90 de ani de la evenimentele sangeroase de la Lupeni din data de 6 august 1929
 
   Afiliere
   Contact

Ultima ora
 

La data de 5 septembrie 2008, in Munchen, Germania, s-a desfasurat Adunarea Generala a Uniunii Europene a Grefierilor (EUR). Federatia Nationala Sindicala JUSTITIA, ca organizatie membra a EUR si membra a CSN MERIDIAN, a fost reprezentata la acest eveniment de dl.Ion Popescu.

In seara de 4 septembrie, Ministrul Federal al Justitiei din Germania, dna. Brigitte Zypries, a oferit o receptie pentru reprezentantii organizatiilor profesionale afiliate la EUR. Cu aceasta ocazie, presedintele Popescu a avut o discutie privata cu dna. Zypries, in care dumnealui i-a descris pe scurt doamnei ministru, profilul profesiei de grefier in Romania si principalele probleme cu care se confrunta grefierii din tara noastra.  

Problema salarizarii si a conditiilor de viata si de munca au fost printre primele chestiuni aduse in discutie. Pentru a demonstra ca acest lucru reprezinta o realitate,  Dl. Popescu a propus partii germane ca aceasta sa se implice intr-un program de schimb de experienta, in care grefieri germani sa fie invitati sa lucreze in conditiile din Romania pentru o perioada de cateva saptamani, iar la randul lor, grefieri romani sa fie invitati sa lucreze in locul colegilor lor germani pentru acceasi perioada.

Un alt punct in discutiile cu Ministrul Federal al Justitiei a fost referitor la felul in care ar trebui constientizate institutiile europene precum si cele nationale de imortanta rolului pe care il au grefierii in relizarea actului de justitie si in reformarea sistemelor de justitie din Europa. In acest scop, presedintele FNS JUSTITIA a venit cu propunerea si invitatia ca Ministerul Federal al Justitiei din Germania sa se implice in parteneriat cu Ministerul Justitiei din Romania in organizarea la Bucuresti, a unei Conferinte Europene in domeniul justitiei si afacerilor interne care sa aiba ca principala tema de discutie : Rolul grefierului in reformarea si armonizarea sistemelor de justitie din Uniunea Europeana. La acest eveniment ar trebui sa participe reprezentanti ai Comisiei Europene, ai Parlamentului European, ai Uniunii Europene a Grefierilor, ai societatii civile organizate ( organizatii sindicale, asociatii ale magistratilor, avocatilor, notarilor si consilierilor juridici ), reprezentanti ai principalelor institutii din sistemul de justitie din Romania si din alte state membre U.E. Deasemenea, reprezentantul FNS Justitia a sustinut in fata doamnei Zypries ideea ca este important ca la nivel comunitar sa fie recunoscuta o Zi Europeana a Grefierului.

In final, dna. Ministru a promis dlui. Popescu ca se va implica intr-un astfel de proiect in masura in care si Ministerul Justitiei din Romania si Consiliul Superior al Magistraturi isi va manifesta interesul in acest sens.

La Adunarea Generala din data de 5 septembrie 2008, au participat reprezentantii organizatiilor membre EUR dar si importante personalitati din Germania si din Europa. Printre acestia: Presedintele CEPEJ, dl. Fausto de Santis, dl. Helmut Mullers, Presedintele Confederatiei Europene a Sindicatelor Independente – organizatie la care CSN MERIDIAN este afiliata la nivel european,  Presedinti ai Curtilor de Apel din diverse landuri, reprezentanti ai Curtii Internationale de Justitie, etc.  

In cadrul adunarii generale, presedintele FNS JUSTITIA, a propus ca Adunarea Generala a Uniunii Europene a Grefierilor din 2009 sa se desfasoare in Romania dar cum si grefierii francezi si-au manifestat intentia de a organiza acest eveniment, Romania a cedat in favoarea Frantei, considerand ca in contextul actual, colegii francezi au capacitate reala de a influienta evolutia profesiei prin constientizarea autoritatilor franceze si europene cu privire la importanta rolului jucat de grefier in jurisdictia europeana. Drept urmare, viitoarea Adunare Generala EUR, se va desfasura in Franta,  in octombrie 2009. Ca recompensa pentru ca a acceptat acest compromis, FNS JUSTITIA a primit promisiunea colegilor europeni de a sprijini organizarea in Romania, a unei Conferinte Europene pe tema justitiei si afacerilor interne.


Adunarea Generala a Uniunii Europene a Grefierilor

Munchen, landul Bavaria, Germania

Hotel Sheraton Arabellapark din Munchen

5 septembrie 2008

Cuvantul dl. Ion Popescu

Presedinte  Federatia Nationala Sindicala JUSTITIA

Domnule Presedinte Kappl,

Doamnelor si domnilor

Stimati colegi,

Formularea politicilor in domeniul justitiei si afacerilor interne ( JAI ) al Uniunii Europene in contextul „ spatiului de libertate, securitate si justitie “ poate fi privita ca una dintre cele mai importante evolutii ale procesului de integrare europeana. Spatiul de libertate, securitate si justitie, nu numai ca a devenit un obiectiv fundamental de integrare europeana prevazut in tratat, ci si unul din domeniile majore de „ crestere “a actiunilor Uniunii Europene in plan economic si social. Iata de ce merita apreciata presidentia germana a Uniunii Europene a Grefierilor, care astazi, cu prilejul Adunarii Generale, ce se desfasoara aici la Munchen, in landul Bavaria, a ales motto-ul: „ Grefierul ca un garant al jurisdictiei europene. Contributia la crearea unui spatiu al libertatii, securitatii si al justitiei “

A trecut un an de cand Federatia Nationala Sindicala JUSTIATIA din Romania a devenit membra cu drepturi depline a Uniunii Europene a Grefierilor. Adunarea Generala de la Stockholm din septembrie 2007, a adus sperante noi grefierilor din tara noastra. S-a crezut atunci ca prin afilierea la E.U.R. se va reusi sa se constientizeze autoritatile romane cu privire la rolul important pe care il au grefierii in indeplinirea actului de justitie. In Romania, nu putem vorbi de o reforma in sistemul de justitie atat timp cat institutiei grefierului nu i se acorda rolul si locul pe care ar trebui sa-l aiba in acest sistem conform principiilor ce rezulta din Statul model al Grefierului European elaborat de Consiliul Europei.

Suntem in anul 2008, afiliati ai unei organizatii profesionale europene a grefierilor, si la aproape doi ani de la aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana, dar totusi, personalul auxiliar din justitie, asa cum este numit la noi, isi desfasoara inca activitatea in conditiile unor reglementari interpretabile, in spatii inadecvate muncii in justitie, cu sarcini coplesitoare datorate neaplicarii regulamentului de organizare si functionare a profesiei, si o salarizare neraportata la efortul depus. 

Astazi, grefierii din Romania sunt mai dezorientati si divizati ca niciodata, fapt datorat atat unor actiuni de intimidare si descurajare care vin pe cale ierarhica, cat si organizatiilor profesionale, care in fata indiferentei autoritatilor statului, sunt incapabile sa raspunda cu solutii concrete si rapide la revendicarile membrilor lor.

In aceste conditii, Federatia Nationala Sindicala JUSTITIA, a continuat sa spere ca odata cu aderarea la Uniunea Europeana a tarii noastre, situatia grefierilor se va imbunatati pe masura ce aquis-ul comunitar va fi implementat, si in conditiile in care institutiile europene abilitate vor exercita rolul lor de monitorizare stabilit prin tratatul de aderare.  

Am fost surprinsi si dezamagiti sa constatam la publicarea Raportului Comisiei catre Parlamentul si Consiliul European privind progresele realizate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, ca lucrurile nu stau asa.

Din perspectiva noastra de organizatie sindicala a grefierilor, raportul Comisiei cu privire la situatia din justitie este nesatisfacator intrucat nu prezinta toate elementele care stau la baza insucceselor autoritatilor in acest domeniu, demonstrand astfel faptul, ca la fel ca si in cazul institutiilor responsabile din Romania, directiile specializate ale Comisiei Europene inca nu constientizeaza pe deplin importanta rolului jucat de grefieri in cadrul sistemelor de justitie din Europa.

Breasla grefierilor are un rol cheie in indeplinirea actului de justitie, este reprezentativa si relativ numeroasa. Este logic ca nu se poate vorbi de reforma in justitie fara sa fie luate in considerare problemele legate de conditiile de viata si de munca precum si cele de organizare a activitatilor din instante.

Daca chiar din primele randuri ale acestui raport se recunoaste faptul ca Romania continua sa se confrunte cu dificultati majore in ceea ce priveste functionarea sistemului judicaiar si combaterea coruptiei, totusi in intreg textul, se omite sa se mentioneze contributia care ar fi putut sa fie adusa reformei justitiei din tara noastra, prin imbunatatirea pregatirii profesionale a grefierilor si o mai buna organizare a activitatilor acestora.

In raportul Comisiei, pur si simplu, nu apare cuvantul grefier si se uita faptul ca daca exista probleme in sistemul de justitie din Romania, acestea sunt datorate insuficientelor masuri care au fost luate pentru consolidarea institutiei grefierului. De asemenea, in acelasi document se afirma ca, Consiliului Superior al Magistraturii i „s-au alocat resursele umane si financiare care sa-i permita sa-si asume responsabilitatile esentiale in cadrul sistemului judiciar “. Poate ca asa este, dar grefierii romani nu au simtit nicio imbunatatire. Continua sa intre in sedintele de judecata cu cel putin 60 – 70 de  dosare pe zi, lucreaza ore suplimentare fara sa fie platiti corect pentru serviciul prestat, isi desfasura activitatea in spatii improprii.

In plan intern, organizatia noastra, in calitate de federatie sindicala reprezentativa, este implicata activ in procesul de Dialog Social desfasurat la nivel sectorial, avand ca principali parteneri Ministerul Justitiei si Consilul Superior al Magistraturii. In ultimul an, colaborarea cu aceste institutii a fost constanta dar fara rezultate concrete datorita instabilitatii din viata politica romaneasca, fapt ce se resimte si asupra capacitatii de actiune a acestor institutii. De exemplu, in cazul Ministerului Justitiei, in mai putin de trei ani, la conducerea acestuia au fost numiti trei ministri si tot atatea cabinete ale acestora. Teoretic ar fi trebuit ca discutiile pe care le-am inceput cu un ministru sa poata fi continuate cu celalalt de acolo de unde s-a ramas. Insa, in practica nu s-a intamplat asa. Intotdeauna a trebuit sa reluam de la inceput toate discutiile angajate, fara sa fi facut un progres semnificativ in rezolvarea revendicarilor membrilor nostri. Se pare ca ne-a mai ramas o singura optiune – greva generala.

Pe langa problemele legate de conditiile de viata si de munca, de salarizare si de organizare a activitatilor in instanta, grefierii din Romania mai trebuie sa faca fata unei provocari: lipsa programelor si a unei strategii coerente de pregatire profesionala continua in contextul in care reformele necesare modernizarii justitiei din tara noastra au ca rezultat modificarea continua a procedurilor si a mijloacelor tehnice utilizate.

In plan european, FNS JUSTITIA, pe langa faptul ca este implicata in activitatile initiate de Uniunea Europeana a Grefierilor, in special in consultarile legate de elaborarea proiectului de Carte Verde cu privire la grefieri, incearca de asemenea sa identifice noi oportunitati de cooperare in domeniul justitiei la nivel european cu Comitetul Economic si Social European, Confederatia Europeana a Sindicatelor Independente si cu Comisia Europeana, in sensul facilitarii schimburilor de informatii si bune practici de la nivel comunitar catre cel national si invers.

Cum statele membre au confirmat in numeroase ocazii ca o prioritate esentiala o reprezinta consolidarea Uniunii ca un spatiu de libertate, securitate si justitie, consideram ca acest lucru este imposibil de realizat fara crearea unei institutii europene a grefierilor, motiv pentru care sprijinim initiativa EUR de a se elabora la nivel european o Carte Verde cu privire la grefieri.

De asemenea, salutam si pachetul de initiative referitor la justitie lansat recent de Comisia Europeana, cu observatia ca in Comunicarea Comisiei: „Catre o strategie europeana in domeniul e-justitiei“ – specialistii Comisiei insista foarte mult asupra aspectelor tehnice ce privesc crearea unui spatiu virtual pentru accesarea informatiilor necesare justitiabilor, dar spre surprinderea noastra nu se mentioneaza nimic despre resursele umane care trebuie sa fie implicate pentru a administra un astfel de sistem, si implicit, este imposibil de identificat care ar putea fi rolul grefierilor in arhitectura sistemului e-justitie.

Revenind la procesul de consultare pentru elaborarea Cartii Verzi cu privire la grefieri, consideram ca in scopul sprijinirii unei asemenea initiative, ar fi oprortuna organizarea unei Conferinte internationale, care prin centralizarea de informatii si bune practici din intreaga Europa, ar putea sa ne ajute sa identificam principiile si conceptele ce ar trebui sa fie integrate in viitoarea Carte Verde. La acest eveniment ar fi necesar sa participe reprezentanti ai Comisiei Europene, membri ai CEPEJ, membri ai Comitetului Economic si Social European si alti reprezentanti ai societatii civile organizate ( de exemplu: organizatii profesionale membre ale EUR, asociatii ale magistratilor si a notarilor), reprezentanti ai ministerelor de justitie din statele membre, etc.

Federatia Nationala Sindicala Justitia si Confederatia Sindicala Nationala MERIDIAN din Romania, lanseaza pe aceasta cale propunerea si invitatia ca acest eveniment sa se organizeze in tara noastra, in anul 2009, la Palatul Parlamentului din Bucuresti. Conferinta ar putea sa fie rezultatul unui parteneriat european intre cele doua organizatii din Romania mai sus mentionate, Comisia Europeana, Uniunea Europeana a Grefierilor, Consiliu Europei si probabil Comitetul Economic si Social European.

Felicit organizatorii pentru efortul depus ca acest eveniment sa fie posibil.

Va multumesc.


Adunarea Generala a Uniunii Europene a Grefierilor

Munchen, landul Bavaria, Germania

Hotel Sheraton Arabellapark din Munchen

AGENDA

Joi 5 septembrie 2008

1.             Deschidere

2.             Formalitati

                a) Prezenta

                b) Verificarea Cvorum-ului

                c) Cererile de modificare a agendei

                d) Aprobarea agendei

3.             Aprobarea procesului verbal de la Stockholm 2007

4.             Raportul presidentiei germane ( Bordul )

5.             Bugetul Uniunii Europene a Grefierilor

                a) Raportul financiar al trezorierului

                b) Reportul de audit

                c) Descarcarea trezorierului

                d) Bugetul pentru 2009

6.             Raportul Vice-Presedintilor si a altor reprezentanti ai delegatiilor.

7.             Cartea Verde propusa de Uniunea Europena a Grefierilor

8.             Raport cu privire la cooperarea cu Comisia Europeana

9.             Raport cu privire la cooperarea cu Consiliul Europei (CEPEJ)

10.          Cooperare cu alte organizatii

                a) Confederatia Europeana a Sindicatelor Independente

                b) Asociatia Internationala pentru Administrarea Instantelor - International 

                Association for Court Administration (IACA)

                c) Asociatia Europeana pentru Cadastru - European Land Registry Association

               (ELRA)

11.          Pagina de internet a Uniunii Europene a Grefierilor

12.          Data si locul pentru viitoarea Adunare Generala a Grefierilor 2009

13.          Diverse


Uniunea Europeana a Grefierilor in cateva cuvinte

Uniunea Europeana a Grefierilor ( EUR ) este o uniune de organizatii profesionale care reprezinta grefierii sau profesiile similare din Europa. Organizatia a fost fondata la data de 6 octombrie 1967 in orasul Karlsruhe, prin afilierea organizatiilor profesionale ale rechtspflegerilor ( grefierilor ) din Germania si din Austria. Astazi, EUR are in componenta sa 16 organizatii membre din Europa, dar si organizatii cu statut de membru asociat din Asia si Africa.

Grefierul este legatura dintre cetateni si justitie. El este totodata si un garant al respectarii drepturilor omului.

Astazi, in Europa, traim o perioada de schimbari si de apropiere intre est si vest. Pentru Uniunea Europeana a Grefierilor,  o sarcina importanta este sa contribuie la constructia si/sau la imbunatatirea sistemelor juridice in statele din centrul si estul Europei. Dezvoltarera profesiei de grefier dupa modelul Rechtspflegerului german, ar putea sa aduca o contributie majora la acest obiectiv. Rechtspflegerul este un functionar judiciar caruia i-au fost transferate sarcini judiciale in propria-i responsabilitate. ( Pentru mai multe detalii cu privire la acest transfer de sarcini judiciare de la magistrat catre grefier se pot gasi in:Statutul Model a Grefierului European.)

Prin Recomandarea (71) 10 din data de 5 mai 1971, Uniunii Europene a Grefierilor i s-a recunoscut statutul consultativ pe langa Consiliul Europei. Ca organizatie neguvernamentala, EUR colaboreaza cu Comisia Europeana pentru Eficienta Justitiei (CEPEJ) din cadrul Consiliului Europei, cu Asociatia  Internationala pentru Administrarea Curtilor( IACA ), cu Asociatia Europeana pentru Cadastru si Confederatia Europeana a Sindicatelor Independente.

Organele de conducere a Uniunii Europene a Grefierului sunt:

  • Consiliul
  • Presedintia ( compusa din Consiliul si presedintii organizatiilor membre )
  • Adunarea generala sau congresul

Conform statutului EUR, consiliul de conducere trebuie sa fie compus din persoane care provin din cadrul aceleeasi organizatii membre. Toate statele membre sunt reprezentate in presedintia Uniunii Europene a Grefierilor de catre presedintii organizatiilor membre care in cadrul EUR devin vice-presedinti. Din partea Romaniei, reprezentand Federatia Nationala Sindicala JUSTITIA, vice-presedinte este dl. Ion Popescu.

La data de 31 August 2007, un nou consiliu a fost ales la Stockholm, in Suedia. Membrii acestuia sunt :

  • dl. Thomas Kappl, Presedinte EUR
  • dna. Adelheid Hell, Secretar General EUR
  • dl. Harald Wilsh, Trezorier EUR
 
Power by Portal de Afaceri, Catalog Firme by MediaNet Design