Confederatia Sindicala Nationala MERIDIAN in parteneriat cu Comisia Consultativa pentru Mutatii Industriale din Comitetul Economic si Social European, Universitatea din Petrosani, Comisia Europeana, Guvernul Romaniei, Televiziunea Romana, Romania TV si Sindicatul MUNTELE, a organizat, joi, 13 septembrie 2018, la Petrosani, judetul Hunedoara, in Aula Universitatii din Petrosani, o Conferinta la nivel inalt cu tema: ”Regiunile carbonifere din Romania in tranzitia energetica”. Conferinta la nivel inalt de la Petrosani a reunit in mijlocul comunitatii miniere din Valea Jiului peste 300 de participanti din tara si din strainatate: salariati ai unitatilor miniere din cadrul Compexului Energetic Hunedoara (CEH), reprezentanti ai Comisiei Europene si ai Comitetului Economic si Social European, reprezentanti ai Guvernului Romaniei si ai autoritatilor locale, membri ai Parlamentului Romaniei, reprezentanti ai conducerii CEH, lideri sindicali din cadrul Confederatiei Sindicale Nationale MERIDIAN, precum si personalitati marcante ale comunitatilor miniere din Europa. Prezenti la conferinta, Comisarul European pentru Politica Regionala - doamna Corina Cretu si Ministrul Fondurilor Europene - doamna Rovana Plumb au promis asistenta fianciara pentru sprijinirea unei tranzitii energetice juste in Valea Jiului.
 
   Afiliere
   Contact

Ultima ora
 

Confederatia Sindicala Nationala MERIDIAN si federatiile sindicale afiliate au solicitat prin adresele pe care le-a trimis partidelor politice aflate la guvernare, intalniri cu acestea, cu care ocazie sa prezinte situatiile stringente cu care se confrunta societatile comerciale si salariatii pe care ii reprezinta.

In data de 12.05.2009 a avut loc la sediul CSNMERIDIAN  intalnirea dintre reprezentantii sindicatelor din transportul feroviar , mineritul neenergetic,  silvicultura, administratie publica si politie, justitie si reprezentantii Partidului Democrat Liberal: domnul ministru Adriean Videanu,   domnul ministru Radu Berceanu, domnul deputat Mircea Toader.

Domnul Ion Popescu, presedintele CSN Meridian a prezentat preocuparile sindicatelor cat si aciunile acestora desfasurate in ultima perioada.

Liderii organizatiilor de sindicat au expus problemele grave cu care se confrunta sectoarele de activitate pe care le reprezinta si problemele sociale ale salariatilor.

Astfel s-a solicitat rezolvarea urmatoarelor probleme:

In domeniul exploatarii resurselor minerale:

 • Luarea unei decizii urgente in legatura cu reluarea activitatii miniere pentru resurse nenergetice la minele SC CUPRUMIN SA, la SC MOLDOMIN SA si Rosia Montana.
 • Dezvoltarea activitatii miniere prin dezvoltarea de proiecte public-private.
 • Prin inchiderile de mine nu s-au  dezvoltat alte proiecte care sa preia forta de munca disponibilizata, conducand la descalificarea personalului din domeniul miner.
 • Elaborarea unei Strategii Nationale privind asigurarea necesarului cu resurse minerale atat intern cat si pentru statele membre ale UE., prin exploatarea potentialului national.
 • Alocarea de fonduri pentru programul de inchidere  de mine.

In domeniul industriei de aparare:

 • Nu exista o Strategie nationala privind adaptarea industriei de aparare la cerintele NATO, organizatie din care face parte si tara noastra;
 • Nu avem o lege care sa reglementeze activitatea societatilor care contribuie la industria de aparare, iar proiectul care a fost elaborat in acest sens „zace „in sertarele parlamentarilor.
 • CSAT sa adopte un Program Strategic privind industria de aparare.
 • Forta de munca este imbatranita( varsta medie cca. 53 ani)

In domeniul administratiei publice centrale si locale:

 • In legatura cu elaborarea proiectului de lege al salarizarii unitare a personalului bugetar s-a inanintat membrilor Guvenului reprezentatnti ai PD-L un document privind observatiile la grila de echivalare a diferitelor profesii;
 • Respectarea legislatiei in vigoare privind consultarea partenerilor sociali de catre guvernanti, mai ales ca sindicatele s-au specializat in dialogul social, avand contributii substantiale la elaborarea actelor normative in domeniu.

Silvicultura :

 • Respectarea legislatiei in domeniu privind  acordarea fondurilor pentru administrarea optima  a padurilor private, aceasta fiind o activitate ce trebuie subventionata de la stat.
 • Prelungirea valabilitatii prevederii Legii174/2006, privind acordarea protectiei sociale   salariatilor care vor fi disponibilizati din domeniul silviculturii.

Transportul feroviar:

 • Masurile care se vor lua in domeniul feroviar trebuie sa aiba la baza o analiza economico-sociala pertinenta, concreta;
 • Sindicatele nu sunt de acord cu disponibilizarile masive care au fost anuntate
 • Alocarea de fonduri pentru investitii in infrastructura feroviara 

In urma discutiilor purtate s-au prezentat urmatoarele concluzii: 

Domnul ministru Adriean Videanu:

 • Ministerul Economiei are in program reindustrializarea tarii, in cadrul carei va intra retehnologirea industriei de aparare , industria miniera neenegetica.
 • Se va avea in vedere marirea capitalului social al societatilor comerciale miniere
 • Pana la 15.06.2009 se va elabora un proiet de strategie in sectorul neenergetic
 • Proiectul de la Rosia Montana este sustinul de catre ministrul economiei fara rezerve si va actiona pentru intelegerea lui corecta de catre cei care se opun
 • In data de 14.05.2009  va fi o discutie la Ministerul Economiei cu conducerile exploatarilor miniere neenergetice
 • Industria de aparare va beneficia de fonduri obtinute in urma valorificarii unitatilor de emisii, bani care vor reinvestiti in proiecte mari
 • Pentru programul de inchideri mine vor alocate in oerioada imediat urmatoare cca. 60milioane lei.

Domnul ministru Radu Berceanu:

 • Intrucat problemele ridicate de sindicatele din transportul feroviar sunt complexe se vor organiza o serie de intalniri la ministerul transporturilor incepnd de miercuri 13.05.2009 cu liderii sindicatelor pentru a se analiza in detaliu problemele din domeiu.  

Celelate probleme ridicate de participantii la discutii vor fi inaintate membrilor Guvernului.

 
Power by Portal de Afaceri, Catalog Firme by MediaNet Design