Confederatia Sindicala Nationala MERIDIAN a organizat miercuri, 5 iunie 2019, in cadrul Proiectului QQVET - Calificari de Calitate pentru Educatie si Formare Profesionala, o conferinta de prezentare a rezultatelor obtinute pana in prezent, prin implementarea acestui Proiect Erasmus +, coordonat de Servicio Espanol para la Internacionalizacion de la Educacion si de catre Esmovia – operator de formare profesionala din Spania.* Urmariti-ne pe Facebook: https://www.facebook.com/ConfederatiaSindicalaNationalaMeridian/
 
   Afiliere
   Contact

Ultima ora
 

“ Dati drumul la minerit ! 

Guvernul Romaniei

Domnului Prim Ministru  Emil BOC

Stimate Domnule Prim-Ministru,

Confederatia Sindicala Nationala Meridian pe parcursul ultimilor 12 ani, prin mecanismele dialogului social si actiuni sindicale specifice a solicitat factorilor responsabili cu politicile economice si sociale sa adopte o atitudine constructiva fata de necesitatea dezvoltarii unui sector minier neenergetic.

Dezbaterile, consfatuirile de lucru, reuniunile si interventiile organizate in Parlamentul Romaniei, la Academia Romana, Parlamentul European, Comitetul Economic si Social European, au constituit ocazii pentru a determina factorii responsabili sa elaboreze o strategie nationala si europena privind industria miniera neenergetica.

Incercarile timide ale guvernelor post-decembriste de a stabili politicile necesare pentru industria miniera, nu au fost sustinute de masuri concrete de incurajare a parteneriatelor cu investitorii privati, ceea ce a condus la un esec toatal al acestor actiuni. Ca urmare a acestui fapt, unitati miniere din Muntii Apuseni si Moldova Noua sunt in pragul falimentului, iar proiectul de dezvoltare miniera de la Rosia Montana este in continuare blocat datorita ambiguitatii politicilor guvernamentale si neasumarii responsabilitatii.

In conditiile in care la nivel european se reclama o abordare strategica pentru resurse minerale in vederea asigurarii securitatii aprovizionarii cu materii prime, in Romania asistam la inchiderea haotica si continua a exploatarilor miniere neenergetice cu potential economic confirmat.

In acest context, confederatia noastra si sindicatele afiliate din acest domeniu isi reafirma ingrijorarea fata de lipsa de perspectiva pe care o manifesta Guvernul Romaniei, autoritatile statului si partidele politice, in legatura cu importanta strategica a acestui sector, de care depind comunitatile din aceste zone monoidustriale.

Consideram ca functionarea exploatarilor miniere de la Rosia Poieni-Abrud, Rosia Montana din judetul Alba si Moldova Noua din judetul Caras-Severin reprezinta singura solutie care sa diminueze efectele negative ale crizei asupra climatului social si economic din regiunea Muntilor Apuseni si nu numai.

Reinceperea activitatii in perimetrele miniere viabile va contribui la crearea a peste 2000 de locuri de munca, la dezvoltarea unor intreprinderi mici si mijlocii cu activitati colaterale, la redarea increderii investitorilor romani si straini de a investi in regiunea Muntilor Apuseni precum si la cresterea veniturilor la bugetele locale si la bugetul de stat.  

Confederatia Sindicala Nationala MERIDIAN saluta vizita de lucru pe care Presedintele Traian Basescu a efectuat-o in perimetrele miniere de la Rosia Poieni-Abrud si Rosia Montana din data de 17 iulie 2009.  Afirmatia presedintelui ” nu am venit degeaba “ constituie un mod constructiv de abordare a Proiectelor de dezvoltare ale celor doua exploatari miniere.

Situatia sociala disperata din aceasta zona este reflectata in declaratia facuta in fata presedintelui, de catre un miner disponibilizat: “Nu mai avem un loc de munca, nici aici, nici in Alba, dati drumul la minerit”. Consideram ca numai analizarea situatiei reale la fata locului, asa cum a procedat Presedintele Romaniei, poate conduce la stabilirea unor solutii concrete pentru relansarea acestei activitati.

Stimate Domnule Prim-Ministru,

Va cerem imperativ ca in baza prerogativelor oferite de inalta functie pe care o detineti in fruntea Guvernului Romaniei, sa sustineti prin masuri concrete relansarea activitatilor economice la exploatarile miniere mentionate care indeplinesc toate conditiile tehnice.

Cu deosebita consideratie, 

Presedinte CSN MERIDIAN

ION POPESCU

 
Power by Portal de Afaceri, Catalog Firme by MediaNet Design