Biroul Executiv al Uniunii Nationale a Sindicatelor TESA din Sanatate, reunit in Predeal, la data de 24 februarie 2019, a facut un apel ca sindicatele TESA din sanatate sa stranga randurile pentru ca vocea lor sa fie auzita si pentru ca nedreptatile din spitale sa inceteze. Presedintele Uniunii Nationale a Sindicatelor TESA din Sanatate, domnul Valentin Chifor l-a invitat pe Presedintele Confederatiei Sindicale Nationale MERIDIAN, domnul Ion Popescu si pe Secretarul General al Confederatiei, domnul Dumitru Fornea sa prezinte in cadrul Biroului Executiv al acestei organizatii, principalele linii de actiune pentru solutionarea revendicarilor personalului tehnic, economic si socio-administrativ din spitalele. Secretarului General al CSN MERIDIAN i-au fost prezentate nemultumirile personalului nemedical din spitale si revendicarile acestora asa cum au fost ele formulate de U.N.S. TESA din Sanatate. Prevederile legislative aflate in vigoare, nedreptatesc grav personalul TESA, muncitorii din spitale si o parte din personalul auxiliar, aceste categorii fiind excluse atat de la acordarea sporurilor, cat si de la majorarea salariilor la nivelul anului 2022, cum se acorda deja pentru medici si asistenti medicali.
 
   Afiliere
   Contact

Ultima ora
 

“UE are nevoie urgenta de o politica in domeniul mineritului”

Nicu Tasca, Cotidianul Matinal

Politicieni, sindicalisti romani si europeni au dezbătut, saptamana trecuta, la Comisia pentru Industrie, Cercetare si Energie a Parlamentului European soarta mineritului european si necesitatea unei strategii pentru industria miniera la nivel european. Demersul a pornit de la Bucuresti, fiind realizat la initiativa europarlamentarului Silvia Ciornei, iar invitatul special al evenimentului a fost presedintele Confederatiei Sindicale Nationale Meridian.

Dezbaterea a fost considerata de organizatori un succes, mai ales ca la aceasta au luat parte si nume importante ale politicii si sindicalismului european. Intr-un comunicat  dat publicitatii după eveniment, Silvia Ciornei, initiatoarea dezbaterii, aprecia ca activa prestatia presedintelui CSN Meridian. In interventia sa Popescu a adresat participantilor trei intrebari fundamentale pentru politica Uniunii Europene privind mineritul. “ Urmareste Uniunea Europeana elaborarea unei strategii pe termen mediu si lung cu privire la industria miniera in general si la sectorul mineritul metalelor in particular, avand in vedere cresterea continua a necesarului de minereuri pentru industriile europene? Datele statistice din 2004 arata ca Uniunea Europeana a importat 177 milioane tone minereuri metalice cu o valoare de peste 10 miliarde euro fata de o productie proprie de aproape 30 milioane tone. Pornind de la această realitate, considera Parlamentul European si Comisia Europeana ca este necesara exploatarea resurselor interne ale Uniunii, in special la nivelul tarilor din Estul Europei nou aderate, cum este si cazul Romaniei, care dispune de asemenea zacaminte minerale? De asemenea, considera organismele europene ca exploatarea zacamintelor minerale de catre tarile membre U.E., poate constitui un factor de dezvoltare rurala in special pentru comunitatile monoindustriale, asa cum se regasesc ele in Romania si pentru care sa fie elaborate politici  economice specifice?”, a intrebat Popescu  in cadrul Comisiei. “Nu putem vorbi la Bruxelles despre competitivitatea industriei europene si independenta energetica a Europei fara sa ne gandim la minerit. Comisia Europeana ar fi trebuit sa aiba o abordare integrata a politicilor industriale si energetice cu o politica de asigurare a resurselor minerale solide. UE are nevoie urgenta de o politică în domeniul mineritului. O politica care sa arate ce trebuie sa facem pentru a avea exploatări miniere mai eficiente, pentru a putea exploata zacaminte mici situate la adancimi mari, pentru asigurarea unei mai mari sigurante la locul de munca, pentru a evita accidentele la locul de munca din mine, pentru a stimula investitiile in acest domeniu si dezvoltarea de tehnologii si echipamente moderne si performante”, a declarat Silvia Ciornei la finalul dezbaterilor.
Intors la BucureSti, Ion Popescu, presedintele CSN Meridian considera ca participarea la o astfel de dezbatere s-a vrut un semnal de alarmă tras in, poate, cel mai important for european. “Am considerat ca este datoria organizatiilor sindicale sa traga un semnal de alarma in raport cu strategiile nationale, armonizate mai mult sau mai putin cu strategiile europene acolo unde ele exista si sa propuna institutiilor statului o abordare profesionista, eliberata de influente politice, astfel incat analiza diagnostic sa conduca la renuntarea cheltuirii banilor  pe inchideri si conservari de mine si transferul acestora spre dezvoltare si retehnologizare, “ a spus explicat Popescu. El a propus ca in primul trimestru al anului viitor sa mai fie organizata o astfel de intalnire pentru a analiza perspectivele dezvoltarii industriei miniere. Si probabil, prin intermediul Silviei Ciornei sau a altui europarlamentar aceasta propunere va deveni realitate.

Documente prezentate:


Cuvantul domnului Ion Popescu, Presedintele Confederatiei Sindicale Nationale MERIDIAN din Romania la audierea publica pe tema industriei miniere organizata la initiativa CSN MERIDIAN si a Doamnei Silvia Ciornei- europarlamentar, de Comisia pentru industrie, cercetare si energie a Parlamentului European, in data de 3 Octombrie 2007, la Parlamentul European, Bruxelles, Rue Wiertz nr. 60, ASP, sala 2E1, intre orele 9:00 - 10:30.

Doamnelor si domnilor,

Permiteti-mi sa aduc salutul Confederatiei Sindicale Nationale MERIDIAN persoanelor prezente astazi la aceasta audiere pe tema industriei miniere organizata de Comisia pentru industrie, cercetare si energie a Parlamentului European si de asemenea sa va multumesc pentru ca v-ati implicat in aceasta activitate.

Prezenta mea la cel mai inalt forum democratic al Uniunii Europene, se datoreaza preocuparilor pe care le-a avut si le are Confederatia Sindicala Nationala MERIDIAN,  inca din perioada de preaderare a Romaniei la U.E..Aceste preocupari si ingrijorari, au fost materializate prin lansarea unui program integrat, a carui tematica a vizat domenii de larg interes pentru viitorul cetateanului roman in noul sau statut de cetatean al Uniunii Europene.  

Principalul cadru de dezbatere organizat in acest sens de confederatia noastra, au fost actiunile desfasurate sub genericul “ Dezvoltare locala si regionala durabila” care au atras in aceste discutii, in sapte din cele opt Regiuni de Dezvoltare din tara noastra, membri de sindicat, angajatori, autoritati publice locale si centrale, membri ai Academiei Romane, cadre universitare, reprezentanti ai Parlamentului European, si aici, as dori sa mentionez in mod special pe doamna Emma Nicholson.

Una din temele majore discutate in mod repetat a fost aceea a viitorului mineritului romanesc pornind de la situatia concreta din tara noastra dupa schimbarile politice din 1989 si la perspectiva mineritul in noul context european.

In perioada comunista, s-a ajuns la un sistem minier supradimensionat si cu foarte multe unitati  ineficiente economic, cu tehnologii invechite, energofage si cu o situatie de mediu precara. Industria extractiva avea peste 175 000 de lucratori iar pe fondul scaderii economice dramatice si sub imperiul cresterii preturilor la utilitatile tehnologice de baza prin eliminarea subventiilor de stat, sindicatele au acceptat programele de restructurare propuse de guverne in speranta eficientizarii activitatii pentru perioada urmatoare.

Din pacate, fiecare guvern a propus noi strategii, a negociat noi programe, constatand la sfarsitul fiecarei guvernari ca programele propuse nu au avut finalitate in plan profesional, economic si social. Astfel, s-a constatat ca singurele efecte ale acestor masuri au fost inchiderile de mine si disponibilizarile masive de personal.

Un alt efect negativ al programelor de restructurare din industria miniera din Romania, il reprezinta calamitarea sociala a fostelor zone miniere care acum necesita programe consistente de regenerare economica si sociala.

Programele de restructurare nu au rezolvat nici macar problemele de mediu care au o vechime istorica si care acum sunt transferate in sarcina comunitatilor locale sarace si catre unitatile economice care au o dimensiune redusa si nu pot sa le gestioneze.

In acest context, am considerat ca este datoria organizatiilor sindicale sa traga un semnal de alarma in raport cu strategiile nationale, armonizate mai mult sau mai putin cu strategiile europene acolo unde ele exista si sa propuna institutiilor statului o abordare profesionista, eliberata de influente politice, astfel incat analiza diagnostic sa conduca la renuntarea cheltuirii banilor  pe inchideri si conservari de mine si transferul acestora spre dezvoltare si retehnologizare.

Produsele industriei miniere stau la baza dezvoltarii tuturor domeniilor de activitate economica si din acest motiv este necesar ca institutiile nationale si europene abilitate sa aiba o abordare strategica asupra acestui sector.

Pornind de la preocuparile noastre permanente pentru aceasta problema, Confederatia Sindicala Nationala  MERIDIAN, a organizat in luna aprilie a acestui an in parteneriat cu EUROMINES, careia doresc sa-i multumesc si cu acest prilej, si impreuna cu Comisia pentru  Industrie si Servicii a Camerei Deputatilor din Parlamentul Romaniei, o conferinta cu tema: “Coordonatele economice si sociale ale mineritului romanesc in context european”. 

La acest eveniment, au fost dezbatute urmatoarele probleme:

 • solidaritatea dintre statele membre ale U.E. si securitatea aprovizionarii cu materii prime pentru producerea de energie;
 • provocarile si tendintele industriei miniere a metalelor in Europa;
 • imbunatatirea perceptiei asupra imaginii industriei miniere prin incurajarea investitiilor in minerit si dezvoltarea tehnologiilor care sa conduca la un minerit responsabil, care sa tina cont de standardele de mediu impuse prin tratate europene si internationale.

Legat de provocarile si tendintele industriei miniere a metalelor in Europa, in urma dezbaterilor, s-au desprins urmatoarele concluzii:

 • Astazi 70% din productia industriala a Europei depinde de materiile prime extrase de industria miniera, in conditiile in care Europa celor 27 de state, se confrunta cu un amplu proces de restructurare a industriei miniere, iar pretul metalelor pe piata mondiala creste zi de zi.
 • In viitor, cresterea economica durabila a Europei va depinde in mare masura de substantele minerale extrase pe plan local, in conditiile in care cererea foarte mare de metale vine din partea tarilor de pe alte continente (China, India) si care  va influenta in mod real securitatea aprovizionarii cu materii prime a Uniunii Europene.
 • Importantele resurse minerale sunt disponibile in tarile din Europa de Est, unde datorita structurilor geologice, este posibila dezvoltarea activitatilor miniere.
 • In Estul Europei, sectorul a fost intotdeauna subfinantat de catre stat in ceea ce priveste investitiile in noile tehnologii, astfel incat situatia de astazi nu reprezinta potentialul real al industriei miniere.
 • In acest moment, luand in considerare ordinea sociala, politica si economica in care traim, apare ca fiind foarte importanta, atragerea de capital privat, care sa fi investit in companiile miniere pentru a completa resursele financiare care pana astazi au fost asigurate de catre stat.

Doamnelor si domnilor,

In perspectiva, se prefigureaza ca cererea de metale sa creasca dinamic. ( industria spatiala, instalatii de producere a energiei din surse regenerabile, in conditii prietenoase pentru mediu, precum si activitatile companiilor producatoare de inalta tehnologie, vor avea din ce in ce mai mult nevoie de metale precum: aur, argint, cupru, nichel, etc).

Vicepresedintele Comisiei Europene, domnul Gunther Verheugen, responsabil cu politicile pentru intreprinderi si industrie,  in informarea publicata in data de 5 iunie 2007 cu titlul „ Asigurand securitatea aprovizionarii cu resurse minerale a industriei europene ”, facea urmatoarea precizare – citez: Industriile europene, pentru a ramane competitive au nevoie de previzibilitate cu privire la fluxul de materii prime si de preturi stabile. Ne-am angajat sa imbunatatim conditiile de acces la materiile prime provenite fie din Europa, fie din afara ei,  prin crearea unui cadru de reglementare corect ”.

Referitor la afirmatia domnului Verheugen cu privire la crearea unui cadru de reglementare corect doresc sa accentuez importanta unei asemenea masuri in contextul in care, de exemplu, in Romania, a crescut interesul investitorilor privati autohtoni si straini, in a investi in extractia zacamintelor complexe ( cupru, aur, argint, nichel, etc.). Exista deja un inceput timid dar concret, privind reinceperea activitatii la minele care erau declarate inchise.

Totusi, in loc sa se incurajeze de catre institutiile statului roman capitalul privat, din anumite considerente,  se forteaza impunerea unui proiect de modificare a Legii minelor, in asa fel incat sa se interzica utilizarea procedeelor de cianurare in fazele tehnologice de procesare primara a acestor zacaminte, in contradictie cu Directiva Europeana Nr. 21 din anul 2006, care permite utilizarea acestor proceduri sub stricta aplicare a masurilor de gestionare si control, menite sa impiedice poluarea apelor si a solului.

Aceasta initiativa legislativa reprezinta o provocare de ultima ora si deosebit de dura pentru acest sector iar la modul concret, va marturisesc ca prezenta mea aici este determinata si de nevoia de a fi sprijiniti ca o Directiva europeana sa-si gaseasca aplicabilitatea si in Romania. Consideram ca prin Directiva enuntata, Uniunea Europeana impune masuri foarte dure de protectie a mediului inconjurator dar manifesta in acelasi timp si o atitudine pozitiva fata de dezvoltarea industriala in parametrii impusi, cu o importanta deosebita pentru orizontala economica.

Doamnelor si domnilor,

Doresc sa adresez in numele organizatiei sindicale si al lucratorilor din industria miniera pe care-i reprezint, cateva intrebari, de al caror raspuns al organismelor europene, depinde si dezvoltarea exploatarilor miniere in Romania:

 • Urmareste Uniunea Europeana elaborarea unei strategii pe termen mediu si lung cu privire la industria miniera in general si la sectorul mineritul metalelor in particular, avand in vedere cresterea continua a necesarului de minereuri pentru industriile europene?
 • Datele statistice din 2004 arata ca Uniunea Europeana a importat 177 milione tone minereuri metalice cu o valoare de peste 10 miliarde euro fata de o productie proprie de aproape 30 milioane tone. Pornind de la aceasta realitate, considera Parlamentul European si Comisia Europena ca este necesara exploatarea resurselor interne ale Uniunii, in special la nivelul tarilor din Estul Europei nou aderate, cum este si cazul Romaniei, care dispun de asemenea zacaminte minerale ?
 • De asemenea, considera organismele europene ca exploatarea zacamintelor minerale de catre tarile membre U.E., poate constitui un factor de dezvoltare rurala in special pentru comunitatile monoindustriale, asa cum se regasesc ele in Romania si pentru care sa fie elaborate politici  economice specifice ?

Doamnelor si domnilor,

Tinand seama de importanta majora a extractiei de zacaminte complexe: cupru, aur, argint, nichel, etc. in dezvoltarea tehnologica si economico-sociala a statelor membre, va propun analizarea oportunitatii organizarii, in trimestrul I din anul 2008, a unei dezbateri cu participarea institutiilor si organizatiilor europene implicate, care sa analizeze perspectivele dezvoltarii industriei miniere a metalor, in conditiile respectarii standardelor europene si internationale de mediu. 

Va multumesc !

 
Power by Portal de Afaceri, Catalog Firme by MediaNet Design