Biroul Executiv al Uniunii Nationale a Sindicatelor TESA din Sanatate, reunit in Predeal, la data de 24 februarie 2019, a facut un apel ca sindicatele TESA din sanatate sa stranga randurile pentru ca vocea lor sa fie auzita si pentru ca nedreptatile din spitale sa inceteze. Presedintele Uniunii Nationale a Sindicatelor TESA din Sanatate, domnul Valentin Chifor l-a invitat pe Presedintele Confederatiei Sindicale Nationale MERIDIAN, domnul Ion Popescu si pe Secretarul General al Confederatiei, domnul Dumitru Fornea sa prezinte in cadrul Biroului Executiv al acestei organizatii, principalele linii de actiune pentru solutionarea revendicarilor personalului tehnic, economic si socio-administrativ din spitalele. Secretarului General al CSN MERIDIAN i-au fost prezentate nemultumirile personalului nemedical din spitale si revendicarile acestora asa cum au fost ele formulate de U.N.S. TESA din Sanatate. Prevederile legislative aflate in vigoare, nedreptatesc grav personalul TESA, muncitorii din spitale si o parte din personalul auxiliar, aceste categorii fiind excluse atat de la acordarea sporurilor, cat si de la majorarea salariilor la nivelul anului 2022, cum se acorda deja pentru medici si asistenti medicali.
 
   Afiliere
   Contact

Ultima ora
 

In data de 23.06.2009, ora 10,00, la sediul Confederatiei Sindicale Nationale Meridian a avut loc intalnirea reprezentantilor sindicatelor din industria miniera neenergetica, a federatiei sindicatelor APEHID Apele Romane, federatia sindicala Ecologistul, federatiilor  sindicatelor din  silvicultura si agricultura, cu domnul  Nicolae Nemirschi – ministrul  Ministerul Mediului si domnul Alexandru Patruti secretar de stat la Ministerul Economiei.

Au participat  directorul SC CONVERSMIN SA, directori ai societatilor miniere din judetele Alba, Bihor, Caras-Severin, Hunedoara, Maramures, directorul adj. Apele Romane, reprezentanti ai Agentiei Nationale de Mediu, ai Garzii de Mediu, ai Fondului National de Mediu, primarii unor localitati miniere.

Scopul intalnirii a fost acela de a aduce in atentia guvernului, a autoritatilor, problemele grave de mediu carora trebuie sa le faca fata agentii economici in conditiile unei subfinantari, sau chiar a lipsei de finantare a proiectelor de inchideri de mine, de ecologizare a  suprafetelor dezafectate, a monitorizarii iazurilor, digurilor, subteranului fie ca este din exploatarile de carbune, minereuri, sare, etc.

Principalele probleme ridicate au fost :

  • Probleme specifice de mediu ale exploatarilor miniere de la: S.C.Moldomin SA Moldova-Noua, judetul Caras-Severin,  S.C. Cuprumin SA Abrud , exploatarile de la Rosia Montana si  Baia de Aries judetul Alba , SC REMIN SA Baia-Mare, SC Minvest  Deva;
  • Sustinerea cu resurse financiare, in completarea celor repartizate anual activitatii de ecologizare a zonelor afectate de activitatea miniera, din Fondul de Mediu, pentru obiectivele miniere aprobate, cu referire la: iazuri de decantare, halde de steril, functionarea statiilor de epurare a apelor de mina, eliminarea efectelor unor calamitati, monitorizare;
  • Asigurarea finantarii pentru desfasurarea  in parametrii normali a sistemului national de gospodarirea apelor , cat si asigurarea drepturilor salariale;
  • Padurea - factor important de protectia mediului este in pericol daca nu se intervine cu masuri de sustinere a impaduririlor, dar si de aparare impotriva  defrisarilor masive si abuzive;
  • Dorim implicarea tuturor autoritatilor  cu responsabilitati pe linie de protectie a mediului prin  dezvoltarea activitatilor de prevenire;
  • Dezvoltarea unei atitudini civice pentru protejarea naturii, a resurselor de apa, antrenand societatea civila (sindicate, patronate, ONG-uri , scoli ).

In urma discutiilor, domnul ministru Nicolae Nemirschi a mentionat faptul ca problema principala apartine de Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Economiei care trebuie sa aloce bani si sa urmareasca aceste probleme de mediu, deoarece conform legilatiei europene, poluatorul plateste si acesta sunt agentii economici care apartin de Ministerul Economiei.

Ministerul Mediului prin organismele sale specializate controleaza, monitorizeaza aceste activitati, dar si se implica in limita competentelor legale in a sprijini prin utilizarea Fondului de Mediu la realizarea unor proiecte ale comunitatilor locale privind ecologizarea zonelor afectate , crearea unor perdele impadurite, indiguiri.

Pentru accesarea  sumelor  din Fondul de Mediu trebuie modificata legislatia in sensul unificarii reglementarilor care fac referire la surse si la destinatii. 

Se va realiza un «model»  de document pentru a veni in ajutorul comunitatilor locale de a lua in administrare unele suprafete pe care sa le ecologizeze si pentru care sunt elegibile in accesarea unor fonduri europene.

Ministerul Mediului impreuna cu Ministerul Economiei si Ministerul Finantelor Publice vor realiza un calendar pentru o actiune comuna privin sustinerea zonelor care sunt afectate de inchiderea minelor si au ramas cu mari probleme de mediu.

In anul 2009 Ministerul Mediului va realiza impaduriri pe cca. 10.000 ha. teren.

Pentru alocarea fondurilor strict necesare  dezvoltarii si exploatarii sistemului de ape, este necesara finantarea din partea bugetului de stat, ceea ce in prezent este o subfinantare.    

Pentru rezolvarea  unor  probleme  specifice din sistemul < Apele Romane >, s-a stabilit o intalnire intre sindicatele din domeniu si conducerea ministerului, dar si cu sindicatele din agricultura si federatia Ecologistul.

 
Power by Portal de Afaceri, Catalog Firme by MediaNet Design