Confederatia Sindicala Nationala MERIDIAN a organizat miercuri, 5 iunie 2019, in cadrul Proiectului QQVET - Calificari de Calitate pentru Educatie si Formare Profesionala, o conferinta de prezentare a rezultatelor obtinute pana in prezent, prin implementarea acestui Proiect Erasmus +, coordonat de Servicio Espanol para la Internacionalizacion de la Educacion si de catre Esmovia operator de formare profesionala din Spania.* Urmariti-ne pe Facebook: https://www.facebook.com/ConfederatiaSindicalaNationalaMeridian/
 
   Afiliere
   Contact

Ultima ora
 

In ziua de joi 19 februarie 2009, la sediul Confederatiei Sindicale Nationale Meridian, a avut loc intalnirea liderilor de sindicat din principalele societati comerciale din mineritul neenergetic si industria minereurilor neferoase, cu domnul Alexandru Patruti, Secretar de stat la Ministerul Economiei si domnul Puiu Horia, director general al Directiei Generale Resurse Minerale.

Au participat liderii sindicatelor din S.C. Cuprumin S.A., Abrud, jud. Alba, S.C. Moldomin S.A., Moldova-Noua, jud. Caras-Severin, S.C. Remin S.A., Baia Mare, jud. Maramures, S.C. MINVEST S.A.- Filiala Balan, jud. Harghita, S.C. Sometra S.A., Copsa Mica, jud. Sibiu.

In cadrul intalnirii, liderii sindicatelor au ridicat problemele grave cu care se confrunta mineritul neenergetic din tara noastra, existand pericolul ca activitatea in aceste exploatari miniere sa inceteze, datorita lipsei de implicare a statului roman ca actionar al acestor societati comerciale.

In prezent nu exista o Strategie pentru mineritul neenergetic, cu toate ca pe piata interna si internationala exista o crestere a consumului de resurse minerale in diferite domenii. De asemenea s-a prezentat situatia societatilor comerciale care prelucreaza minereuri, care, cu costuri foarte ridicate sunt aduse din import, in conditiile cand tara noastra are resurse, dar nu sunt exploatate.

I s-a prezentat domnului secretar de stat implicarea Confederatiei Sindicale Nationale Meridian, in organizarea mai multor intalniri si dezbateri pe aceasta tema, punandu-se accent pe importanta economica a acestei activitati, dar mai ales importanta sociala, deoarece prin inchiderea minelor nu s-a creat o alternativa de ocupare a fortei de munca diponibizate, majoritatea cazurilor aflandu-se in zone monoindustriale, fiind afectate in egala masura si comunitatile locale.

De asemenea s-a prezentat contributia reprezentantului Confederatiei Sindicale Nationale Meridian in cadrul Comitetului Economic si Social European, (CESE), in calitate de raportor al Comisiei Consultative pentru Mutatii Industriale, pentru Avizul privind Industria miniera neenergetica din Europa, CCMI/056, la formularea opiniei oficiale a CESE privind provocarile la care trebuie sa raspunda statele membre UE pentru asigurarea necesarului propriu cu materii prime.

S-a solicitat domnului secretar de stat o analiza detaliata a fiecarei societati comerciale pentru a se stabili care sunt viabile, si in functie de rezultatul analizei sa se stabileasca masurile cele mai eficiente.

Domnul Secretar de stat Alexandru Patruti a apreciat implicarea sindicatelor si cunoasterea in detaliu de catre acestea a problemelor cu care se confrunta societatile comerciale pe care le reprezinta.

De asemenea, pe baza analizei pe care o va face ministerul, se va organiza o alta intalnire cu sindicatele pentru a fi prezentate solutiile ce se vor adopta.

 
Power by Portal de Afaceri, Catalog Firme by MediaNet Design