Confederatia Sindicala Nationala MERIDIAN in parteneriat cu Comisia Consultativa pentru Mutatii Industriale din Comitetul Economic si Social European, Universitatea din Petrosani, Comisia Europeana, Guvernul Romaniei, Televiziunea Romana, Romania TV si Sindicatul MUNTELE, a organizat, joi, 13 septembrie 2018, la Petrosani, judetul Hunedoara, in Aula Universitatii din Petrosani, o Conferinta la nivel inalt cu tema: ”Regiunile carbonifere din Romania in tranzitia energetica”. Conferinta la nivel inalt de la Petrosani a reunit in mijlocul comunitatii miniere din Valea Jiului peste 300 de participanti din tara si din strainatate: salariati ai unitatilor miniere din cadrul Compexului Energetic Hunedoara (CEH), reprezentanti ai Comisiei Europene si ai Comitetului Economic si Social European, reprezentanti ai Guvernului Romaniei si ai autoritatilor locale, membri ai Parlamentului Romaniei, reprezentanti ai conducerii CEH, lideri sindicali din cadrul Confederatiei Sindicale Nationale MERIDIAN, precum si personalitati marcante ale comunitatilor miniere din Europa. Prezenti la conferinta, Comisarul European pentru Politica Regionala - doamna Corina Cretu si Ministrul Fondurilor Europene - doamna Rovana Plumb au promis asistenta fianciara pentru sprijinirea unei tranzitii energetice juste in Valea Jiului.
 
   Afiliere
   Contact

Ultima ora
 

In ziua de joi 19 februarie 2009, la sediul Confederatiei Sindicale Nationale Meridian, a avut loc intalnirea liderilor de sindicat din principalele societati comerciale din mineritul neenergetic si industria minereurilor neferoase, cu domnul Alexandru Patruti, Secretar de stat la Ministerul Economiei si domnul Puiu Horia, director general al Directiei Generale Resurse Minerale.

Au participat liderii sindicatelor din S.C. Cuprumin S.A., Abrud, jud. Alba, S.C. Moldomin S.A., Moldova-Noua, jud. Caras-Severin, S.C. Remin S.A., Baia Mare, jud. Maramures, S.C. MINVEST S.A.- Filiala Balan, jud. Harghita, S.C. Sometra S.A., Copsa Mica, jud. Sibiu.

In cadrul intalnirii, liderii sindicatelor au ridicat problemele grave cu care se confrunta mineritul neenergetic din tara noastra, existand pericolul ca  activitatea in aceste exploatari miniere sa inceteze, datorita lipsei de implicare a statului roman ca actionar al acestor societati comerciale.

In prezent nu exista o Strategie pentru mineritul neenergetic, cu toate ca pe piata interna si internationala exista o crestere a consumului de resurse minerale in diferite domenii. De asemenea s-a prezentat situatia societatilor comerciale care prelucreaza minereuri, care, cu costuri foarte ridicate sunt aduse din import, in conditiile cand tara noastra are resurse, dar nu sunt exploatate.

I s-a prezentat domnului secretar de stat implicarea Confederatiei Sindicale Nationale Meridian, in organizarea mai multor intalniri si dezbateri pe aceasta tema, punandu-se accent pe importanta economica a acestei activitati, dar mai ales importanta sociala, deoarece prin inchiderea minelor nu s-a creat o alternativa de ocupare a fortei de munca diponibizate, majoritatea cazurilor aflandu-se in zone monoindustriale, fiind afectate in egala masura si comunitatile locale.

De asemenea s-a prezentat contributia reprezentantului Confederatiei Sindicale Nationale Meridian in cadrul Comitetului Economic si Social European, (CESE), in calitate de raportor al Comisiei Consultative pentru Mutatii Industriale, pentru Avizul privind Industria miniera neenergetica din Europa, CCMI/056, la formularea opiniei oficiale a CESE privind provocarile la care trebuie sa raspunda statele membre UE pentru asigurarea  necesarului propriu cu materii prime.             

S-a solicitat domnului secretar de stat o analiza detaliata a fiecarei societati comerciale  pentru a se stabili care sunt viabile, si in functie de rezultatul analizei  sa se stabileasca masurile cele mai eficiente.

Domnul Secretar de stat Alexandru Patruti a apreciat implicarea sindicatelor si cunoasterea in detaliu de catre acestea a problemelor cu care se confrunta societatile comerciale pe care le reprezinta.

De asemenea, pe baza analizei pe care o va face ministerul, se va organiza o alta intalnire cu sindicatele pentru a fi prezentate solutiile ce se vor adopta.

 
Power by Portal de Afaceri, Catalog Firme by MediaNet Design