Biroul Executiv al Uniunii Nationale a Sindicatelor TESA din Sanatate, reunit in Predeal, la data de 24 februarie 2019, a facut un apel ca sindicatele TESA din sanatate sa stranga randurile pentru ca vocea lor sa fie auzita si pentru ca nedreptatile din spitale sa inceteze. Presedintele Uniunii Nationale a Sindicatelor TESA din Sanatate, domnul Valentin Chifor l-a invitat pe Presedintele Confederatiei Sindicale Nationale MERIDIAN, domnul Ion Popescu si pe Secretarul General al Confederatiei, domnul Dumitru Fornea sa prezinte in cadrul Biroului Executiv al acestei organizatii, principalele linii de actiune pentru solutionarea revendicarilor personalului tehnic, economic si socio-administrativ din spitalele. Secretarului General al CSN MERIDIAN i-au fost prezentate nemultumirile personalului nemedical din spitale si revendicarile acestora asa cum au fost ele formulate de U.N.S. TESA din Sanatate. Prevederile legislative aflate in vigoare, nedreptatesc grav personalul TESA, muncitorii din spitale si o parte din personalul auxiliar, aceste categorii fiind excluse atat de la acordarea sporurilor, cat si de la majorarea salariilor la nivelul anului 2022, cum se acorda deja pentru medici si asistenti medicali.
 
   Afiliere
   Contact

Ultima ora
 

Federatia Sindicala Nationala JUSTITIA, organizatie afiliata la CSN MERIDIAN, a devenit membra cu drepturi depline a Uniunii Europene a Grefierilor. Aceasta decizie a fost luata in unanimitate in cadrul Congresului E.U.R. ( European Union of Rechtspfleger ) care s-a desfasurat la Stockholm in perioada 29 - 31 august 2007. Romania a fost “ vedeta “ acestui important eveniment in contextul in care organizatia grefierilor europeni si-a extins numarul de membri cu inca unul, si nu oriunde, in Est, intr-un nou stat membru al Uniunii Europene.

Procesul de integrare Europeana a Romaniei nu s-a incheiat odata cu aderarea de la 1 ianuarie 2007. Pentru a finaliza cu succes aceasta actiune, din perspectiva noastra sindicala, consideram ca este important ca tara noastra sa se integreze in toate organizatiile profesionale europene relevante. Prin acceptarea FNS JUSTITIA, ca membru cu drepturi depline al Uniunii Europene a Grefierilor s-a mai facut un pas important in aceasta directie.  

Congresul grefierilor europeni care s-a desfasurat anul acesta la Stockholm, in Suedia, a avut o importanta deosebita deoarece, pe langa faptul ca s-a votat aderarea unui nou stat membru, a fost marcat si de organizarea alegerilor pentru presidentia acestei organizatii europene care reprezinta la nivelul continentului nostru institutia grefierului. Ca rezultat al alegerilor prin vot secret la care si Romania a participat, dintre cele doua state care si-au depus candidatura pentru presedentia E.U.R. a fost aleasa Germania care a desemnat in functia de presedinte pe dl.Thomas Kappl. Tot cu aceasta ocazie s-a stabilit si locul de desfasurare al viitorului Congres E.U.R. care se va organiza la sfarsitul lunii august 2008, la Munchen, Germania.

In cadrul punctului 8 de pe ordinea de zi, ce a privit candidatura Romaniei la Uniunea Europeana a Grefierilor reprezentantii FNS JUSTITIA, s-au adresat Congresului, ocazie, cu care, Dl. Ion Popescu, a prezentat

 problemele cu care se confrunta personalul auxiliar din justitie din perspectiva conditiilor de munca si de salarizare, precizand ca pentru a se realiza reforma sistemului juridic din Romania este deosebit de important sa se eficientizeze activitatea in instante si sa se reduca diferenta enorma dintre salariile grefierilor si cele ale magistratilor.

Un alt punct de discutie in cadrul interventiei reprezentantilor grefierilor din Romania a fost prezentarea concluziilor seminarului international cu tema: ” Calitate si eficienta in organizarea sistemului de justitie in statele membre  ale Uniunii Europene“, organizat in martie 2007 la Bucuresti de Federatia Nationala Sindicale JUSTITIA. Fostul presedinte al E.UR., dl. Gabriele Guarda, cat si Presedintele Comisiei Europene pentru Eficienta in Justitie a Consiliului Europei dl. Fausto De Santis si-au exprimat aprecierea si multumirile dumnealor pentru eforturile depuse de colegii grefieri din Romania la realizarea seminarului.

In incheiere, Presedintele Federatiei Nationale Sindicale JUSTITIA a multumit fostei presedentii italiene a E.U.R pentru contributia pe care si-a adus-o la afilierea federatiei si pentru asistenta acordata pe parcursul perioadei in care FNS JUSTITIA a fost organizatie cu statut de observator in sanul Uniunii Europene a Grefierilor.  

De asemenea, delegatia din Romania a propus domnului Thomas Kappl, noul Presedinte ales al E.U.R., sa organizeze in luna noiembrie, in parteneriat cu federatia noastra, la Comisia pentru Libertati Civile, Justitie si Afaceri Interna a Parlamentului European o dezbatere pe o tema de interes pentru corpul grefierilor din Europa la care sa fie invitat sa participle si Comisarul Euopean Franco Fratini.

FNS JUSTITIA si E.U.R. urmaresc ca prin acest tip de actiuni sa faca cunoscuta autoritatilor europene si nationale rolul si importanta muncii grefierilor la stabilirea unui Spatiu de Libertate, de Securitate si Justitie in Europa. De asemenea, se doreste, ca prin promovarea la nivelul U.E. a prevederilor din Statutul Grefierului European sa se convinga statele membre pentru a face eforturi sustinute de a aplica in organizarea activitatilor din instante principiile prevazute in acest document.

Personalul auxiliar din justitie afiliat la FNS JUSTITIA spera ca odata cu afilierea la Uniunea Europeana a Grefierilor sa-si poata apara in mod eficient interesele legitime si sa-si aduca contributia sa la consolidarea institutiei grefierului european, un deziderat pe care E.U.R. la urmarit continuu in cei 40 de ani de activitate.


                                               Congresul Uniunii Europene a Grefierilor

Stockholm
29 – 31 august 2007

AGENDA
 

1. Deschiderea lucrarilor de catre presedintele E.U.R.

2. Prezenta, adoptarea agendei, aprobarea minutei intalnirii generale de la Wels.

3. Raportul Presedintelui: 2006 activitati si lucrarile in curs

4. Raportul Secretarului General.

5. Raportul financiar al al trezorierului,  raportul auditorilor,

6. Raportul vicepresedintilor si a sefilor de delegatie  cu privire la activitatea din  2006.

7. Raportul cu privire la cooperarea cu, Consiliul Europei.

8. Candidatura Romaniei

9. Bugetul E.U.R. pentru 2008

10. Data si locul Adunarii Generale din 2008

11. Numirea membrilor onorifici.

12. Alegerea membrilor biroului.

13. Diverse.


        Interventia Presedintelui FNS JUSTITIA, dl. Ion Popescu la Congresul Uniunii Europene a Grefierilor,  

31 august 2007, Stockholm, Suedia 

Domnule presedinte,

Stimati colegi,

Permiteti-mi sa va adresez salutul sincer si colegial al membrilor Federatiei Nationale Sindicale Justitia din Romania, o structura sindicala reprezentativa compusa din 32 de organizatii sindicale ale lucratorilor din instantele de judecata si din parchetele de pe langa acestea, persoane care contribuie efectiv la indeplinirea actului de justitie.

Participarea noastra la lucrarile Congresului Uniunii Europene a Grefierilor, ne onoreaza si ne bucura pentru ca avem posibilitatea sa cunoastem preocuparile organizatiilor pe care dvs. le reprezentati, cat si bunele practici pe care le-ati obtinut in cei 40 de ani de activitate. Marcarea acestei aniversari imi ofera placutul priej sa va adresez un calduros La Multi Ani si succese in perioada urmatoare.

Organizatia pe care o reprezint doreste sa benefecieze de experienta dumneavoastra astfel incat sa-si imbunatateasca capacitatea de actiune pentru a promova si apara interesele legitime ale profesiei de grefier. Acesta a fost si unul din motivele pentru care noi am solicitat sa ne afiliem la organizatia dumneavoastra.

Acest fapt l-am exprimat si cu prilejul intalnirii de la Bucuresti, cand am avut onoarea de a fi gazda seminarului cu tema ” Calitate si eficienta in organizarea sistemului de justitie in statele membre ale Uniunii Europene ”, care a fost organizat de FNS JUSTITIA la initiativa Presidentiei italiene a EUR si a reprezentantului dumneavoastra in Consiliul Europei. Aceasta manifestare, pe langa abordarile practice privind activitatea juridica din tarile participante,  a contribuit si la consolidarea relatiilor dintre organizatiile noastre in contextul in care Romania a devenit incepand cu 1 ianuarie 2007, stat membru al Uniunii Europene, iar FNS JUSTITIA, organizatie candidata la statutul de membra cu drepturi depline al Uniunii Europene a Grefierilor.

Doamnelor si domnilor,

Federatia Nationala Sindicala JUSTITIA, pe langa obiectivele  de a apara interesele profesionale, salariale, economico-sociale ale membrilor sai, are in preocuparile sale, odata cu aderarea Romaniei la UE,  armonizarea institutiilor si a dreptului juridic romanesc cu cel european. In acest sens avem in vedere extinderea colaborarii cu institutiile nationale si internationale care servesc justitia, astfel incat, prin parteneriatele cu aceste organizatii sa fim capabil sa intreprindem actiuni care sa conduca la scurtarea procedurilor judecatoresti, la protejarea drepturilor cetatenilor care intra in contact cu justitia, asigurarea principiului procesului echitabil pentru toti cetatenii, respectarea hotararilor judecatoresti,etc.

Ca partener social, federatia noastra, coopereaza cu Ministerul Justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii, cu Ministerul Internelor si Reformei Administrative, pentru infaptuirea politicilor europene din capitolul J.A.I. din Tratatul de aderare al Romaniei la UE. Astfel de teme au fost incluse in dezbaterile pe care le-am organizat privind “Dezvoltarea locala si regionala durabila” ca o conditie esentiala de integrare a tarii noastre in structurile europene. Din continutul acestor dezbateri, dar mai ales din practica judiciara actuala, s-a desprins concluzia esentiala ca rolul grefierului este din ce in ce mai important in athitectura sistemului judiciar din tara noastra.

In raportul de tara privind Romania, prezentat in Parlamentul European la data de 28 iunie 2007, s-au constatat unele realizari in domeniul justitiei, cum ar fi extinderea informatizarii sistemului juridic, repartizarea aleatorie a cauzelor prin sistemul ECRIS, cresterea numarului spatiilor amenajate in care se desfasurarea actului justitie.

Totusi, Banca Mondială intr-un raport efectuat in urma misiunii de verificare a Proiectului privind Reforma Sistemului Judiciar desfăsurata in iunie la Bucuresti. îsi exprima " ingrijorarea serioasa provocata de incetinirea ritmului reformelor " si " de actiuni care nu sunt consecvente cu strategia de reforma "

Potrivit documentului citat, Banca a atras atentia asupra faptului ca progresele au fost incetinite sau complet blocate in legatura cu o serie de initiative importante care au fost incluse în programul Guvernului de reforma si care au fost sustinute de Banca si de Uniunea Europeana. Unul dintre exemple se refera la activitatea de rationalizare a sistemului de lucru din instante.

In 2005, Banca a acordat asistenta financiara pentru realizarea unei diagnoze a structurii instantelor din Romania care s-a finalizat cu elaborarea unui raport ce continea recomandari pentru rationalizarea sistemului instantelor, raport care a fost pus la dispozitia Ministerului Justitiei si Consiliului Superior al Magistraturii. Un grup de lucru, a elaborat si a transmis ministerului, la sfarsitul anului 2006, un plan de implementare a masurilor care-si propuneau eficientizarea activitatilor din instantele de judecata. De la acel moment, conform documentului misiunii Bancii Mondiale in Romania, nu au mai fost intreprinse niciun fel de activitati in legatura cu acest proiect, iar rationalizarea instantelor nu pare sa fie una dintre prioritati.

O altă initiativa de reforma sustinuta prin finantare din partea Bancii a fost dezvoltarea unui mecanism obiectiv si efectiv de monitorizare a performantei judiciare care includea evaluarea incarcarii activitatilor din instante si alti indicatori masurabili ai performantei judiciare. Un astfel de sistem ar fi permis celor aflati la conducerea sistemului judiciar sa identifice rapid si sistematic factorii care afecteaza in mod negativ performanta judiciara si sa ia masuri. De asemenea, acesta ar fi creat posibilitatea de aplicare a unor principii obiective, transparente si bazate pe merit în procesul de promovare si de salarizare a judecatorilor si ar fi condus la o imbunatatire a instrumentelor de responsabilizare a sistemului judiciar.

In cadrul aceluiasi împrumut al Bancii Mondiale a fost finantata si o componenta de asistenta tehnica, dar nu s-au inregistrat urmari semnificative dupa toate acestea.

Contrar asteptarilor, CSM pare sa se dezica de intentia initiala de a realiza evaluari regulate ale performantei judecatorilor si instantelor. Exista o propunere ca aceste evaluari sa se realizeze numai în cazul judecatorilor care aplica pentru functii superioare sau de conducere.

Tot in acest document se afirma că exista mai multe regrese in promovarea unor proceduri obiective de numire a magistratilor, bazate pe merit.

" In pofida faptului ca una dintre cerintele cheie pentru indeplinirea criteriilor de aderare la UE a fost un proces adecvat de recrutare a judecătorilor si a faptului ca Banca Mondiala a acordat si contiuna sa acorde asistenta financiara pentru dezvoltarea unor teste de aptitudini pentru judecatori, se pare ca practica numirii directe a magistratilor, fara sustinerea unui examen al aptitudinilor, contiuna sa fie folosita pentru un numar semnificativ de posturi, desi legea prevede ca aceasta procedura sa fie utilizata numai cu caracter exceptional ".

Misiunea Bancii a primit aceste evolutii recente cu ingrijorare, dar va contiuna sa monitorizeze indeaproape situatia din sectorul judiciar si sa o discute cu autoritatile in mod regulat.  

Potrivit documentului citat, echipa bancii a discutat aceste aspecte cu ministrul Tudor Chiuariu iar acesta a dat asigurari ca Guvernul nu va incetini procesul reformei justitiei si ministerul va lua masurile necesare pentru a continua aceste reforme. Ministrul a subliniat că Guvernul va produce un Nou Plan de Acţiune privind Masurile de reforma pana in octombrie 2007.

In acest context general ce priveste sistemul de justitie din tara noastra, eu as dori sa subliniez principalele probleme cu care se confrunta colegii dumneavoastra din Romania:

  • O problema majora, este lipsa de personal in sistemul de justitie in conditiile in care atributiile personalului auxiliar nu sunt foarte bine stabilite. Suntem departe de realizarea  raportului de 1 la2, dintre grefieri si magistrati. Aceasta deficienta face ca un grefier sa participle la 2-3 sedinte de judecata pe saptamana, cu un volum de 50-60 dosare pe sedinta, cu consecinte negative asupra calitatii actului justitiei, asupra conditiilor de munca, de securitate si sanatate a personalului implicat in aceasta activitate.
  •  Scoala Nationala de Grefieri nu reuseste intotdeauna sa pregateasca corespunzator corpul lucratorilor din instante si din parchetele de pe langa acestea. Pentru a raspunde acestui deziderat, este important sa se acorde o importanta deosebita pregatirii profesionale continue a grefierilor si sa se incurajeze schimburile de experienta intre grefierii romani si colegii lor din Europa.
  • Salarizarea personalului auxiliar si de specialitate nu este motivanta, fapt ce conduce la situatia ca Ministerul de Justitie sa nu reuseasca sa atraga candidati bine pregatiti pentru ocuparea posturilor vacante. Ponderea salariului unui grefier fata de cel al unui magistrat, este cuprinsa intre 23-26%, fata de aproximativ 80% cat era in anul 1996, in timp ce volumul de munca se mareste continuu.
  • Relatia magistrat- grefier este uneori defectuasa, fapt ce se reflecta si asupra calitatii actului de justitie.

Fata de aceste probleme pe care vi le-am prezentat, cat si altele care privesc activitatea profesionala si de protectie sociala a grefierilor, Federatia Nationala Sindicala Justitia a avut o pozitie constructiva in relatia cu Ministerul Justitiei, cu Consiliul Superior al Magistraturii. Prin formularea de amendamente la Contractul colectiv de munca, la Legea salarizarii precum si la alte initiative care priveau direct aceasta profesie, am incercat si uneori chiar am reusit sa constientizam institutiile statului si cetatenii Romaniei de contributia majora a grefierilor la eficienta actului de justitie si prin aceasta la bunul mers al societatii in care traim.  

Stimati colegi,

Am incercat sa va prezint cateva dintre provocarile pe care trebuie sa  le urmareasca organizatia noastra si pentru care suntem deschisi preluarii unor experiente pozitive pe care organizatiile dumneavostra le-a inregistrat.

In incheiere  doresc sa multumesc gazdelor pentru organizarea acestui eveniment. 

Va asigur ca organizatia pe care o reprezint va respecta hotararile pe care Congresul EUR. le va adopta in aceste zile.

Va multumesc


Pentru a vizita Galeria foto a Congresului, va rugam < apasati aici >

Pentru a citi, in original si traducere, scrisoarea domnului Gabriele Guarda,  fostul presedinte al E.U.R., care a fost adresata FNS JUSTITIA la data de 3 septembrie 2007, va rugam < apasati aici >


                  
 
Power by Portal de Afaceri, Catalog Firme by MediaNet Design