Biroul Executiv al Uniunii Nationale a Sindicatelor TESA din Sanatate, reunit in Predeal, la data de 24 februarie 2019, a facut un apel ca sindicatele TESA din sanatate sa stranga randurile pentru ca vocea lor sa fie auzita si pentru ca nedreptatile din spitale sa inceteze. Presedintele Uniunii Nationale a Sindicatelor TESA din Sanatate, domnul Valentin Chifor l-a invitat pe Presedintele Confederatiei Sindicale Nationale MERIDIAN, domnul Ion Popescu si pe Secretarul General al Confederatiei, domnul Dumitru Fornea sa prezinte in cadrul Biroului Executiv al acestei organizatii, principalele linii de actiune pentru solutionarea revendicarilor personalului tehnic, economic si socio-administrativ din spitalele. Secretarului General al CSN MERIDIAN i-au fost prezentate nemultumirile personalului nemedical din spitale si revendicarile acestora asa cum au fost ele formulate de U.N.S. TESA din Sanatate. Prevederile legislative aflate in vigoare, nedreptatesc grav personalul TESA, muncitorii din spitale si o parte din personalul auxiliar, aceste categorii fiind excluse atat de la acordarea sporurilor, cat si de la majorarea salariilor la nivelul anului 2022, cum se acorda deja pentru medici si asistenti medicali.
 
   Afiliere
   Contact

Ultima ora
 

Cotidianul Matinal,Valea Jiului,
Sambata-Duminica,
23-24.06.2007, NR. 4855

 “Noi vom cere marirea salariului minim“

Interviu cu Ion Albu, secretarul general al Confederatiei Sindicale Nationale Meridian.

A consemnat NICU TASCA

D-le Albu, ati fost de curand la Geneva , unde  ati discutat despre cazul fostilor lideri ai minerilor care sunt încarcerati. Spuneti-ne care a fost reactia membrilor Organizatiei Internationale a Muncii si apoi reactia jurnalistilor, pentru ca stiu ca ati avut si o conferinta de presa.

Actiunea pe care noi am depus-o la Biroul International al Muncii are un mic istoric. Ea incepe acum trei ani, cand am depus prima plangere cu privire la cazul colegilor inchisi, numai ca noi am structurat acea plangere pe baza procedurilor dreptului romanesc, fără sa avem in vedere procedurile tipice ale Organizatiei Internationale a Muncii. Ei ne-au invitat  si ne-au explicat cum trebuie sa refacem plangerea. Am refăcut plangerea anul trecut, comitetul pentru Libertati Sindicale a intocmit un raport care a fost depus la Consiliul de Administratie a Biroului International al Muncii, care a dispus trimiterea unei adrese catre Guvernul Romaniei in care se solicita cateva lamuriri suplimentare. Cand invoci anumite stari precare de incarcerare, cand invoci anumite stări precare in raport cu detinutul, BIM poate să intervina prin vizite si prin adrese. Delegatia sindicala romanească nu a ridicat aceasta problema in plen, au facut-o, insa, străinii. Reprezentantii Frantei au atentionat BIM ca nu poate sa stea linistit atat timp cat lideri sindicali sunt închisi pentru motive care tin de activitatea sindicala. Acest sprijin care a venit din partea colegilor francezi si elvetieni se vede prin intocmirea acestui raport. Anul trecut au participat la o discutie cu juristii Comitetului de Libertati Sindicale, fratele lui Miron Cozma, Tiberiu Cozma si colegul inchis la Targu Jiu, Constantin Cretan, ca sa-si exprime punctul de vedere. Miron Cozma mai are sase luni. Pentru ceilalti colegi este o mare problema. Sunt oameni obisnuiti cu viata libera. Si-au facut meseria si datoria, nu sunt talhari de drumul mare care sa accepte o astfel de viața. Din pacate, un coleg a decedat, Constantin Cretan este foarte bolnav. A fost si eliberat pentru o perioada din inchisoare, insa stiu ca n-a reusit sa faca mare lucru in spitalele din tara. Stiu ca Dorin Lois are, de asemenea, probleme de sanatate. Deci, avem o mare problema, in acesta zona cu colegii nostrii.

Credeti ca se intreprinde ceva concret?

Un membru supleant al Consiliului de Administratie a facut deja două vizite la inchisoare, la Miron Cozma, care la acea vreme era subiectul principal. I-am avut in vedere si pe ceilalti colegi si am zis sa prezentam cuiva, iar colegul din Elvetia ne-a sustinut in vederea organizarii unei conferinte de presa. Lucrurile se desfasoara acolo diferit fata de conferintele de presa din tara. Ei lucrează cu doi-trei ziaristi, care, daca considera interesanta informatia, o transmit catre toate mijloacele media. Se pot astfel discuta lucrurile si in amanunt, se poate purta un dialog. Lucrul care m-a impresionat placut a fost ca sunt bine pusi in tema, studiaza cazul si dupa aceea cer lamuriri. Acest lucru ajuta. Colegul elvetian a facut un raport concret si a promis ca sindicatele elvetiene ne vor sustine pana la rezolvarea cazului.

Care este concluzia conferintei pe securitatea in munca la care ati participat?

Venirea mea in Valea Jiului este legata de un interes profesional. Pot sa va spun ca inspectia muncii este urmarita corespunzator. Mineritul este un domeniu cu grad ridicat de risc, motiv pentru care a avut loc o anumită aplecare fata de acest domeniu. In urma adoptarii conventiilor internationale in raport de securitatea muncii, legea protectiei muncii a fost schimbata radical ca atitudine. Se si numeste acum legea securitatii si sanatatii in munca. Legea aduce responsabilitatea angajatorului si participarea lucratorului la luarea deciziei. Rezultatele se vad in diminuarea frecventei accidentelor, scaderea numarului de zile de refacere. E adevarat ca si numarul de salariati a scazut. Si acum se spune ca accidentele sunt datorate omului, atat lucratorului, cat si controlului angajatorului. N-au fost scoase in relief cauzele tehnice, s-a trecut doar peste ele. Se apreciază ca fondurile destinate securitatii muncii au fost bine gestionate, s-au atras si bani mai multi decat alta data.

Cum comentati trecerea Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului la Blocul National Sindical?

Peste tot in lume energia produsa pe carbune functioneaza ca o afacere. La noi s-a mers pe două afaceri: partea de termocentrale si partea de carbune. Dupa aproape douăzeci de ani de la revolutie s-a produs fuziunea celor doua interese, pentru ca interesul principal este energia. Pe zona carbunelui, complexele energetice raspund acestei provocari si, evident, si partea sindicala trebuie sa-si plieze interesele. Din punctul acesta de vedere, relationarea dintre sindicatele din energie cu cele din minerit pot sa producă efecte pozitive. Ramanem colegi, speram sa colaboram si in viitor. Personal, sunt nitel dezamagit de modul de plecare. Daca suntem barbati, si minerii sunt barbati, puteau sa spuna barbateste ca ramanem prieteni dar avem o problemă de rezolvat. Sunt obisnuit in relatia cu Valea Jiului cu abordari directe. Miron Cozma spunea ca in Valea Jiului si votul este in alb si negru.

Din punctul dumneavoastră de vedere, va fi o vară cu  miscari sindicale de amploare?

Apar reactii sociale, cum au fost cele ale pensionarilor. Noi vom cere marirea salariului minim, cu toate consecintele care recurg de aici, pentru ca nu putem ramane cei mai saraci europeni. Acum se lucreaza la Strategia Postaderare, care, daca nu va avea termene precise, se va aplica peste 20 de ani, in buna traditie romaneasca. Ne putem astepta la miscari de strada, dar nu de genul mineriadelor. Mineriadele au taiat mult din dorinta de a protesta, de exemplu, impotriva inchiderilor. A aparut o frica si de a organiza astfel de miscari, pentru ca vedeti unde au ajuns capeteniile unor astfel de miscari. Eu ii indemn pe colegii din Valea Jiului sa ceara specificarea clara a rolului Vaii Jiului, in Strategia Energetica a Romaniei, pentru ca Strategia Energetica a Europei lasa la latitudinea fiecarui stat. Sa nu cumva sa ne trezim ca se va face vorbire doar despre capacitatile miniere rentabile, iar Valea Jiului sa ramana fara piata. Eu ii indemn pe colegii din Valea Jiului la unitate pentru apararea intereselor acestei zone. N-as vrea sa vad Valea Jiului ca Balanul din Harghita, unde, cand s-a inchis mina, s-a inchis si orasul.

 
Power by Portal de Afaceri, Catalog Firme by MediaNet Design