Confederatia Sindicala Nationala MERIDIAN a organizat miercuri, 5 iunie 2019, in cadrul Proiectului QQVET - Calificari de Calitate pentru Educatie si Formare Profesionala, o conferinta de prezentare a rezultatelor obtinute pana in prezent, prin implementarea acestui Proiect Erasmus +, coordonat de Servicio Espanol para la Internacionalizacion de la Educacion si de catre Esmovia – operator de formare profesionala din Spania.* Urmariti-ne pe Facebook: https://www.facebook.com/ConfederatiaSindicalaNationalaMeridian/
 
   Afiliere
   Contact

Ultima ora
 

Asistentii judiciari de pe langa tribunalele din judete, mandatati de CSN MERIDIAN, s-au intalnit in data de 30.06.2009, cu conducerea confederatiei pentru a discuta problemele cu care se confrunta in activitatea pe care o desfasoara in cadrul completelor de judecata la nivelul instantelor.

Din partea CSN Meridian a participat domnul Ion Popescu presedintele confederatiei, domnul Ion Albu presedinte executiv, Doamna Maria Ghimpau secretar general.

In timpul discutiilor s-au ridicat aspecte privind ambiguitatea rolului acestora, care se datoreaza faptului ca nu exista un Statul al asistentilor judiciari. Astfel, fiecare complet de judecata din tribunale, pentru litigii de munca si asistenta sociala, are alaturi asistenti judiciari, cate unul din partea sindicatelor si respectiv a patronatelor. Acestia au conform legii un rol consultativ, toate deciziile sunt luate de catre doi judecatori ai completului de judecata. Cu toate acestea, la majoritatea instantelor, miile de dosare sunt impartite spre rezolvare cu preponderenta  catre asistentii judiciari, doar o parte fiind luate spre studiu si solutionare de catre judecatori. Practic asistentii judiciari analizeaza aceste cazuri si propun solutii judecatorilor, indeplinind astfel chiar ei rolul de judecatori. In prezent desi desfasoara munca de magistrati, asistentii nu sunt recunoscuti ca atare.

Asistentii judiciari au solicitat sprijinul CSN Meridian pentru modificarea legii in vederea obtinerii statutului de magistrat si primirea tuturor drepturilor si obligatiilor ce decurg din acest statut. 

O alta problema ridicata este si votul deliberativ, prin care asistentii  judiciari mandatati de sindicate si patronate ar participa efectiv la adoptarea unei solutii sau alta in cazurile judecate. In acest mod prin schimbarea denumirii in asistenti- magistrati , si-ar asuma responsabilitatea pentru solutiile pe care oricum le propun.

Pe langa problemele legate de statutul lor, asistentii judiciari  au mai ridicat problema suplimentarii numarului de posturi, deoarece nu pot face fata numarului mare de cazuri judecate. De aici apar amanari, intarzieri  mari ale cazurilor judecate. De aceea asistentii judiciari au sustinut avantajele infiintarii de tribunale cat mai specializate pentru o solutionare mai rapida si justa a cauzelor.

La finalul intalnirii s-au stabilit cateva probleme ce vor fi inaintate Ministerului Justitiei si C.S.M. :

  • Inaintarea catre C.S.M. si Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti a Proiectului de Statut pentru asistentii judiciari
  • Sa se propuna C.S.M. incheierea unui protocol privind cuprinderea asistentilor judiciari intr-un program de pregatire profesionala atat cu legislatie interna, dar si cu aplicarea conventiilor internationale pe care tara noastra le-a ratificat, sau  pe care va fi obligata sa le aplice, pe linia relatiilor de munca, de securitate si sanatate in munca, asigurari sociale, etc.
  • Prezentarea unei informari catre C.S.M. privind neplata de catre toate instantele de judecata a cheltuielilor de deplasare a asistentilor judiciari , la convocarea confederatiilor care i-au mandatat.
  • Confederatia Sindicala Nationala Meridian, va acorda sprijinul pentru facilitarea unei intalniri intre asistentii judiciari si conducerea Asociatiei Magistratilor din Romania.
  • Centralizarea propunerilor ridicate de catre cei prezenti pentru a fi sustinute de catre CSN Meridian impreuna cu  partenerii de dialog social  pe langa institutiile statului.


Asistentii judiciari sunt numiti in functii de catre ministrul Justitiei, pentru o perioada de 5 ani, la propunerea Consiliului Economic si Social.  Pentru indeplinirea prevederilor art. 3, Consiliul Economic si Social solicita in scris confederatiilor sindicale si confederatiilor patronale, reprezentative la nivel national, desemnarea de candidati, tinand seama de numarul de posturi vacante in cadrul fiecarui tribunal.  Pot participa la selectie numai candidatii propusi de confederatiile patronale si confederat iile sindicale reprezentative la nivel national.  Comisia de dialog social din cadrul Ministerului Justitiei adopta criterii de evaluare a activitatii asistentilor judiciari si analizeaza periodic activitatea acestora, putand propune ministrului Justitiei, daca este cazul, revocarea lor din functie, cu avizul Consiliului Economic si Social.  Mandatul asistentilor judiciari inceteaza de drept, daca pe perioada indeplinirii acestuia intervine o situatie de incompatibilitate sau imposibilitatea de a-si exercita atributiile.  Asistentii judiciari pregatesc procesele, interogheaza partile, primesc cereri de eliberare a proceselor verbale si formuleaza hotararile privind executarea, registrul funciar, procedurile necontencioase si suspendate.

 
Power by Portal de Afaceri, Catalog Firme by MediaNet Design