Confederatia Sindicala Nationala MERIDIAN in parteneriat cu Comisia Consultativa pentru Mutatii Industriale din Comitetul Economic si Social European, Universitatea din Petrosani, Comisia Europeana, Guvernul Romaniei, Televiziunea Romana, Romania TV si Sindicatul MUNTELE, a organizat, joi, 13 septembrie 2018, la Petrosani, judetul Hunedoara, in Aula Universitatii din Petrosani, o Conferinta la nivel inalt cu tema: ”Regiunile carbonifere din Romania in tranzitia energetica”. Conferinta la nivel inalt de la Petrosani a reunit in mijlocul comunitatii miniere din Valea Jiului peste 300 de participanti din tara si din strainatate: salariati ai unitatilor miniere din cadrul Compexului Energetic Hunedoara (CEH), reprezentanti ai Comisiei Europene si ai Comitetului Economic si Social European, reprezentanti ai Guvernului Romaniei si ai autoritatilor locale, membri ai Parlamentului Romaniei, reprezentanti ai conducerii CEH, lideri sindicali din cadrul Confederatiei Sindicale Nationale MERIDIAN, precum si personalitati marcante ale comunitatilor miniere din Europa. Prezenti la conferinta, Comisarul European pentru Politica Regionala - doamna Corina Cretu si Ministrul Fondurilor Europene - doamna Rovana Plumb au promis asistenta fianciara pentru sprijinirea unei tranzitii energetice juste in Valea Jiului.
 
   Afiliere
   Contact

Ultima ora
 

Cele cinci confederatii sindicale reprezentative la nivel national: CSN MERIDIAN, CNSLR FRATIA, CNS " Cartel Alfa", BNS si CSDR, au organizat, vineri, 30 noiembrie 2007, la sediul Consiliului Economic si Social o conferinta de presa in care au fost anuntate a fi abordate urmatoarele teme:

  • Modificarea Legii contractelor colective de munca si lipsa dialogului social
  • Blocajul la negocierea salariului minim pe economie

Cu ocazia acestui eveniment cele cinci confederatii au lansat urmatorul COMUNICAT:


Confederatiile sindicale semnatare isi exprima dezacordul ferm fata de propunerea de modificare a Legii 130/1996, republicata, privind contractele colective de munca. Prin aceasta modificare se doreste de fapt anularea in tot sistemul bugetar a drepturilor castigate in timp prin contracte si prin hotarari judecatoresti. Prin eliminarea “salariilor, sporurilor, indemnizatiilor, premiilor si a altor drepturi de personal” ca obiect al negocierii, Guvernul doreste practic sa anuleze dreptul de negociere al sindicatelor, desfiintand un drept fundamental si un principiu de baza al unei societati democratice.

In ceea ce priveste salariul minim pe economie, care se afla in blocaj total de mai bine de o luna, confederatiile semnatare constata dezinteresul Guvernului in ajungerea la o solutie.La solicitarea partii sindicale (transmisa ... ) de a stabili o intalnire pentru discutarea problemei salariului minim – un subiect de importanta nationala si cat se poate de urgent – Primul ministru nu a gasit loc in agenda sa pentru o astfel de intrevedere. 

De asemenea, Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei a refuzat sa isi indeplineasca obligatia prevazuta de lege de a concilia intre cele doua parti, patronate si sindicate, care se afla in dezacord privind negocierea Actului Aditional la Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National 2007-2010.

Avand in vedere acestea, confederatiile sindicale au hotarat sa recurga la mijloacele legale de lupta sindicala nationala in vederea sustinerii revendicarii legitime a lucratorilor romani: aceea de a beneficia de un salariu minim decent, care sa reflecte realitatile economice si sociale; un salariu minim, daca nu european, cel putin in curs si cu sanse de a deveni european. 

In cursul saptamanii viitoare structurile decizionale ale fiecarei confederatii sindicale vor hotari actiunile legate de protest si lupta sindicala ce vor urma.


Pentru a citi in original: Comunicatul de Presa, Adresa celor cinci confederatii catre sindicatele membre privind inregistrarea conflictului de interes la nivelul unitatii conform art. 11din Legea 168/1999 si Modelul de instiintare, va rugam faceti < click aici > .

 
Power by Portal de Afaceri, Catalog Firme by MediaNet Design