Biroul Executiv al Uniunii Nationale a Sindicatelor TESA din Sanatate, reunit in Predeal, la data de 24 februarie 2019, a facut un apel ca sindicatele TESA din sanatate sa stranga randurile pentru ca vocea lor sa fie auzita si pentru ca nedreptatile din spitale sa inceteze. Presedintele Uniunii Nationale a Sindicatelor TESA din Sanatate, domnul Valentin Chifor l-a invitat pe Presedintele Confederatiei Sindicale Nationale MERIDIAN, domnul Ion Popescu si pe Secretarul General al Confederatiei, domnul Dumitru Fornea sa prezinte in cadrul Biroului Executiv al acestei organizatii, principalele linii de actiune pentru solutionarea revendicarilor personalului tehnic, economic si socio-administrativ din spitalele. Secretarului General al CSN MERIDIAN i-au fost prezentate nemultumirile personalului nemedical din spitale si revendicarile acestora asa cum au fost ele formulate de U.N.S. TESA din Sanatate. Prevederile legislative aflate in vigoare, nedreptatesc grav personalul TESA, muncitorii din spitale si o parte din personalul auxiliar, aceste categorii fiind excluse atat de la acordarea sporurilor, cat si de la majorarea salariilor la nivelul anului 2022, cum se acorda deja pentru medici si asistenti medicali.
 
   Afiliere
   Contact

Ultima ora
 

Conferinta de presa organizata la sediul Consiliul Economic si Social de confederatiile sindicale nationale reprezentative pe tema salariului minim. Vineri, 2 noiembrie 2007  

De ce declansam conflictul de interese ?

Peste o saptamana se implinesc 60 de zile de cand cu speranta si buna credinta, am inceput negocierea Actului Aditional la Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National 2007-2010 (CCMUNN).

Conform procesului verbal inaugural, am stability impreuna cu partenerii nostri, organizatiile patronale reprezentative la nivel national, ca vom indrepta cateva erori materiale din respectivul contract si ca vom negocia salariul minim pe economie pentru anul 2008.

Daca pentru indreptari am cazut repede de acord, cand am intrat in materia salariala am constatat ca ne lovim de un zid. Nu a avut nicio importanta faptul ca noi am vorbit despre reglementari si bune practice europene, ca am argumentat cu Carta Sociala Europeana Revizuita, ca am pledat pentru o politica salariala care sa stabilizeze si sa motiveze forta de munca romaneasca. Pentru organizatiile patronale a contat mai mult “uimirea” creata de propunerea noastra initiala de 700 lei, suma care se situeaza sub ponderea europeana a salariului minim de 60% din salariul mediu. Nici cand am admis ca putem accepta ca aceasta pondere sa fie atinsa incepand cu anul 2009 nu am avut o reactie patronala constructiva. Am avut in schimb, amanari solicitate de patroni, pentru consultari interne si nesfarsite discursuri pe tema bietelor societati sau ramuri ce nu ar putea suporta o asemenea crestere. Dar care aduc lucratori extracomunitari pentru care platesc mai mult decat cerem noi.

Am incercat sa le oferim partenerilor de negociere, o alta baza de pornire si anume suma de 650 lei. A fost aceeasi reactie de consternare si ulterior de respingere, patronatele venind unele cu propunerea de 470 lei, altele cu 480 lei si o alta categorie, a numi-o mai realista si pragmatica, cu 540 lei. 

Fata de aceste “majoritati de blocare”, am cerut patronatelor sa vina cu o pozitie comuna, asa cum sindicatele au promovat-o tot timpul. Raspunsul a fost unul stupefiant. Propunerea de a renunta la ierarhizarea functiilor in schimbul acceptarii careia, in “marea lor generozitate”, patronii ar privi cu mai multa intelegere solicitarile sindicale privind salariul minim. Tragerea de timp era evidenta. Patronatele sau o anumita parte a lor, asteptau edictul guvernamental privind salariul minim. Acest tip de pozitie a creat si inca mai creaza destule pertubatii generatoare de saracie in domeniul salarial. O saracie pe care nu mai suntem dispusi sa o toleram!

Iata de ce, dupa informare strucurilor noastre decizionale, CNSRL – Fratia, BNS, CNS Cartel-Alfa, CSDR, si CSN Meridian vin in fata opiniei publice cu hotararea de a recurge la mijloacele legale de lupta sindicala in vederea sustinerii revendicarii legitime a lucratorilor romani, de a beneficia de un salariu minim daca nu european, cel putin in curs de a deveni european. Copia dupa notificarea privind iminenta declansarii conflictului de interese la nivel national sta marturie. Notificarea va fi transmisa in cursul acestei zile, tuturor organizatiilor patronale semnatare a CCMUNN 2007-2010.

 
Power by Portal de Afaceri, Catalog Firme by MediaNet Design