Confederatia Sindicala Nationala MERIDIAN a organizat miercuri, 5 iunie 2019, in cadrul Proiectului QQVET - Calificari de Calitate pentru Educatie si Formare Profesionala, o conferinta de prezentare a rezultatelor obtinute pana in prezent, prin implementarea acestui Proiect Erasmus +, coordonat de Servicio Espanol para la Internacionalizacion de la Educacion si de catre Esmovia – operator de formare profesionala din Spania.* Urmariti-ne pe Facebook: https://www.facebook.com/ConfederatiaSindicalaNationalaMeridian/
 
   Afiliere
   Contact

Ultima ora
 

Criza economica concretizata prin incetinirea, scaderea, stagnarea activitatilor  economice,  creeaza o situatie speciala. De aceea la situatii speciale trebuie sa se intervina cu masuri speciale. In cadrul reuniunii "Consultarea partenerilor privind relansarea dialogului social pentru combaterea efectelor crizei economice" ce a avut loc miercuri 7 ianuarie la Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, s-a stabilit ca luni 12 ianuarie a.c., la Ministerul Finantelor Publice sa aiba loc reuniunea Grupului de lucru constituit in vederea stabilirii unei platforme comune de solutii si planuri de actiune la nivelul Guvernului, BNR, Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), reprezentantilor organizatiilor patronale si sindicale, pentru gestionarea crizei financiare, precum si pentru relansarea procesului de creditare a sectorului neguvernamental.


Documentele rezultate la reuniunea Grupului de lucru din data de 12 ianuarie 2009, de la Ministerul Finantelor Publice.


Propunerile Confederatiei Sindicale Nationale MERIDIAN

CSN MERIDIAN solicita Guvernului  Romaniei  urmatoarele:

 1. Recunoasterea in mod oficial, public si adminstrativ, a declansarii si manifestarii  efectelor  crizei economice in tara noastra ; 

 2. Prognozarea pe baza studiilor in domeniu a efectelor acesteia asupra economiei romanesti, in context european si global ;
 3. Emiterea unor acte normative cu masuri  clare, coerente si respectate in mod unitar;
 4. Masurile  nepopulare care se iau,  sa nu afecteze numai o parte a populatiei, sau numai  anumite categorii sociale. 
 5. Masurile anticriza sa fie puse rapid in aplicare, « nefiind  timp de pierdut » pentru ca efectele sa fie cat mai mici si mai suportabile pentru populatie.         

PROPUNERI  de  masuri  anticriza de sustinere economica  si  sociala 

 • Ca o masura principala care genereaza productie si implicit locuri de munca, dar contribuie si la cresterea consumului, este relansarea procesului de creditare, cu sporirea controlului asupra dobanzilor mascate practicate de unele banci.
 • Crearea unui Fond de rezerva pentru cofinantarea proiectelor din fondurile europene, care apoi sa fie restituit, stiind ca accesarea acestora pentru unele programe, trebuie finantat initial totul si apoi se primesc sumele din fondurile europene.
 • Prin reducerea cotei TVA la 5% pentru alimente nu  avem garantia ca  si preturile vor scadea si nici nu va  contribui la ajutorarea celor cu venituri mici , fiind cumparate la acelasi pret si de cei cu venituri mari
 • Propunem gasirea unor solutii de ajutorare indirecta a populatiei sarace, si accizarea mai accentuata a produselor de lux.
 • Pentru ca viitorul se axeaza pe dezvoltarea IMM-urilor, a serviciilor, al afacerilor de familie, care vor contribui la pastrarea sau crearea de noi locuri de munca, este necesara cresterea contributiei pentru finantarea acestora de catre CEC si Eximbank, iar bancile cu capital strain sa finanteze marile afaceri.
 • Sprijinirea  cu ajutoare de stat in sensul acceptat de organismele europene in aceasta perioada de criza, pentru reactivarea  exploatarilor miniere de minerale si metale (cupru, aur, argint etc.), pentru crearea de noi locuri de munca,  mai ales ca  majoritatea sunt in zone monoindustriale dependente de activitatea miniera. In contextul cresterii continue a necesarului de minerale la nivel european si global, in domenii  precum transporturile, comunicatiile, aparare, sanatate, educatie, cercetare, etc., se impune elaborarea de catre guvern a unei strategii  in acest domeniu, ca parte componenta a Strategiei de Dezvoltare Durabila, respectand pilonii de baza : economic, social si de mediu.
 • Mentinerea unei stabilitati fiscale, care sa dea predictibilitatea  investitorilor pentru  crearea si mentinerea locurilor de munca.
 • Sustinerea reducerii consumurilor energetice de catre populatie, prin crearea unui Fond la nivel national care sa contribuie la realizarea izolarii termice a cladirilor.
 • Sustinerea măsurilor de anticriză privind sectorul silvic si forestier  prin consolidarea structurilor  de adminstrare silvica astfel încât sa se asigure împadurirea terenurilor degradate, iar  padurile existente sa nu mai poata fi distruse.
 • Subventionarea lucrarilor agricole pentru proprietarii de terenuri mai mici, tinand seama de specificul romanesc privind divizarea terenurilor agricole si ponderea agriculturii de subzistenta la nivel national. 
 • Extinderea Programului antigrindina, investitii in domeniul irigatiilor, reimpadurirea zonelor distruse.
 • Subvenționarea administrarii padurilor particulare până în 30 ha, conform Codului Silvic, pentru menținerea si gospodarirea lor.
 • Suspendarea procesului de privatizare  pentru obictivele economice de interes general si local, pana la crearea unei conjucturi financiare globale favorabile si evitarea operatiunilor speculative.
 • Bugetul de stat pentru anul 2009, sa fie intocmit pornind de la sustinerea masurilor anticriza, in mod realist, prin sustinerea investitiilor bugetare in  acele domenii care conduc la pastrarea locurilor de munca, sau reorientare profesionala.
 • Respectarea masurilor propuse in campania electorala privind dezvoltarea infrastructurii, ca masura crearea de noi locuri de munca si ocupare persoanelor disponibilizate.
 • Respectarea Acordului social incheiat in anul 2008, privind cresterea salariului minim garantat, care pana in 2014 sa fie de 0.5 din salariul mediu pe economie.
 • Protectia sociala acordata salariatilor afectati strict de criza financiara  (sector aparare, minier cu ramificatii ,auto si orizontala,) prin subventia somajului tehnic.
 • Protectia sociala acordată salariatiilor disponibilizati de la Regia Nationala a Padurilor – Romsilva  ca urmare a retrocedării pădurilor prin prelungirea valabilitătii Legii 176/2006.
 • Reducerea cheltuielilor bugetare, prin redimensionarea organigramelor institutiilor publice centrale si locale.
 • Dezvoltarea spiritului de unitate nationala in situatii de  criza, prin informare continua, acorduri si conventii  la orice nivel, promovarea produselor romanesti, incurajarea consumului autohton prin cresterea competitivitatii si calitatii acestor produse.
 
Power by Portal de Afaceri, Catalog Firme by MediaNet Design