Primul Ministru al Romaniei, doamna Vasilica-Viorica Dancila, in calitate de reprezentant al Presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene, a prezentat joi, 24 ianuarie 2019, in cadrul Sesiunii Plenare a Comitetului Economic si Social European, Programul Presedintiei Consiliului UE pentru pentru primul semestru al anului 2019. Reprezentantul Confederatiei Sindicale Nationale MERIDIAN in CESE, domnul Dumitru Fornea, a avut o interventie in cadrul careia a prezentat unele aspecte ce privesc coeziunea si convergenta economica, sociala si teritoriala in Uniunea Europeana, dar si masurile de punere in practica a Pilonului european al drepturilor sociale.*Confederatia Sindicala Nationala MERIDIAN si Federatia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din Romania solicita Guvernului Romaniei sa sprijine dezvoltarea transportului feroviar pentru a consolida coeziunea economica, sociala si teritoriala*
 
   Afiliere
   Contact

Ultima ora
 

Consiliul National al Confederatiei Sindicale Nationale Meridian, reunit in data de 19 februarie 2009,  a avut ca subiecte pe ordinea de zi urmatoarea problematica:

  • Raportul privind activitatea desfasurata de membrii Biroului Executiv intre sedintele Consiliului National si Planul de actiune pentru anul 2009.
  • Implicarea reprezentantilor CSN Meridian in activitatea grupurilor de lucru cu reprezentare tripartita la nivelul ministerelor, pentru elaborarea  Planului de masuri anticriza.
  • Pozitia CSN Meridian privind starea de criza actuala a economiei romanesti si efectele sale negative in plan social.
  • Masuri  organizatorice.

In urma analizarii documentelor puse in dezbatere, dar si a concluziilor desprinse din discutiile purtate, Consiliul National adopta urmatoarea:

REZOLUTIE

Consilul National a apreciat ca activitatea membrilor Biroului Executiv s-a desfasurat in concordanta cu solicitarile si nevoile pe care sindicatele afiliate le-au avut in perioada analizata, dar si in contextul situatiei politice si economice actuale, cand au avut loc schimbari in plan politic dupa alegerile din luna noiembrie 2008, iar in plan economic efectele negative ale crizei financiare si economice sunt din ce in mai profunde. 

Consiliul National, analizand documentele rezultate in urma dialogului social purtat intre partenerii sociali si Guvernul Romaniei, privind masurile Programului national anticriza, concluzioneaza faptul ca desi partenerii sociali au sustinut o serie de masuri ca  prioritati de combatere a crizei economice si a efectelor acesteia, foarte putine din acestea au fost retinute pentru a fi gestionate prin Bugetul consolidat de stat.

Membrii participanti la sedinta Consiliului National au tras un semnal de alarma privind pericolul social care poate fi generat de scaderea dramatica a activitatii economice, nesiguranta locului de munca, cresterea somajului, scaderea continua a nivelului de trai, cresterea numarului de acte antisociale, a violentei, a criminalitatii in societatea romaneasca, etc.

Consiliul National a avut o pozitie critica fata de modul cum actualul Guvern tergiverseaza fara nicio justificare numirile pentru diferite functii de conducere la nivelul structurilor pe care le coordoneaza, in timp ce efectele crizei economice se accentueaza.

Un aspect al lipsei de responsabilitate, il constituie numirile in posturi de conducere , tinandu-se seama mai mult de criteriul apartenentei politice si mai putin de calitatile profesionale ale persoanelor numite. Din pacate au aparut cazuri de-a dreptul hilare (o companie miniera va fi condusa de un medic ginecolog), care probeaza carente in asigurarea resurselor umane in zona managemetului al actualului guvern.

Consiliul National, mandateaza Biroul Executiv al Confederatiei Sindicale Nationale Meridian sa solicite conducerilor ministerelor in calitate de parteneri de dialog social, intalniri intre acestea si reprezentantii sindicatelor din domeniu, prilej cu care, sa fie prezentate problemele specifice ale  membrilor de sindicat si societatilor din care fac parte. 

In cadrul discutiilor s-a apreciat ca Bugetul de stat si Bugetul de Asigurari Sociale pentru anul 2009, nu este fundamentat in mod realist, Guvernul neavand o viziune de perspectiva privind sursele de venituri la buget, in conditiile scaderii continue a activitatii economice.

In vederea unei mai bune organizari a activitatii la nivelul confederatiei, precum si a asigurarii unei continue si eficiente participari a reprezentantilor confederatiilor in cadrul institutiilor de dialog social, Consiliul National a luat o serie de decizii cu privire la structura organizatorica:

  • Constituirea de structuri sindicale la nivelul regiunilor de dezvoltare
  •  Modificarea componentei Biroului Executiv
  • Restructurarea departamentelor functionale la nivelul confederatiei 

Consiliul National a aprobat Planul de actiune al Confederatiei Sindicale Nationale Meridian pentru perioada 2009.

 
Power by Portal de Afaceri, Catalog Firme by MediaNet Design