Confederatia Sindicala Nationala MERIDIAN in parteneriat cu Comisia Consultativa pentru Mutatii Industriale din Comitetul Economic si Social European, Universitatea din Petrosani, Comisia Europeana, Guvernul Romaniei, Televiziunea Romana, Romania TV si Sindicatul MUNTELE, a organizat, joi, 13 septembrie 2018, la Petrosani, judetul Hunedoara, in Aula Universitatii din Petrosani, o Conferinta la nivel inalt cu tema: ”Regiunile carbonifere din Romania in tranzitia energetica”. Conferinta la nivel inalt de la Petrosani a reunit in mijlocul comunitatii miniere din Valea Jiului peste 300 de participanti din tara si din strainatate: salariati ai unitatilor miniere din cadrul Compexului Energetic Hunedoara (CEH), reprezentanti ai Comisiei Europene si ai Comitetului Economic si Social European, reprezentanti ai Guvernului Romaniei si ai autoritatilor locale, membri ai Parlamentului Romaniei, reprezentanti ai conducerii CEH, lideri sindicali din cadrul Confederatiei Sindicale Nationale MERIDIAN, precum si personalitati marcante ale comunitatilor miniere din Europa. Prezenti la conferinta, Comisarul European pentru Politica Regionala - doamna Corina Cretu si Ministrul Fondurilor Europene - doamna Rovana Plumb au promis asistenta fianciara pentru sprijinirea unei tranzitii energetice juste in Valea Jiului.
 
   Afiliere
   Contact

Ultima ora
 

Confederatia Sindicala Nationala Meridian considera ca Programul National de Reforme prezentat de Guvernul Romaniei, prin continutul sau nu corespunde notiunii de program asa cum s-a dorit a fi prezentat.

Programul nu prezinta obiective de perspectiva cu masuri concrete de reforma, majoritatea punctelor descrise fac referire la actiuni trecute prezentandu-se mai mult ca o retrospectiva decat ca un document de perspectiva.

Programul National de Reforme trebuie discutat cu partenerii sociali in integralitatea sa si nu secvential pe ministere. In acest mod nu se face o corelare intre masurile din domeniul economico-social, respectiv dezvoltarea economica, productivitatea muncii, piata muncii, nivelul de trai, dezvoltarea invatamantului  in concordanta cu  tendintele economiei romanesti .

In concluzie, Programul National de Reforme nu aduce un plus de noutate in modul de actiune al institutiilor statului, al autoritatilor centrale si locale fata de multele documente elaborate pana in prezent.

Propuneri de abordari concrete privind capitolul PIATA MUNCII:

Confederatia Sindicala Nationala Meridian sustine liberalizarea pietei muncii intre statele membre UE;

In vederea reducerii expansiunii fortei de munca autohtone in alte tari consideram ca trebuie eliminata prevederea prin care salariul  minim de incadrare al angajatilor romani si straini este stabilit discretionar, in sensul aplicarii aceluiasi nivel (actual salariul minim al unui angajat roman este de de 440 lei, iar al unui angajat strain este  raportat la salariul mediu pe economie);

Incadrarea tinerilor la un salariu minim nemotivant, conduce la migratia pentru munca in strainatate sau la munca nedeclarata. Legatura intre migratie si sectorul subteran ( munca nedeclarata) este direct proportionala.

Masura reducerii cotei de impozitare s-a demonstrat a fi ineficienta si insuficienta pe linia reducerii muncii nedeclarate, asa cum prezinta Programul National de Reforme (reducerea cu numai 150.000 lucratori). Fata de aceasta situatie nu se prevad masuri complementare, nu se se face o corelare intre cresterea gradului de predictibilitate generala a economiei prin cresterea productivitatii muncii si reducerea sectorului subteran cu cca. 18-20% in urmatorii 10 ani, asa cum sunt prevazute unele date statistice.

Economia de subzistenta este un fenomen care va dura, iar masurile trebuie cuprinse la nivelul politicilor de stat.

Reducerea sectorului de subzistenta in agricultura ca o activitate informala, are o pondere mare in Romania, (impreuna cu sectorul subteran cuprindea cca.3 milioane de persoane in anul 2005) trebuie abordat in perspectiva si in  corelare directa cu numarul mare de lucratori in agricultura, cu fenomenul abandonului scolar crescut in mediul rural, cu cresterea gradului de saracie in zone geografice extinse.

Pentru munca ocazionala sa se gaseasca forme legale intre angajat si angajator, pentru evitarea sustragerii impozitarii veniturilor.

Pentru combaterea excluziunii sociale nu sunt prevazute masuri concrete pentru sustinerea dezvoltarii intreprinderilor sociale, prin dezvoltarea componentelor sale: cooperative, organizatii mutuale, asociatii, sindicate etc.

Scaderea relativa a importantei sectorului mestesugaresc a condus la scaderea numarului de lucratori din acest domeniu , care prin politici guvernamentale de dezvoltare poate cuprinde categorii  excluse social: pensionari cu pénsii mici, persoane cu dizabilitati, etc.                   

Referitor la pregatirea fortei de manca se impune intocmirea unui program la nivel national privind meseriile de care are nevoie economia romaneasca, cresterea interesului tinerilor pentru scolile profesionale; urmarirea, prin cresterea autoritatii organismelor specializate in a urmari modul in care angajatorii respecta prevederile privind pregatirea continua a fortei de munca;

Programele de resurse umane la nivel national sa vizeze atat pregatirea fortei de munca cat si gasirea unui loc de munca, iar obiectivele realizate prin proiecte trebuie sa-si mentina destinatia o perioada mai lunga de timp( cel putin 5 ani).

Asigurarea egalitatii de sanse pentru femei si barbati – Concilierea trebuie introdusa la nivel de  politici de stat. In codul familiei sa fie introduse drepturi si indatoriri clare intre femei si barbati. Promovarea unei culturi a muncii, prin stabilirea unor programe orare flexibile pentru femeile cu copii in ingrijire, munca la distanta (telemunca), munca partiala ca program corect platita.

 
Power by Portal de Afaceri, Catalog Firme by MediaNet Design