Confederatia Sindicala Nationala MERIDIAN in parteneriat cu Comisia Consultativa pentru Mutatii Industriale din Comitetul Economic si Social European, Universitatea din Petrosani, Comisia Europeana, Guvernul Romaniei, Televiziunea Romana, Romania TV si Sindicatul MUNTELE, a organizat, joi, 13 septembrie 2018, la Petrosani, judetul Hunedoara, in Aula Universitatii din Petrosani, o Conferinta la nivel inalt cu tema: ”Regiunile carbonifere din Romania in tranzitia energetica”. Conferinta la nivel inalt de la Petrosani a reunit in mijlocul comunitatii miniere din Valea Jiului peste 300 de participanti din tara si din strainatate: salariati ai unitatilor miniere din cadrul Compexului Energetic Hunedoara (CEH), reprezentanti ai Comisiei Europene si ai Comitetului Economic si Social European, reprezentanti ai Guvernului Romaniei si ai autoritatilor locale, membri ai Parlamentului Romaniei, reprezentanti ai conducerii CEH, lideri sindicali din cadrul Confederatiei Sindicale Nationale MERIDIAN, precum si personalitati marcante ale comunitatilor miniere din Europa. Prezenti la conferinta, Comisarul European pentru Politica Regionala - doamna Corina Cretu si Ministrul Fondurilor Europene - doamna Rovana Plumb au promis asistenta fianciara pentru sprijinirea unei tranzitii energetice juste in Valea Jiului.
 
   Afiliere
   Contact

Ultima ora
 

Manifestarile prilejuite de Ziua Minerului la Abrud si Rosia Montana au fost marcate de prezenta a mai multor politicieni de rang inalt si in special de prezenta Baronesei de Winterbourne, membra a Parlamentului European, Doamna Emma Nicholson.


Pentru a vedea afisul, mesajul, lista invitatilor, comunicatul de presa si lista artistilor invitati va rugam faceti < click aici >  Galeria Foto < click aici >

CSN MERIDIAN organizeaza in fiecare an in zonele miniere, manifestari prilejuite de sarbătorirea Zilei Minerului. Anul acesta, asemenea manifestari s-au desfasurat in zona Muntilor Apuseni, respectiv la Abrud in data de 11 august 2007  si la Rosia Montana in data de 12 august 2007. Desi anul 2007 era prognozat ca fiind anul inchiderii totale a mineritului metalifer, prin parteneriate economice public– private este posibila relansarea activitatii miniere in aceste zone.

Actiunile organizate au cuprins dezbateri la Abrud si Rosia Montana privind viitorul mineritului in Apuseni cat si sărbătorirea traditională a Zilei Minerului prin manifestari culturale la care au participat artisti de renume, precum Irina Loghin, Maria Ciobanu, Benone Sinulescu si grupul Milenium, Ionut Dolanescu, Victor Socaciu si multi altii.

Aflata la Rosia Montana duminica, Baroneasa Emma Nicholson in discursul sau si-a exprimat sprijinul pentru CSN MERIDIAN si pentru “viitorul mineritului din Romania.”

„Eu sunt o sustinatoare de o viata a mineritului,” afirma Baroneasa Emma Nicholson. „In orice popor, in orice natiune minerii sunt o categorie de oameni ai muncii foarte curajosi si bravi, iar mineritul si dumneavoastra impreuna cu familiile dumneavoastra meritati tot sprijinul. Eu sunt dintr-o tara care are foarte multi mineri care de asemenea apreciaza munca deosebit de grea pe care dumneavoastra o depuneti.”

Baroneasa a adaugat ca are experienta de familie in minerit, cu un tata care a fost miner si membru al parlamentului si care a creat o lege pentru protejarea minerilor, pentru protejarea drepturilor sanatatii minerilor, al carui cel mai bun prieten a fost presedintele Confederatiei Sindicatelor Minerilor din Marea Britanie. De asemenea, comunitatea pe care domnia sa a reprezentat-o in prima legislatura a fost o comunitate de mineri.

Domnia sa si-a exprimat interesul in a se documenta asupra proiectului companiei Rosia Montana Gold Corporation, in vederea sustinerii acestei investitii si a mineritului in zona, si a dedica o parte din timp ajutand comunitatea.

“Ca membru al parlamentului, eu servesc oamenii, iar Romania este una dintre membrele comunitatii pe care trebuie sa o servim, deci prosperitatea romanilor, viitorul romanilor este foarte important pentru mine si pentru orice politician din Comunitatea Europeana.”

La manifestarea din Rosia Montană au mai fost prezenti Presedintele CSN MERIDIAN, domnul Ion Popescu, Primarul Comunei Rosia Montana, domnul Virgil Narita, Deputatul de Alba domnul Stefan Bardan si Directorul General al firmei RMGC, domnul Alan R. Hill.

In discursul sau, Domnul Hill a spus: “ Impreuna putem sa construim aici o mină moderna, o mină model, iar la anul cu siguranta vom avea o sarbatoare si mai frumoasa. O sarbatoare, o zi in care cu siguranta, mai multi dintre dumneavoastra vor avea un loc de munca sigur.”

Intr-o dezbatere anterioara deschiderii manifestarii, Presedintele CSN MERIDIAN, domnul Popescu declara: „ Proiectul minier de la Rosia Montana creaza locuri de munca, schimba modul de civilizatie si infrastructura in care ne aflam” si, mai presus de toate, este un proiect solid din punct de vedere al legislatiei interne si internationale. Domnul Popescu, alaturi de mai multi lideri de sindicat precum si reprezentanti ai comunitatii, precum si Primarul Comunei Rosia Montana, Virgil Narita, a facut apel la Parlamentul Europei si la Baroneasa Nicholson pentru a le acorda sprijin si a sustine glasul comunitatii si proiectul RMGC in forumurile internationale.

„Faptul ca astazi n-au venit cei care au inaintat proiectul de modificare a legii minelor, este un mare semn de intrebare,” a spus presedintele MERIDIAN.

Domnul Bardan a numit “tragic” faptul ca sarbatorirea Zilei Minerului se desfasoara la Abrud si la Rosia Montana in conditiile in care exploatarile miniere au fost oprite: “Eu sper ca la anul sa sarbatorim Ziua Minerului la Abrud si la Rosia Montana cu unitatile miniere “duduind”.

Organizarea manifestărilor a fost posibila prin sprijinului acordat de mai mulţi parteneri, precum CSN MERIDIAN, societatile Cuprumin Abrud, Energomineral si Rosia Montana Gold Corporation, Sindicatul Independent Cuprul-Abrud si Sindicatul Viitorul Mineritului Rosia Montana, precum si organizatiile Pro Dreptatea si Pro Rosia Montana.

La dezbaterea din Abrud, pe langa Presedintele CSN MERIDIAN au fost prezenti Presedintele Consiliului Judetean Alba, domnul Ion Dumitrel, Primarul Municipiului Alba Iulia, domnul Mircea Hava, Deputatul PD din Alba, domnul Stefan Bardan si Senatorul PD din Alba, domnul Alexandru Peres.


Dezbaterea de la primaria din Rosia Montana, Duminica, 12 august 2007

Domnul Virgil Narita - primarul localitatii Rosia Montana va spune ”Buna ziua si bine ati venit la Rosia Montana”. Este cea mai importanta zi, Ziua Minerului, chiar daca mineritul s-a oprit  exista speranta ca mineritul va continua inca multi ani de acum. As vrea in continuare sa dau cuvantul domnului presedinte, dumnealor sunt organizatorii. As dori sa va urez traditionalul salut “ noroc bun si in viata si la drum ” si la minerit si la ziua de astazi care sper sa fie o zi deosebita.

Domnul Ion Popescu, Presedintele CSN MERIDIAN - Am vorbit si ieri la Abrud, despre ce este acolo, exista deja o investitie, care si-a reluat activitatea in luna aceasta. La Rosia Montana am vazut ca aceasta comunitate a devenit o vedeta pe ecranele televiziunii, toti zic ca  vor binele comunitatii, toti luptam pentru a fi bine aici in localitate, dar concret de ani de zile situatia in loc sa se imbunatateasaca se inrautateste si de aceea dorim sa avem discutii cu comunitatea, sa discutam de la om la om. Sigur, comunitatea inseamna foarte mult, probabil ca de aceea am adus aici multe personalitati ale vietii culturale, ca sa vina lume multa si am sa ma ocup si eu, sa discut, fata in fata cat pot, sa plec cu adevarate impresii, desi eu stiu despre ce este vorba, cunosc proiectul destul de bine. Indiferent ce proiect ar veni pentru Rosia Montana, noi suntem sustinatorii proiectelor care creaza si genereaza locuri de munca.

Vad ca atat de multi isi dau cu parerea despre acest proiect, mai ales parlamentarii care fac tot felul de diversiuni, sa se modifice legea minelor prin interzicerea cianurilor in minerit; Problema este falsa, la nivelul tehnologiilor actuale, peste tot in minerit cianura se aplica, nu exista minerit fara cianura. Vad ca Academia Romana are o pozitie diferita de a noastra, dar eu nu vad la Academie ceva care sa ne creeze incredere, chiar cand am organizat la dumnealor o dezbatere, au fost foarte incantati si au zis ca pentru prima data se discuta mineritul la Academia Romana, a marcat evenimentul deosebit de important si acuma vad ca Academia este impotriva. Daca dumnealor ar veni cu o alternative la proiect, asemanator cu acesta sau mai bun ca acesta - “jos palaria”, si am fi de accord cu asa ceva. Dar numai de vorbit, ca venim si facem, si criticam, mi se pare ca ceva nu este in regula. La fel am vazut ca si fetele bisericesti isi dau cu parerea, ca si cum, eu ca lider sindical m-as duce acolo si as spune ca slujba e de proasta calitate, fara sa o pricep. Mi se pare o chestiune, iar nelalocul ei, hai pentru dumneavoastra cei care sunteti de la presa, vreau sa va spun ca am invitat pe toti cei care se tot implica ca tin la proiectul de la Rosia Montana, domnul academician Haiduc, pe preotul Bartolomeu, pe Funar, dar nu au venit nici unul, inseamna ca nu vin sa dea fata cu dumneavoastra, sa discute, eu am stima fata de oamenii de stiinta, dar sa spuna oamenilor din aceasta zona care sunt alternative viabile, noi suntem pentru orice proiect, dar sa creeze locuri de munca, nu cerem altceva.

Eu ca sindicat, ma voi lupta pentru orice proiect, si proiectul de la Rosia Montana il voi sustine pentru ca il cunosc foarte bine, si nu numai ca il sustin eu, il sustin sindicatele de aici, asociatia Pro Rosia, am discutat si cu multi ministri, fosti ministri, cunoscatori ai problemei respective, proiectul de la Rosia Montana, inca de acum 7 ani, a fost un proiect bine venit atat pentru guvern cat si pentru comunitatea minerilor - acesta este adevarul.

Faptul ca astazi, n-au venit cei care au inaintat proiectul in vederea modificarii legii minelor, este un mare semn de intrebare. Faptul ca Bartolomeu apare doar la televizor, si isi da cu parerea, iara mi se pare o chestiune destul de neplacuta, principesa Margareta, probabil o fi mina de aur a principesei, sau o fi vrand sa ia si mina aceasta, ea spunand ca vine sa salveze tara. Cu ministrul mediului nu cred ca o sa avem probleme, iar domnul presedinte al Camerei Deputatilor, Bogdan Oltean, care nu a venit astazi aici, prin presa vreau sa-i transmit, “sa-i fie rusine ca n-a venit”, pentru ca daca avea curaj sa vina aici si sa ia contact cu spusele noaste, fiindca noi nu spunem altceva decat adevarul, si cei care stramba adevarul sunt ei si nu sunt sindicatele si pentru asta o sa avem si noi grija, si peste tot voi informa si eu lumea noastra sindicala cam ce fac parlamentarii nostri indiferent de la ce partid sunt, cand este vorba de o investitie care sa creeze locuri de munca. Probabil ca o parere mai buna voi avea dupa ce voi discuta cu oamenii prezenti la aceasta manifestatie, si am sa discut cu multi dintre ei.

Domnul Bardan, deputat PD de Alba - La semnat legea nu a trecut, iar de aceasta data forumul decizional suntem noi, Camera Deputatilor, noi vom decide daca aceasta lege va trece sau nu, din punctual meu de vedere ea nu trebuie sa treaca, pentru ca este o prostie, hai ca o spun asa, pentru cine nu cunoaste chimie si tehnologie poate sa nu vorbeasca. Ce s-a intamplat de fapt cu legea aceasata, in anul 2005 Funar a mai depus un proiect legislativ privind interzicerea cianurii la Rosia Montana; deci, atunci in 2005 proiectul de lege se referea doar la Rosia Montana, a cazut si acum a venit cu o combinatie, din punctul meu de vedere destul de ciudata, am sa spun asa in ghilimele ” Funar - Petter Einstein Kovaci-PRM-UDMR ”. Si cu Tabara o sa mai am o discutie in grupul PD, si grupul PD va vota pana la urma asa cum trebuie. Interesant este ca in prima faza a acestui proiect legislativ guvernul spune - Nu, nu sunt de accord cu argumentatiile ce se cuvin, iar apoi se schimba componenta guvernului, vine alt ministru la mediu, care spune - Da, sunt de accord cu legea aceasta, care o argumenteaza pe o jumatate de pagina format A4.Sigur ca aici implicatile, din punctual meu de vedere sunt si de alta natura, si hai sa spunem transfrontaliere, dar poate nu-i momentul sa intram in detalii, cu toate ca eu la momentul respectiv voi spune public si aceste chestiuni, pentru ca le am si sunt documentat.

Domnul Ion Popescu, Presedintele CSNMERIDIAN - punctul de vedere al Confederatiei Meridian este sustinerea proiectului la Rosia Montana, care creaza locuri de munca, schimba modul de civilizatie si de infrastructura in care ne aflam, si pentru Muntii Apuseni un proiect de genul acesta este foarte bine venit si asteptam si alte proiecte care sa vina in sprijinul acestei zone. Demersurile noastre sunt de ani de zile, suntem permanent in dialog cu institutiile statului care nu cunosc de fapt despre ce este vorba legat de acest proiect, si mai mult isi dau cu parerea. Mai precizam ca acest proiect depaseste granitele Romaniei, ca este un proiect european, si chiar facem apel la Parlamentul Europei si prin doamna Emma Nicholson sa ne sprijine deoarece comunitatea si sindicatele sustin cu adevarat acest proiect, pentru ca este un proiect bine consolidat din punct de vedere al legislatiei interne si internationale. In primul rand nu cred ca ceva se mai poate schimba cu legislatia europeana, daca nu se respecta, nu se mai poate desfasura o activitate de genul acesta. Ne pare rau si as vrea sa va informez si pe dumneavoastra si pe cei care apar pe ecrane si isi dau cu parerea despre proiectul de la Rosia Montana, si asta o spun numai pe ecrane pentru a deveni “vedete”, cea mai mare constatare a mea este ca Academia prezinta stramb acest proiect, sunt genul de om care respect stiinta si apreciez ca stiinta este o putere, dar in acelasi timp modul de comportament al presedintelui Academiei nu mai este o putere facand de rusine stiinta, dezinformand institutiile statului ca nu se lucreaza cu cianuri in alte tari in minerit; ori nu are cultura in domeniu, sau nu vrea mai ales ca este chimist de meserie, ori poate sa cred ca prezinta dezinformari - pentru ca si Australia, Spania, Noua Zeelanda si SUA exploateaza cu cianura si mai ales ca uzina de preparare este pentru a neutraliza cianura.

Inca o institutie in care foarte multi au incredere - biserica- declaratiile Preasfintitului Bartolomeu, eu am avut discutii cu Preafericitul Teoctist ”Dumnezeu sa-l odihneasca” n-a avut un punct de vedere favorabil, insa pe parcurs si-a dat si dansul seama ca este un proiect viabil.

Daca nu se vor respecta clauzele contractuale si sociale, noi suntem primii care ne vom certa cu “patronul”. As dori sa informez ca, confederatia a inaintat discutii concrete in Valea Jiului, o a doua actiune a fost la Academia Romana unde a fost prezent si domnul Hill, unde acolo domnul Haiduc a apreciat ca foarte important momentul respectiv si ca sindicatele discuta soarta mineritului la Academia Romana , l-a marcat ca un eveniment deosebit, o a treia actiune impreuna cu doamna Vasiloiu si cu Parlamentul Romaniei, Comisia de Industrie, au organizat o dezbatere cu institutii, ministri, parlamentari cu care au pus in discutie aceasta tema, n-au fost probleme, inclusiv ministrul mediului, deschis, a spus ca nu are nimic cu acest proiect daca se respecta legislatia europeana .

                Sigur ca noi ca sindicate suntem o societate civila, noi nu suntem oameni de decizie, noi suntem cei care tragem semnalele de alarma, cei care hotarasc sunt guvernele, si ne pare foarte rau ca guvernul nu apare cu o decizie, nici nu stiu daca trebuie sa apara domnul Tariceanu cu decizia pentru ca acest proiect s-a intins pe o perioada de 6 ani de la Radu Vasile, Isarescu, Nastase inclusiv Calin Popescu Tariceanu, dar repet este un proiect european, dar eu am inteles ca fiecare tara trebuie sa-si faca treaba ei, dar precum exista destabilizarea asta politica, si nu mai stim cine conduce Romania la ora aceasta, ca toti isi dau numai cu parerea, suntem nevoiti ca noi sindicatele sa batem la toate usile sa spunem ca avem nevoie de locuri de munca, ca oamenii sa munceasca sa-si castige bani, sa traiasca, sa-si duca viata de zi cu zi si nu sa zboare ca politicienii cu elicoptere, sa-si creasca copiii si sa-i dea la scoala, sa le ofere o educatie, un trai decent, care de fapt este scris in constitutie si statul este obligat ca acest trai sa-l garanteze si sa-l asigure- fiecare cetatean sa aiba dreptul la viata, carte si la munca.

Vreau inca o data sa precizez, au fost invitate toate institutiile statului, toti cei care sunt implicati si doresc ca Rosia Montana sa fie un model al Romaniei si cei care doresc binele acestei tari, de la presedintele tarii pana la primar, am facut invitatii pentru a vorbi cu comunitatea, nu neaparat cu noi sindicatele.

Doamna Emma Nicholson, Parlamentar European – sunt foarte fericita ca ca ma aflu astazi aici la invitatia Confederatiei Meridian si sa sprijin actiunile lor , sa sarbatoresc cu minerii pe care ii consider cei mai curajosi oameni. Am si o experienta de familie in minerit, tatal meu a fost miner si membru al parlamentului. A cunoscut in ce conditii isi desfasoara activitatea minerii si chiar a creato lege pentru protejarea minerilor, pentru protejarea drepturilor sanatatii minerilor,cel mai bun prieten al lui a fost presedintele Confederatiei Sindicatelor Minerilor din Marea Britanie. A fost o lege extraordinar de importanta si de faimoasa.In prima mea legislatura in comunitatea pe care am reprezentat-o a fost o comunitate de mineri, asa ca in prima mina in care am fost, a fost de aproape 6 mile adancime, a fost foarte dificil pentru mine sa merg pentru ca mineritul fiind foarte masculin, se spune ca o femeie care ajunge acolo aduce ghinion. Am venit aici ca sa va aduc omagiile mele si sa ma bucur de aceasta zi si s-a incurajez minerii si viitorul mineritului in Romania. Daca pentru mine s-a dovedit acest proiect a fi foarte bun, pentru mineri si pentru familiile lor sunt convinsa ca va fi si mai bun, atunci am sa-mi dedic timpul si pentru a ajuta comunitatea. Ca membru al parlamentului eu servesc oamenii, iar Romania este una dintre membrele comunitatii pe care trebuie sa o servim, deci prosperitatea romanilor, viitorul romanilor este foarte important pentru mine si pentru orice politician din Comunitatea Europeana, daca este un proiect bun atunci o sa fiu fericita, o sa ma simt bine si am sa-mi dedic o parte din timpul meu ajutandu-i pe primari pe consilieri si pe familiile de aici - voi fi la dispozitia dumneavoastra - dar daca nu o sa consider un proiect bun, atunci o sa-mi continui vacanta.

Doamnul Virgil Narita - as dori sa va adresez bun venit in localiotatea Rosia Montana pentru a fi martor la cea mai importanta sarbatoare a comunitatii, ea se numeste Ziua Minerului tocmai pentru ca de 2000 de ani s-a facut minerit la Rosia Montana - sunt foarte bucuros ca ati spus ca o sa ascultati vocea comunitatii de la Rosia Montana si ca daca proiectul este bun, si eu cred ca este bun, sa ne sprijiniti in asa fel incat sa continuam mineritul cel putin inca o perioada de ani.

Doamna Emma Nicholson, Parlamentar European - primarul este alesul, reprezinta comunitatea si de aceea am un mare respect pentru dumneavoastra, pentru ceea ce spuneti dumneavoastra, pentru ca este ceea ce gandeste comunitatea .

Domnul Virgil Narita, Primar Rosia Montana - as vrea sa mai spun doar cateva fraze: imediat dupa ce am devenit primar mai precis in anul 2001 s-a facut un sondaj de opinie aici la Rosia Montana si aproximativ 88% din populatia comunei era de accord cu investitia, cu relocarea si stramutarea. Sigur, dupa ce m-am documentat, am inceput sa sprijin acest proiect si spre satisfactia mea peste 80% dintre locuitori s-au stramutat, s-au relocat si sunt covins ca peste 90% sunt de acord acum cu investitia.

Doamna Emma Nicholson, Parlamentar European – cred in mod sincer ca este una din cele mai importante lucrari in care sunteti angrenati deci in timpul zilei voi putea afla mai multe lucruri, fapte, putin cate putin si sa-I pot asculta pe oamenii de aici.

Domnul Virgil Narita, Primar Rosia Montana - va dorim sa va simtiti bine aici la noi si s a reveniti la anul si la anul pentru ca proiectul o sa mearga inainte.

Doamna Emma Nicholson, Parlamentar European - va multumesc si inca o data scuzati-mi tinuta.

Domnul Bardan, deputat PD de Alba - as dori sa fac precizarea in legatura cu “PD-ul”, pentru ca noi am spus-o intotdeauna ca sustinem aceasta investitie si celelalte investitii din minerit, cu toate ca unii ne-au acuzat si ne acuza ca am avea ceva partiruri care investesc -Nu- avem curajul sa spunem ca sustinem investitia pentru ca este foarte benefica pentru locuitorii de aici; daca alti au alte idei, sa vina sa spuna ,sa ajute oamenii,sa faca investitii.

Doamna Emma Nicholson, Parlamentar European - domnule coleg sunteti echivalentul meu, avem absolut aceeasi functie si trebuie sa urmez sfaturile dumneavoastra, sunteti un reprezentant ales si asa ca va recunosc aceasta autoritate, iar daca doriti orice ajutor in a va prezenta la Bruxelles in acest sens, lasati-ma sa stiu, si voi intermedia toate aceste intalniri pentru dumneavoastra.

Domnul Bardan, deputat PD de Alba - sigur,multumesc pentru aceasta propunere, obligatia mea este de a actiona in judet si in Parlamentul Romaniei, dar daca apare vreo oportunitate sunt dispus sa ma fac ascultat si la Bruxelles.

As vrea sa discutam despre investitii, despre ceea ce se intampla aici pentru ca uitati-va am spus-o si ieri la Abrud sarbatorind Ziua Minerului cu exploatari miniere oprite; deci este tragic. Eu sper ca la anul sa sarbatorim Ziua Minerului la Abrud si la Rosia Montana cu unitatile miniere “duduind”.

Din 8 parlamentari ai Judetului Alba, observ ca astazi sunt doar eu prezent, sigur,reprezint si colegii mei din PD, probabil ca ceilalti n-au ce sa spuna despre ceea ce se intampla aici, sau nu-i intereseaza sau considera ca este mai bines sa apara pe ecranele televizoarelor, probabil asa cum spunea si domnul primar, vor veni doar la taiatul panglicii; dar se intampla de obicei, unii fac, treaba si unii taie panglica.

As dori sa revin si cu asta inchei la ceea ce declara ministrul Korodi, ca el este pentru aceasta investitie, cu conditia  ca sa se respecte legislatia de mediu; sigur ca da, toti suntem de aceasta parere, dar vreau sa va amintesc ca tot acest ministru Korodi si-a dat un aviz pozitv pe initiativa de modificare a legii minelor privind interzicerea folosirii cianurilor in minerit - in momentul in care acea lege va fi promulgata, noi nu am mai putea discuta despre aceasta investitie. Atunci l-as intreba pe domnul ministru cand spune drept ce gandeste.

Doamna Emma Nicholson, Parlamentar European credeti ca acest proiect o sa fie bun  pentru alegatorii dumneavoastra?

Domnul Bardan, deputat PD - da, sigur, pentru ca creaza locuri de munca pentru comunitate.

Doamna Emma Nicholson, Parlamentar European - credeti ca Bruxelles-ul va poate ajuta?

Domnul Bardan, deputat PD - da, cred ca da.

Doamna Emma Nicholson, Parlamentar European - pozitia parlamentarilor romani  nu este atat de puternica pe cat ar trebui sa fie, dar acest aspect este generat de faptul ca parlamentari dumneavoastra sunt numiti, nu sunt alesi. Desi sunt respectati, sunt destul de ezitanti si timizi, de aceea va spun ca daca aveti nevoie de mine cunosc foarte bine pe oamenii di Bruxelles; deci daca va pot ajuta, dar dumneavoastra trebuie sa decideti cand va poate ajuta Bruxelles-ul, asa ca eu si echipa mea va poate ajuta sa aveti toate intalnirile de care aveti nevoie; Vreti sa vin cu dumneavoastra? - spuneti-mi si am sa fac aranjamentele respective. Situatia politica din tara dumneavoastra nu ma ingrijoreaza atat timp cat proiectul acesta este bun pentru zona si pentru alegatorii dumneavoastra, pentru ca in clipa in care noi suntem alesi, noi servim intreaga comunitate, asa ca oricand contati pe sprijinul meu.

Dr. Andrei Jurca, Presedinte PRO Rosia Montana - Sunt o fire prea emotiva, dar prezenta dvs in Rosia Montana ma face sa simt niste emotii, pt ca am vazut ca v-ati implicat in foarte multe probleme in Romania dupa Revolutie si eu sunt convins ca puterea d-voastra de a lupta pentru alte proiecte si alte aspecte din Romania a fost foarte benefica. Acest proiect trebuie sa va spun ca este o sansa pentru oamenii din Rosia Monatana, eu chiar cred ca acest proiect nu este pentru o persoana ci pentru comunitate. Bineinteles ca exista si sansa ca acest proiect sa fie respins, si atunci ce o sa punem in locul lui, ce o sa facem in Rosia Montana? Aceasta comuna care este veche de 2000 de ani, o sa moara in picioare. De aceea prezenta d-voastra este o sansa, pt ca vocea d-voastra este cunoscuta in Parlamentul European si ne da o speranta ca totul va fi bine. Permiteti-mi sa ma prezint, sunt Dr. Andrei Jurca sunt Presedintele ONG-ului PRO Rosia; acest ONG are peste 480 de membrii, locuitori din aceasta comuna, care sustin proiectul, care sustin aceasta investitie pentru ca isi dau seama ca alte alternative intr-o zona de munte, intr-o localitate a Tarii de Piatra NU SUNT. Contez pe dvs. si as dori chiar sa va prezint alternativele Academiei Romane, pentru ca eu am fost invitat de Academia Romana sa-mi sustin punctul de vedere, de ce sustin acest proect, si mi-am dat seama ca alternativele Academiei nu se potrivesc minerilor. Eu provin dintr-o familie de mineri, sunt nascut aici in Rosia Montana si am facut liceul si faculatea in Cluj, dar m-am intors acasa. Aceasta inseamna ca sustin acesta comunitate, ca imi pasa de ceea ce se intampla aici in Rosia Montana si am analizat foarte bine aceasta situatie si mi-am dat seama ca singura posibilitate ca aceasta comunitate sa poata exista in continuare este revigorarea mineritului. Nu putem sa transformam o profesiune foarte grea a minerului in culegator de fructe, de ciuperci, de impletit nuiele, de obiecte artizanale pentru ca nu este traditie in Rosia Montana. Eu cred ca pentru ca pt ca dvs. cu discernamantul pe care-l aveti de parlamentar al Europei o sa sustineti acest proiect, pentru ca ONG-ul PRO Rosia sustine acest proiect si sunt oameni care au lucrat la acesta mina si vocea locuitorilor din toata zona Apusenilor si din patrulaterul aurifer al Apusenilor cu specificatie ca vocea Rosiei Montane o sa fie auzita la Bruxelles concret, nu asa cum e auzita de la diferite ONG-uri care au venit in Rosia Montana; nu asa cum a venit mai noua Fundatia Soros care nu avea ce sa caute in Rosia Montana. Noi avem un centru de informare corect, noi nu avem nevoie de un centru de dezinformare, pentru ca in momentul in care am vazut firma cu Academia Romana, noi ne-am dat seama ca Academia s-a mutat la Rosia Monta, ori eu stiam ca ea are sediul la Bucuresti. Pe de alta parte eu cred, aici si vreau sa fac o specificatie ca principesa Margareta nu a venit sa ia aurul de la Rosia Montana, Principesa Margareta a fost invitata, a fost adusa si nu s-a spus de ce a fost adusa la Rosia Montana, pentru ca se astepta, ca Majestatea Sa sa fie primita cu paine si sare si a fost primita cu huiduieli pentru ca tocmai ca a spus ca este absoult nevoie ca mina sa nu se dezvolte, si vreau sa incheiem prin a spune ca este o situatie absolut bizara ca d-nul Olteanu a venit la Rosia Montana odata cu Fundatia Soros. Este un lucrator platit din contributia d-voastra si nu trebuie sa vina cu o conceptie formata impotriva acestei comunitati; cred ca o sa mai avem ocazia sa discutam foarte multe, cunosc foarte bine situatia, sunt foarte implicat in acest proiect, si mai mult doresc sa avem o localitate noua, moderna, si noi ne-am nascut cu dreptul de a trai in sec XXI nu numai acesti oameni care vin sa dea sfaturi aiurea si care nici nu au stiut pana acum unde-i Rosia Montana. Am depasit emotia, ceea ce este foarte bine, si de acum as vrea sa va vorbesc, insa nu vreau sa va retin, va doresc multa sanatate si putere in activitatea dvs. de parlamentar European. Sarut mana!

D-na Baroneasa Emma Nicholson – Recunosc dificultatea de a transforma comunitatea dintr-o ocupatie monoindustriala , pentru ca asa cum este industria miniera este enorm de “open”. Cred ca asa cum spunea si colegul meu parlamentar, acum avem nevoie de o coalitie transpartidica, pentru ca sunt atat de multe divergente politice, intrucat nici una din chestiunile simple nu este cu adevarat importanta.

Virgil Hutuleac, Vice- Presedintele Confederatiei Sindicale Meridian participand permanent la Geneva, a prezentat ca mesaj un protest la Rosia Montana, un sustinator al proiectului, are o pregatire in domeniu, are meseria care o are si d-nul Basescu si absolvent de Drept. Dvs. ati punctat realitatiile dureroase ale poporului roman si romanilor le-a fost foarte greu sa accepte realitatea, dar fara realitate nu putem sa indreptam nimic, de accea va apreciez si sunt convins ca dvs. alaturi de noi vom reusii sa creem o imagine adevarata a ceea ce se intampla la Rosia Montana; si ca de fapt noi suntem cei care traim aici, cei care simtim ca viata trece peste noi, cu sau fara folos, si ca ne pasa daca acest viitor va fi frumos sau va fi urat. Prezenta dvs aici reprezinta garantia ca proiectul va merge mai departe. Va multumesc!

Cristi Albu - Ne-am facut auzita vocea la Parlamentul Romaniei, si va cerem dvs ajutorul pentru ca acesta investitie sa demareze. Este o investitie pentru noi, si pentru generatia nostra si pentru generatiile viitoare pentru ca zona se depopuleaza. Vreau sa va spun ca alte locuri de munca nu sunt create si nu au speranta ca se vor crea, si am speranta ca dvs. veti duce mesajul nostru acolo in Parlamentul European!

Discursuri, stadionul din Rosia Montana, Duminica, 12 august 2007

Dna Baroneasa Emma Nicholson, Parlamentar European - Buna ziua tuturor. Este o zi deosebita sa fiu aici cu dumneavoastra. Ma aflu aici pentru a sarbatori impreuna cu dumneavoastra o zi care pentru toti este o zi foarte foarte speciala “Ziua minerului” si este un lucru desebit ca Confederatia Sindicala Nationala Meridian gazduieste acest eveniment azi aici la Rosia. Eu sunt o sprijinitoare de o viata a mineritului. In orice popor in orice natiune minerii sunt o categorie de oameni ai muncii foarte curajosi si foarte bravi, iar mineritul si dumneavoastra impruna cu familiile dumneavoastra meritati tot sprijinul. Eu sunt dintr-o tara care are foarte multi mineri care de asemenea pareciaza munca deosebit de grea si de sustinatori pe care dumneavoastra o depuneti. Dl primar impreuna cu alti reprezentanti alesi de catre dumneavoastra mi-au spus cateva lucruri despre mineritul de la Rosia Montana. In Marea Britanie mineritul este bazat mai mult pe carbine iar din circumscriptia electorala din care provin se afla de asemenea o mina in cariera dechisa si la fel atat in mineritul subteran cat si la suprafata doar companiile responsabile fac crestere economica in zona dar protejeaza si mediul inconjurator. Astept cu mare nerabdare sa fac o vizita la Rosia Montana si doresc tuturor dintre dumneavoastra sanse foarte bune pentru viitor. Nu pot eu sa spun care vor fi aceste sanse, dar trebuie sa fiti siguri ca eu sustin ceea ce doriti dumneavoastra. Azi e o zi frumoasa, o zi placuta sis a va distrait impreuna cu familiile dumneavoastra si e o mare placere si penrtu mine si ii multumesc in mod special domnului primar penrtu primirea facuta. De asemenea imi exprim sprijinul complet pentru Confederatia Sindicala Nationala MERIDIAN si doresc success pentru tot ceea ce va doriti si inca o data va multumesc.

Alan Hill, CEO Gabriel Resources - Va multumesc foarte mult pentru prezenta d-voastra si cu totii sunteti foarte bine-veniti aici. Ma bucur de prezenta d-voastra si sunteti foarte bine primiti aici. Daca am fi trait intr-o  lume ideala deja ar fi inceput constructia minei, insa acest lucru o sa se intample doar la anul. Si asta cu siguranta se va intampla doar cu ajutorul d-voastra. Multumesc pentru sprijinul Confederatiei Sindicale Meridian si speram ca in perioada urmatoare sa avem un mai mare sprijin. E nevoie ca vocea comunitatii, din care faceti cu totii parte sa se auda si la Bucuresti. Deja s-a terminat proiectul, discutiile de semnare a proiectului sunt cu un numar mare de banci din Europa care toate cred in acest proiect. Avem programe de dezvoltare sociala, avem deja spre finalizare proiectul de la noul sat care ar fi putut fi construtit deja daca nu s-ar fi intraziat cu autorizatiile. Avem o echipa cu multa experienta si de muncitori si de manageri, avem forta de munca care isi doreste sa munceasca. Suntem o companie, suntem oameni ai muncii, dorim sa lucram impreuna. Studiul de impact pe care l-am depus anul trecut se conformeaza atat cu standardele europene cat si romanesti. Si atunci se pune intrebarea de ce politicenii il pun in discutie? Ei au nevoie sa auda si vocea d-voastra, a comuniatii. Impreuna putem sa construim aici o mina moderna, o mina model, iar la anul cu siguranta vom avea o sarbatoare si mai frumoasa. O sarbatoare, o zi in care cu siguranta, mai multi dintre d-voastra veti avea un loc de munca sigur. Inca o data va multumesc pentru prezenta!

Ioan Popescu,  Presedintele CSNMERIDIAN - Ma onoreaza prezenta d-voastra, ma onoreaza prezenta d-nului Hill si d-voastra stimati rosieni. Ati observat, si nu vreau sa ma repet, avem artisti frumosi, copii frumosi, minti frumoase ne trebuie oricum, sa avem locuri de munca. Si avem incredere ca d-voastra ne veti sprijini. Si va multumesc fff mult!

Virgil Narita, Primar Rosia Montana - Stimati participanti, stimati cetateni ai comunei Rosia Montana, dati-mi voie in numele d-voastra si al meu personal sa-I spun bine a venit la Rosia Montana d-nei baronese  Emma Nicholson. Cu siguranta pentru noi, pentru rosieni, Ziua Minerului este cea mai importanta pentru intreaga comunitate, importanta si pentru faptul ca aici la Rosia Montana, a venit un mare reprezentant al Parlamentului European, un mare om politic, d-na Emma Nicholson. Cu speranta ca glasul comunitatii se va auzii asa cum este el, corect si cinstit, sa avem in continuare minerit, ca vrem sa muncim in continuare la Rosia Montana, asa cum am facut si in trecut, de 2000 de ani. Guvernul si Parlamentul va aproba aceasta investitie, respectand legile europene si avem speranta prin d-na Emma Nicholson ca asa va fi respectand problema de mediu, si in primul rand respectandu-va pe d-voastra cei de la Rosia Montana. As vrea sa va multumesc d-voastra in primul rand ca ati fost alaturi de mine si alaturi de comunitate si la bine si la rau. De asemenea multumesc bunului D-zeu pentru tot ce ne-a dat aici la Rosia Montana. Un pamant foarte bogat, aproape an de an dupa o sambata ploioasa a aparut soarele si nu in ultimul rand, ce oameni minunati la Rosia Montana care stiu sa-si hotarasca singuri soarta, asa ca impreuna putem sa-o ducem mult mai bine. Noroc Bun!

Ion Popescu, Presedintele CSNMERIDIAN - La aceasta manifestare si-au adus contributia, colegii nostri de la Meridian, artistii nostrii, primarul care este permanent langa voi, cei care lucreaza la Gold, impreuna am facut aceasta ampla manifestare pentru d-voastra. Avem impresia ca si soarele tine in comparatie cu ziua de ieri, a venit d-na Emma Nicholson si a iesit soarele. D-zeu e langa d-voastra, e langa noi! Multumesc tuturor care sprijina proiectul de la Rosia Montana, multumesc si celor care discuta proiectul de la Rosia Montana. Doresc ca impreuna sa infaptuim acest proiect, care este pentru d-voastra, pentru copiii d-voastra, pentru continuitatea poporului roman asa ca cinstim pe inaintasii nostri prin munca, prin cinste, prin corectitudine. Va doresc la multi ani, multa sanatate si distractie placuta!

Dr. Andrei Jurca, Presedinte PRO Rosia Montana - Inca ma stapaneste emotia pe care am avut-o cu vreo 2h in urma cand am avut o discutie cu d-na baroneasa Emma Nicholson. Este o mare cinste ca un Parmanetar European, de talia d-nei Emma Nicholson s-a coborat la noia in Rosia Montana, a venit aici sa vada durerile oamenilor. Pentru prima data vreau sa va spun ca suntem multi, suntem convinsi sa pornim si in perspectiva acest proiect o sa mearga. S-a afirmat anul trecut ca : Ultima data o sa fie Ziua Minerului la Rosia Montana, totusi si anul acesta este Ziua Minerului. Ziua Minerului este o sarbatoare traditionala si nu putem sa o transformam intr-o zi oarecare, ca alte sarbatori venite asa de aiurea. Eu vreau – si nu va tin- vreau sa va distrati, sa aveti incredere ca ceea ce se face in acest proiect e pentru binele comuniatii. Va spun tuturor NOROC BUN!

 
Power by Portal de Afaceri, Catalog Firme by MediaNet Design