*Cu prilejul Sarbatorilor de iarna, Confederatia Sindicala Nationala Meridian va ureaza un Craciun Fericit si un An Nou plin de realizari! LA MULT ANI!*Salariatii din Administratia Nationala APELE ROMANE au ajuns la capatul rabdarii. Miercuri, 20 decembrie 2017 s-a declansat o manifestare sindicala spontana a salariatilor de la Sistemul de Gospodarirea Apelor Vrancea, subunitate a Administratiei Bazinale de Apa Siret din cadrul Administratiei Nationale Apele Romane, pe fondul nemultumirilor generate de neaplicarea prevederilor din Legea nr.153 din 2017 cu privire la reancadrarea pe trepte,grade si gradatii salariale. La manifestare au participat salariatii fara studii superioare, ale caror salarii sunt mult sub nivelul prevazut de legea salarizarii nr.153 din 2017.
 
   Afiliere
   Contact

Ultima ora
 

SINDICATUL  “VIITORUL MINERITULUI”

Avand in vedere iminenta disponibilizare de personal din cadrul companiei miniere Rosia Montana Gold Corporation, ca urmare a imposibilitatii desfasurarii activitatii conform programului stabilit prin “Proiectului de dezvoltare miniera Rosia Montana”, Sindicatul Viitorul Mineritului – Rosia Montana, a hotarat organizarea si desfasurarea unei manifestari publice de protest  in fata Institutiei Prefectului judetul Alba si de a transmite Presedintiei Romaniei, Guvernului Romaniei, Senat si Camera Deputatilor  prezenta

SCRISOARE DESCHISA 

Domnule Presedinte al Romaniei Traian BASESCU

Domnule Prim Ministru Calin POPESCU TARICEANU

Domnule Presedinte al Senatului Romaniei Nicolae VACAROIU

Domnule Presedinte al Camerei Deputatilor Bogdan OLTEANU

Sindicatul “Viitorul Mineritului“–Rosia Montana, cu respect, va solicita sprijinul fata de situatia cu care se confrunta mineritul aurifer din Muntii Apuseni si iminenta disponibilizare a personalului din cadrul companiei miniere Rosia Montana Gold Corporation – Rosia Montana.

Excelentele Voastre, 

Minerii din Muntii Apuseni, repectiv Brad, Rosia Poieni, Baia de Aries, Rosia Montana, au acceptat programele de restructurare impuse prin deciziile politice din perioada 1997 -2000 si Strategia Industriei Miniere aprobata prin Hotararea Guvernului Romaniei nr.615/ 2004  in speranta ca masurile prevazute de identificare a alternativelor de dezvoltare economica, protectie sociala si reconversie profesionala in zonele miniere vor avea drept finalitate asigurarea unui climat social decent.

Din pacate acest lucru nu s-a reusit, in majoritatea zonelor miniere asistam la o pauperizare continua a populatiei, dezradacinarea acesteia prin plecari masive in strainatate, dezintegrand familii, dezorientand tineretul in cautarea unui loc de munca, abandonul scolar etc .

Aceasta este “ Povestea de Succes “ a restructurarii miniere in Muntii Apuseni.

S-a dovedit la modul concret ca in zonele miniere, singura alternativa economico-sociala viabila o constituie Proiectele de dezvotare miniera, evident in noile conditii impuse de economia de piata, directive europene si nationale in domeniu.  

Sansa economica si sociala a acestor zone a constituit-o aparitia investitorilor privati care prin proiectele promovate au redat sperantele locuitorilor din zona. 

Proiectul de dezvoltare miniera Rosia Montana  a capatat la modul fatal calificativul de “Proiect controversat“ din perspectiva politicienilor romani care nu au avut nici cea mai mica aplecare asupra consecintelor economico-sociale, uitand cu buna stiinta coparticiparea cu 20% doar la beneficii directe din exploatare a statului roman fara participarea in costuri, redevente precum si taxe si impozite ca urmare a dezvoltarii economice pe orizontala, consecinta a implementarii acestui proiect.

Impotriva acestui proiect s-au manifestat la modul fatis o serie de grupuri de interese interne si externe.

- ONG-uri sustinute financiar din strainatate

Respectand dreptul la opinie si actiune conform statutelor acestora nu acceptam insa ca acestea sa fie varful de lance ale grupurilor de interese externe expl.: Fundatia SOROS.  

Atitudinea Ungariei care prin europarlamentarii sai blocheaza prin directive europene implementarea proiectului. De notorietate este faptul ca in continutul directivei europene in domeniu denumirea Rosia Montana este scrisa in limba maghiara

Se invoca precedentul creat la Baia Mare, generat de inexistenta instalatiei de neutralizare uzinala a cianurilor asa cum proiectul Rosia Montana il prezinta, dezvoltand o imagine apocaliptica pentru zona transfrontaliera.

Ungaria uita de pericolul transfrontalier real existent ca urmare a continuarii activitatii la propria centrala nucleara iesita din termenii de functionare, fata de care Austria a protestat vehement la Bruxelles, iar Romania guvernata de ministri de etnie maghiara nu a facut nici macar un comentariu.

Initiativa legislativa a doi parlamentari romani, unul de etnie maghiara, de interzicere a utilizarii cianurilor in activitatea de prelucrare primara a minereurilor aurifere vizeaza la modul direct proiectul Rosia Montana

Trebuie precizat faptul ca peste tot in lume exploatarile aurifere utilizeaza astfel de proceduri, insasi directiva europeana in materie, vizeaza utilizarea acestor proceduri dar in limite impuse.

Am fi inteles, daca utilizarea cianurilor ar fi interzisa la modul general in Romania pentru ca in conditiile implementarii proiectului Rosia Montana, aceasta ar constitui maxim 10% din totalul de utilizare a cianurilor in economie.

Atitudinea presedintelui Camerei Deputatilor si a Ministrului Mediului reprezentant al UDMR care prin pozitii publice dar si atitudine guvernamentala se opun acestui proiect.

De mentionat este si faptul ca din noul proiect privind Strategia Industriei Miniere pentru perspectiva anului 2020, mineritul aurifer nu are nici o referire.     

Excelentele voastre,

Acum cand Romania este tara europeana, cand ne pregatim de alegerile pentru europarlamentarii romani, aducem in atentia Dumneavoastra, dorinta noastra de a ne sprijini ca si locuitorii Muntilor Apuseni sa-si asume demnitatea de cetateni romani si europeni si nu ce-a de saracii Europei.

Primiti excelentele Voastre, expresia inaltei noastre consideratii,

Presedinte

Cristian ALBU


Articole de presa referitoare la acest subiect:

 
Power by Portal de Afaceri, Catalog Firme by MediaNet Design