemorative si de protest pentru a trage “sirena” disperarii si a nemultumirii cu privire la situatia grava cu care se confrunta companiile feroviare de stat, in prezenta Ministrului Transporturilor si a conducerii acestor companii. Actiunile sindicale s-au desfasurat in contextul comemorarii a 85 de ani de la inabusirea violenta a Grevei ceferistilor din 16 februarie 2018 (cand 7 muncitori au fost impuscati si peste 40 au fost raniti pentru ca si-au cerut sa le fie respectate drepturile cetatenesti), dar si in contextul masurilor anuntate de suspendarea a peste 100 de trenuri de catre SNTFC CFR Calatori SA.Pentru prima data dupa 29 de ani de la evenimentele din 1989, sindicatele feroviare prin FSTFR si CSN MERIDIAN s-au reunit pentru a marca prin recunostinta lor, doua momente simbol ale istoriei Romaniei si ale luptei sindicale: Centenarul Marii Uniri si inabusirea violenta a Grevei ceferistilor de la Atelierele Grivita.
 
   Afiliere
   Contact

Ultima ora
 

Interventia reprezentantului Confederatiei Sindicale Nationale MERIDIAN la Sesiunea Plenara a Comitetului Economic si Social European, Bruxelles, din data de 31 mai 2007

Traducere din limba engleza. Pentru a citi textul original < apasati aici >

Durata interventiei: 3minute 30 secunde

Domnule Vice-Presedinte Verheugen,

Numele meu este Fornea Dumitru, sunt roman si reprezint in acest comitet, Confederatia Sindicala Nationala MERIDIAN, o organizatie sindicala care este reprezentativa la nivel national in Romania.

As dori sa folosesc aceasta oportunitate pentru a va multumi in numele membrilor nostri pentru efortul pe care l-ati facut, in timpul mandatului dvs. de Comisar responsabil cu Extinderea Uniunii Europene din perioada 1999-2004,  pentru a consolida calea integrarii europene a statelor candidate din Estul Europei. Astazi, in Romania, noi ne amintim de dvs. ca de un bun prieten si ca de o persoana ferma dar onorabila in negociere.

Una din principalele preocupari ale confederatiei noastre pe care as vrea sa v-o impartasesc cu aceasta ocazie, este viitorul mineritului metalelor in Uniunea Europeana.

In Romania, Confederatia Sindicala Nationala MERIDIAN a organizat in luna aprilie a acestui an, in parteneriat cu EUROMINES si Comisia pentru Industrie si Servicii a Camerei Deputatilor a Parlamentului Roman , o conferinta cu tema: „ Coordonatele Economice si Sociale ale Mineritului Romanesc in Context European”

La acest eveniment doua probleme au fost dezbatute de participantii romani si oaspetii veniti din Europa.:

  • Prima, solidaritatea dintre statele membre ale Uniunii Europene si securitatea aprovizionarii cu materii prime pentru producerea de energie

  • A doua, provocarile si tendintele induriei mineritului metalelor in Europa

In special la acest ultim punct vreau sa ma refer acum.  

La ce concluzie au ajuns reprezentantii sindicatelor din mineritul metalelor precum si cei ai Euromines?

Acestia au fost de acord cu faptul ca :

Astazi, 70 % din productia industriala a Europei depinde de materiile prime extrase de industria miniera, in conditiile in care, in Europa celor 27 de state, ne confruntam cu un amplu proces de restructurarea a industriei miniere iar pretul metalelor pe piata mondiala creste zi de zi.

Desi europenilor nu le place sa auda de activitati miniere, totusi, in viitor, crestere economica durabila a Europei va depinde in mare masura de substantele minerale extrase pe plan local, in conditiile in care, cererea foarte mare de metale venita din partea Chinei si Indiei, va putea influienta in mod real securitatea aprovizionarii cu materii prime a Uniunii Europene.

Importante resurse minerale sunt disponibile in tarile din Europa de Est, unde datorita structurii geologice, intotdeauna a fost posibila dezvoltarea unor activitati miniere.

Este necesar ca Uniunea Europeana sa tina pasul cu noile tehnologii disponiblile pentru aceasta industrie iar pentru aceasta trebuie sa finanteze programe de cercetare si dezvoltare pentru sectorul minier. 

In Estul Europei, sectorul a fost intotdeauna subfinantat de catre stat in ceea ce priveste investitiile in noi tehnologii, astfel incat situatia de astazi nu dezvaluie potentialul real al industriei miniere. Acum, luand in considerare ordinea sociala , politica si economica in care traim cu totii in Uniunea Europeana, apare ca fiind foarte importanta, atragerea de capital privat care sa fie investit in companiile miniere pentru a suplimenta resursele financiare care pana astazi au fost asigurate in marea majoritate de catre stat .

In viitoul apropiat este prevazut ca cererea de metale sa cresaca foarte dinamic ( Companii ca Nokia, Siemens, industria spatiala, instalatiile de producere a energiei in conditii prietenoase pentru mediu precum si toate celelalte companii producatoare de inalta tehnologie vor avea din ce in ce mai mult nevoie de metale cum ar fi : cuprul, nickel, argint, aur, etc )

Cererea pentru metale primare va continua pe masura ce globalizarea va favoriza extinderea capacitatilor de productie. Presiunea de a veni cu solutii inovatoare in productia de bunuri si in distributia acestora se va intensifica de asemenea, pe masura ce cerintele de mediu si de a asigura standarde de sanatate, siguranta si bunastare vor creste.

Acestea au fost principalele concluzii la conferinta. 

Acum, luand in considerare faptul ca pentru a veni in intampinare problemelor legate de incalizirea climatica si pentru a indeplini obiectivele de dezvoltare durabila, vom avea nevoie de dezvoltarea unor tehnologii, iar pentru tehnologii va trebui sa dispunem de metale, ca un foarte nou cetatean al Uniunii Europene, as fi interesat sa aflu de la dvs., daca U. E. are o strategie pe termen lung cu privire la industria miniera in general, si cu privire la sectorul mineritului metalelor in particular?

Considera Comisia Euopeana,  ca cererea din ce in ce mai mare de minerale care vine din partea Chinei si a Indiei poate constitui o amenintare pentru Uniunea Europeana in ceea ce priveste securitatea aprovizionarii cu resurse minerale?

In viitor, considerati ca aceasta cerere crescuta, va face din ce in ce mai scumpa aprovizionarea industriei europene cu aceste materii prime de pe piata mondiala ?

Va multumesc


Documente in limba engleza referitor la aceasta tema:

 
Power by Portal de Afaceri, Catalog Firme by MediaNet Design