Confederatia Sindicala Nationala MERIDIAN in parteneriat cu Comisia Consultativa pentru Mutatii Industriale din Comitetul Economic si Social European, Universitatea din Petrosani, Comisia Europeana, Guvernul Romaniei, Televiziunea Romana, Romania TV si Sindicatul MUNTELE, a organizat, joi, 13 septembrie 2018, la Petrosani, judetul Hunedoara, in Aula Universitatii din Petrosani, o Conferinta la nivel inalt cu tema: ”Regiunile carbonifere din Romania in tranzitia energetica”. Conferinta la nivel inalt de la Petrosani a reunit in mijlocul comunitatii miniere din Valea Jiului peste 300 de participanti din tara si din strainatate: salariati ai unitatilor miniere din cadrul Compexului Energetic Hunedoara (CEH), reprezentanti ai Comisiei Europene si ai Comitetului Economic si Social European, reprezentanti ai Guvernului Romaniei si ai autoritatilor locale, membri ai Parlamentului Romaniei, reprezentanti ai conducerii CEH, lideri sindicali din cadrul Confederatiei Sindicale Nationale MERIDIAN, precum si personalitati marcante ale comunitatilor miniere din Europa. Prezenti la conferinta, Comisarul European pentru Politica Regionala - doamna Corina Cretu si Ministrul Fondurilor Europene - doamna Rovana Plumb au promis asistenta fianciara pentru sprijinirea unei tranzitii energetice juste in Valea Jiului.
 
   Afiliere
   Contact

Ultima ora
 

Presedintele Confederatiei Sindicale Nationale MERIDIAN, domnul Ion Popescu si Directorul Departamentului de Relatii Internationale, Dl. Fornea Dumitru, au participat la data de 5 decembrie 2007, in Bruxelles, la Audierea Publica cu tema: Pericolele asociate tehnologiilor bazate pe utilizarea cianurii in minerit, organizata de grupul Alianta Liberalilor si Democratilor pentru Europa din Parlamentul European. Evenimentul a fost gazduit de Parlamentarii Europeni, Adina Valean, Horia Toma, Tiberiu Barbuletiu si Marco Cappato.

Cu aceasta ocazie participantii au asistat la urmatoarele prezentari:

 • Consecintele ecologice si umane ale utilizarii cianurilor in minerit - material prezentat de un  profesor de la Universitatea din Trier;  

 • Prezentare generala a legislatiei europene referitoare la utilizarea cianurilor in minerit, reprezentant al Comisiei Europene, Directoratul General pentru Mediu

 • Experiente prin care s-a demonstrat riscul pe care il implica utilizarea in minerit a tehnologiilor bazate pe cianurare, reprezentant al Greenpeace Romania

In Romania, in ultimii 10 ani, Confederatia Sindicala Nationala MERIDIAN s-a implicat in mod constant in dezbaterea privind viitorul industriei miniere, prin participarea activa la elaborarea initiativelor legislative referitoare la acest sector si prin organizarea de maifestari care au avut ca scop constientizarea opiniei publice si a mediului politic si academic, cu privire la importanta strategica pe care o are industria extractiva si contributia pe care mineritul ar putea sa o aduca la dezvoltarea durabila a tarii noastre.

CSN MERIDIAN, in calitatea sa de partener social reprezentativ, este implicata in aceasta dezbatere atat la nivel national cat si european. In acelasi timp, principalul obiectiv al nostru este sa ne asiguram ca legislatia interna si europeana privind gestionarea cianurilor in minerit este respectata si aplicata in Romania. Dorim astfel, ca printr-o aplicare corecta a tehnologiilor din acest sector sa se asigure continuitatea activitatilor miniere in tara noastra si sa se redeschida perimetrele miniere viabile din punct de vedere economic care au fost abuziv inchise prin decizii politice iresponsabile.

In ultima perioada, mineritul nu mai este doar o activitate economica, industriala, ci mai degraba un camp de batatlie al oamenilor politici si al altora care incerca sa-si impuna propriile pareri cu privire la aceasta activitate extrem de tehnica, fara sa aiba si un suport stiintific in initiativele pe care le intreprind.

Atat la nivel national cat si in forurile europene, organizatia noastra a atras in mod constant atentia asupra consecintelor economice si sociale grave care ar rezulta prin abordarea neprofesionista a temelor sensibile specifiece industriei extractive, in contextul in care Uniunea Europeana cauta solutii pentru asigurarea aprovizionarii cu resurse minerale a industriilor Europene.( A se vedea Foaia de informare a Comisiei Europene IP/07/767 ).   

In Foaia de informare a Comisiei Europene IP/07/767/ lansata la Bruxelles la data de 5 iunie 2007, autoritatile Uniunii Europene constata, ca din motive geologice distributia la nivel mondial a resurselor non-energetice este foarte inegala. Europa, ca si Japonia, S.U.A., China, duc lipsa de anumite materiale, in special minereuri si sunt nevoite din aceasta cauza sa intre in competitie pe pietele lumii pentru a le obtine.

In cazul minereurilor metalice, capacitatea Europei de a-si asigura aprovizionarea din exploatarile miniere domestice este foarte limitata. Pentru a avea o imagine, 177 de milioane de tone de minereuri metalice au fost importate de Uniunea Europeana in 2004, cu o valoare totala de 10 miliarde de Euro, comparat cu productia de minereuri metalice a Uniunii Europene de aproximativ 30 milioane de tone.

Vice-Presedintele Comisiei Europene, dl. Günter Verheugen, responsabil cu politicile pentru intreprinderi si industrie a afirmat: “ Industriile Europene, pentru a ramane competitive, au nevoie de previzibilitate cu privire la fluxul de materii prime si de preturi stabile. Ne-am angajat sa imbunatatim conditiile de acces la materiile prime provenite fie din Europa, fie din afara ei prin crearea unui cadru de reglementare corect.”

Revenind acum la audierea din Parlamentul European pe tema utilizarii cianurilor in minerit, dl.Ion Popescu, Presedintele CSN MERIDIAN, a salutat inca de la inceput initiativa parlamentarilor liberali de a pune in dezbatere acest subiect de o importanta deosebita pentru mediul inconjurator, pentru sanatatea si securitatea lucratorilor precum si pentru viitorul industriei miniere. Dumnealui a afirmat ca : “ Organizatiile non-guvernamentale, alaturi de sindicate trebuie sa aiba un rol constructiv in modelarea proiectelor miniere astfel incat acestea sa raspunda atat provocarilor de ordin social cat si acelora ce privesc protectia mediului inconjurator. “

Totusi, din perspectiva noastra sindicala, nu s-a putut sa ramana neobservat caracterul inchizitorial al prezentarilor facute cu privire la pericolele care decurg din folosirea cianurii in procesul de extractie a minereurilor auro-argintifere. Argumentele aduse impotriva utilizarii cianurii in minerit nu au fost fundamentate stiintific ci au fost prezentate intr-o maniera profetica si apocaliptica, fara sa se tina cont de faptul ca aceasta tehnologie este utilizata in conditii de siguranta, in aproximativ 90% din proiectele miniere aurifere din intreaga lume . In Romania, tehnologia a fost aplicata permanent, fara accidente in perioada comunista, apoi in perioada post-comunista s-a utilizat pana cand accidentul de la Baia Mare s-a produs.

Asa cum a rezulta si din materialul transmis de Euromines cu ocazia aceastei audieri, precum si din sutele de studii stiintifice disponibile in lume, referitoare la utilizarea cianurilor in minerit, CSN MERIDIAN considera ca nu tehnologia de procesare a minereurilor aurifere prin cianurare constituie un pericol pentru sanatatea oamenilor si a mediului inconjurator, ci mai degraba iresponsabilitatea si incompetenta persoanelor sau autoritatilor care sunt insarcinate, cu gestionarea si controlul aceastor operatiuni care au la baza tehnologii ce utilizeaza cianura.

In acest sens, in interviul acordat televiziunii nationale, Presedintele Ion Popescu afirma: “ Nu cianura este periculoasa ci cei care o administreaza si cei care numesc directorii pe carnete de partid si nu pe profesionalism. Daca la Baia Mare era un director care era bine pregatit si stia ce inseamna tratarea cu cianura, accidentul respectiv nu se intampla. “ 

Accidente de tipul celor de la Baia Mare se produc in general in tari ale caror productie de metal pretios este nesemnificativa. In marea lor majoritate, aceste tari se confrunta cu probleme legate de nivelul ridicat al coruptiei si cu probleme asociate incapacitatii administrative a autoritatilor locale, regionale si centrale.

Daca privim situatia marilor producatori de aur din Uniunea Europeana si aici este cazul companiilor miniere din Suedia si Finlanda, observam ca acestea si-au desfasurat activitatea in conditii de siguranta atat pentru sanatatea oamenilor cat si a mediului inconjurator. Acest lucru a fost posibil prin implicarea constanta a autoritatilor, prin sprijinul acordat de sindicate cat si prin pozitia constructiva pe care au avut-o organizatiile non-guvernamentale de mediu.

Efecte care s-ar putea produce prin adoptarea in Parlamentul European a unei recomandari de interzicere a cianurilor in minerit:

 • Inchiderea unor unitati minere din Uniunea Europeana( din tari ca Suedia, Finlanda ) precum si stagnarea proiectelor de investitii in noi mine ( cazul Romaniei, Bulgariei, Spaniei ), fapt ce ar afecta  dezvoltarea durabila a unor regiuni miniere din U.E.

 • Pierderea unor zeci de mii de locuri de munca atat din minerit cat si din activitatile conexe

 • O limitare a accesului la resurse pentru industriile europene ( industria spatiala, medicala, telecomunicatii, energetica, etc ) in contextul in care disponibilitatea acestora pe piata mondiala pare sa fie din ce in ce mai redusa ca urmare a cererii venite din partea unor tari ca India si China

 • O descurajare a exploararilor geologice in Uniunea Europeana si a activitatilor de cercetare si dezvoltare din acest domeniu

 • Europa ar fi nevoita sa importe metalele produse astfel, din tari care in marea lor majoritate aplica tehnologii pe baza de cianuri in conditii mult peste limitele admise de UE prin directiva nr. 21 din 2006

Preocuparea pentru sanatatea oamenilor si pentru protejarea mediului inconjurator este legitima si din acest punct de vedere confederatia noastra saluta initiativa Parlamentarilor liberali. Totusi, finalitatea pe care ar putea sa o aiba un asemenea demers ne ingrijoreaza. O masura radicala in acest sens, nu va diminua poluarea la nivel global. Uniunea Europeana are nevoie de aur, iar pentru aceasta, industriile statelor membre vor face tot ce le sta in putinta ca sa aiba acces sigur si constant la aceasta resursa. O problema care ar parea sa fie rezolvata in Uniunea Europeana va da nastere la probleme si mai mari in alte parti ale planetei, in tari care nu au posibilitatile Uniunii in ceea ce priveste legislatia de mediu si sursele de finantare pentru aplicarea acesteia.

In final, daca admitem prin absurd ca utilizarea cianurilor in minerit va fi interzisa in Uniunea Europeana, in aceasta situatie, institutiile europene pentru a fi consecvente cu deciziile pe care le-au luat ar trebui sa interzica si importurile de metale care au fost extrase in alte tari ale lumii printr-o asemenea tehnologie.  

In aceste circumstante se nasc unele intrebari cum ar fi :

 • Ce se va intampa atunci cu pretul acestor metale ?
 • Vor fi cetatenii Uniunii Europene beneficiari ai acestei situatii?
 • Cum va fi afectata in U.E. cercetarea si dezvoltarea de tehnologii curate, pe care de altfel, toate ONG-urile de mediu le invoca, cunoscand faptul ca metalele pretioase sunt utilizate in mod constant in aceste activitati ?


Activitatea confederatiei in legatura cu acest subiect: 

 
Power by Portal de Afaceri, Catalog Firme by MediaNet Design