Biroul Executiv al Uniunii Nationale a Sindicatelor TESA din Sanatate, reunit in Predeal, la data de 24 februarie 2019, a facut un apel ca sindicatele TESA din sanatate sa stranga randurile pentru ca vocea lor sa fie auzita si pentru ca nedreptatile din spitale sa inceteze. Presedintele Uniunii Nationale a Sindicatelor TESA din Sanatate, domnul Valentin Chifor l-a invitat pe Presedintele Confederatiei Sindicale Nationale MERIDIAN, domnul Ion Popescu si pe Secretarul General al Confederatiei, domnul Dumitru Fornea sa prezinte in cadrul Biroului Executiv al acestei organizatii, principalele linii de actiune pentru solutionarea revendicarilor personalului tehnic, economic si socio-administrativ din spitalele. Secretarului General al CSN MERIDIAN i-au fost prezentate nemultumirile personalului nemedical din spitale si revendicarile acestora asa cum au fost ele formulate de U.N.S. TESA din Sanatate. Prevederile legislative aflate in vigoare, nedreptatesc grav personalul TESA, muncitorii din spitale si o parte din personalul auxiliar, aceste categorii fiind excluse atat de la acordarea sporurilor, cat si de la majorarea salariilor la nivelul anului 2022, cum se acorda deja pentru medici si asistenti medicali.
 
   Afiliere
   Contact

Ultima ora
 

Sesiunea Plenara a Comitetului Economic si Social European din data de 11 iulie 2007, Bruxelles

Fornea Dumitru, Gr. II

Doamna Comisar Danuta Hübner,

Durata interventiei: 4 minute


Ma numesc Fornea Dumitru, sunt roman, si reprezint in acest Comitet, Confederatia Sindicala Nationala MERIDIAN, o organizatie a lucratorilor care este reprezentativa la nivel national in Romania.  

Stimata doamna comisar,  

Sunt onorat sa ma adresez dumneavoastra, cu o zi inainte de vizita pe care o veti efectua in Romania, ocazie cu care se vor semna Cadrul National Strategic de Referinta, Programul Operational Regional cat si unele Programe Operationale Sectoriale. In acelasi timp, sunt convins ca interventia dvs. in cadrul conferintei cu tema “ Fondurile Structurale si de Coeziune pentru Romania “ care se va desfasura in perioada 12-13 iulie la Bucuresti, va fi in masura sa clarifice anumite aspecte asupra carora eu as fi dorit sa insist astazi, dar nu o voi face, dat fiind caracterul particular al acestora si timpul limitat pe care il avem la dispozitie.  

Totusi, as dori sa va informez ca problematica dezvoltarii locale si regionale durabile a fost una dintre preocuparile majore ale confederatiei noastre in ultimii 3 ani, motivati fiind si de faptul ca organizatii sindicale importante din structura confederatiei provin din zone monoindustriale profund afectate de restructurari economice si sociale. Poate ca acesta a fost si unul din motivale pentru care, aceste organizatii s-au aratat foarte interesate de acest domeniu, considerand ca implementarea eficienta a politicilor de dezvoltare regionala a Uniunii Europene, poate sa aduca o contributie semnificativa la revigorarea comunitatilor locale si regionale afectate. 

In acest sens, Confederatia Sindicala Nationala MERIDIAN, a lansat un vast program de dezbateri privind posibilitatile de dezvoltare economica si sociala la nivel regional in concordanta cu exigentele ce au revenit Romaniei atat in perioada de pre-aderare, cat si ca stat membru al Uniunii Europene.

La aceste actiuni au participat reprezentanti ai Administratiei Prezidentiale, ai Guvernului, Ministrii principalelor ministere implicate direct in elaboarea Programelor Operationale Sectoriale cat si Agentiile de Dezvoltare Regionala. 

Ca partener social, organizatia noastra este consecventa in discutarea problemelor economice si sociale impreuna cu institutiile statului, relevanta fiind si intalnirea recenta cu dl.Laszlo Borbely, Ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, prilej cu care s-a discutat despre oportunitatea continuarii dezbaterilor regionale pe tema fondurilor structurale in colaborare cu ministerul pe care domina sa il conduce.

Pentru a raspunde problemelor acute puse in discutie, dar si pentru ca exigentele europene impun un alt mod de abordare al acestora, consideram ca actiunile noastre viitoare ar fi mult mai eficiente daca la acestea, ar raspunde invitatiei noastre si reprezentanti ai Comisiei Europene, care sa transmita directiile de actiune al Uniunii Europene cat si bunele practici ale statelor membre. ( As dori sa mentionez aici, ca o asemenea invitatie v-a fost transmisa si dvs., cat si altor personalitati europene la una din activitatile noastre pe care am organizat-o in luna aprilie, dar din pacate, din cauza agendelor complicate, am observat ca a devenit aproape o misiune imposibila incercarea de a avea personalitati ale Uniunii Europene la evenimentele organizate de partenerii sociali din statele membre).  

Dupa cum stiti, prin Tratatul de Aderare, s-a stabilit faptul ca Romania va primi de la Uniunea Europeana , prin intermediul Programului Operational Regional, 4,6 miliarde de euro in perioada 2007 – 2013, suma ce reprezinta 19 % din totalul fondurilor structurale alocate tarii noastre. Se astepta ca prin Programul Operational Regional sa fie create aproximativ 10 000 de noi locuri de munca pana in anul 2015, de aici rezultand si interesul organizatiilor sindicale pentru buna intelegere si implementare a politicilor regionale. Totusi, conform declaratiilor ministrului responsabil cu politica regionala “ in acest an nu vom absorbi decat 15 % din suma care reprezinta avansul din valoarea proiectelor, “ fapt ce produce ingrijorare. Cunoastem faptul ca situatia nu este singulara,… ca prin aceeasi experienta au trecut si alte tari care au aderat relativ recent la Uniunea Europeana, reprezentativ in acest sens fiind cazul Poloniei.  

Intrebarea care se pune este, daca sunt cu adevarat pregatite administratiile centrale, regionale si locale din noile tari membre pentru a facilita utilizarea acestor fonduri, in mod eficient si in termenele stabilite?  

De asemenea ar fi interesant de stiut daca Comisia Europeana, pentru depasirea acestei situatii, are instrumentele necesare acordarii unei asistente de specialitate statelor care intampina dificultati in absorbtia sumelor alocate de Uniunea Europeana. 

Va multumesc

 
Power by Portal de Afaceri, Catalog Firme by MediaNet Design