Confederatia Sindicala Nationala MERIDIAN a organizat miercuri, 5 iunie 2019, in cadrul Proiectului QQVET - Calificari de Calitate pentru Educatie si Formare Profesionala, o conferinta de prezentare a rezultatelor obtinute pana in prezent, prin implementarea acestui Proiect Erasmus +, coordonat de Servicio Espanol para la Internacionalizacion de la Educacion si de catre Esmovia – operator de formare profesionala din Spania.* Urmariti-ne pe Facebook: https://www.facebook.com/ConfederatiaSindicalaNationalaMeridian/
 
   Afiliere
   Contact

Ultima ora
 

Uniunea Nationala a Cooperatiei de Consum – CENTROCOOP a organizat joi, 2 iulie 2009, la Varatec, in judetul Neamt,  manifestari prilejuite de celebrarea “Zilei Internationale a Cooperatiei “ . Confederatia Sindicala Nationala MERIDIAN este un sustinator activ in Romania a miscarii si idealurilor cooperatiste si in acelasi timp un partener in cadrul Aliantei Nationale Confederative Sindical – Cooperatiste MERIDIAN.

La evenimentul organizat de CENTROCOOP la Varatec, confederatia a fost reprezentata de dl. Ion Albu, care a fost invitat sa adreseze mesajul CSN MERIDIAN colegilor cooperatisti din intreaga tara.


Cuvantul domnului Ion Albu

Presedinte Executiv CSN MERIDIAN

Domnule Presedinte,

Distinsi invitati si participanti la manifestarile prilejuite de sarbatoarea Zilei Internationale a Cooperatiei.

Multumesc domnului presedinte Dr. Ioan Crisan pentru invitatia transmisa de a participa la aceste manifestari si pentru posibilitatea de a transmite un mesaj din partea organizatiei pe care o reprezint, Confederatia Sindicala Nationala Meridian precum si un salut din partea presedintelui organizatiei, domnul Ion Popescu.

Doamnelor si domnilor,

Pentru oricare necunoscator este foarte usor, ca printr-o simpla cautare pe internet sa descopere ce inseamna cooperatia, istoricul ei, dimensiunea nationala si international a acestui sector, si cum s-a ajuns sa se sarbatoreasca la nivel planetar Ziua Internationala a Cooperatiei.

Personal insa, va marturisesc ca ma incearca sentimentele profunde generate pe de o parte, de faptul ca am avut onoarea de a participa doi ani consecutiv la Organizatia Internationala a Muncii in cadrul Comisiei tehnice de redactare  si ulterior in sesiunea plenara de votare a Recomandarii 193/2002 privind promovarea cooperatiei si pe de alta parte, faptul ca organizatia pe care o reprezint are o relatie privilegiata cu organizatiile cooperatiste din Romania determinata de incheierea de Acorduri de colaborare si parteneriate finalizate printr-o asociere juridica intr-un cadru institutionalizat care sa dea forta juridical mecanismelor de reprezentare si de atingere a obiectivelor si intereselor comune.

La inceputul participarii mele in cadrul Comisiei amintite, ma intriga intr-un fel interesul pe care reprezentantii guvernelor, ai patronatelor si sindicatelor din tari puternic dezvoltate, il manifestau fata de acest sector. Amintesc aici tari precum: Canada, Franta, SUA, Germania, Japonia si altele. La scurt timp am aflat dimensiunile economice si sociale pe care acest sector le genereaza la nivelul acestor tari.

Am fost impresionat de respectful acestora fata de elementele de identificare a cooperatiei, fata de valorile si principiile care le guverneaza acest sector: (democratie, egalitate, echitate, solidaritate, onestitate, transparenta si responsabilitate sociala in raport cu membrii cooperatori si comunitari).

A trebuit sa treaca insa ceva timp, si mai grav, ca la nivel planetar sa fim zguduiti de o puternica criza  economica si financiara pentru ca la nivel European sa se discute la cel mai inalt nivel si tot mai profund despre economia sociala de piata in care cooperatia joaca un rol preponderant. Se impugn noi redefiniri astfel ca acest concept sa faca parte din patrimonial ideologic al Uniunii Europene.

“Astfel de economie nu reprezinta un sector marginal sau o exceptie, ea are un loc concret in economia de piata, reprezinta un alt mod de a face afaceri, de a produce, de a consuma si de a oferii locuri de munca , insa cu reguli proprii pe care piata trebuie sa le cunoasca si sa le respecte. O economie care opereaza cu capital dar nu pentru capital – sublinia un raport in fata Parlamentului European ”.

Recunoasterea asumata de catre Organizatia Natiunilor Unite privind rolul pe care cooperatia il joaca in dezvoltarea economica sociala si culturala a natiunilor, a determinat acest for mondial sa proclame Ziua Internationala a Cooperatiei in preajma centenarului Infiintarii Aliantei Internationale a Cooperatiei sarbatorit in 1995.

In baza unui important tratat se vehiculeaza conceptual economiei si intreprinderii durabile cu cele trei component definitorii ale sale: economic, social si protectia mediului, aureolate de solidaritatea fata de generatiile viitoare.

Oare ce definitii si concepte au vehiculat cei care, acum mai bine de 150 de ani au pus bazele primelor intreprinderi cooperative?

 Traiasca miscarea cooperatista din Romania si de pretutindeni!

 LA MULTI ANI !

 
Power by Portal de Afaceri, Catalog Firme by MediaNet Design