Confederatia Sindicala Nationala MERIDIAN a organizat miercuri, 5 iunie 2019, in cadrul Proiectului QQVET - Calificari de Calitate pentru Educatie si Formare Profesionala, o conferinta de prezentare a rezultatelor obtinute pana in prezent, prin implementarea acestui Proiect Erasmus +, coordonat de Servicio Espanol para la Internacionalizacion de la Educacion si de catre Esmovia – operator de formare profesionala din Spania.* Urmariti-ne pe Facebook: https://www.facebook.com/ConfederatiaSindicalaNationalaMeridian/
 
   Afiliere
   Contact

Ultima ora
 

COMUNICAT FNS JUSTITIA, Marti, 28 iulie 2009

Conform calendarului de actiuni de protest, Federatia Nationala Sindicala JUSTITIA, organizatie sindicala ce reprezinta personalul auxiliar de specialitate si conex din cadrul instantelor judecatoresti si parchetelor de pe langa acestea, a pichetat astazi, 28 iulie 2009 intre orele 10,00 si 12,00, sediul Ministerului  Finantelor Publice. 

Aceasta actiune face parte din programul de manifestari ale sindicalistilor din cadrul instantelor din Bucuresti, a judecatoriilor arondate, precum si personal auxiliar din cadrul instantelor din teritoriu, care a inceput cu pichetarea sediului Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, luni 27 iulie a.c..

Reprezentantii FNS JUSTITIA au depus un memoriu la Ministerul Finantelor Publice si au purtat discutii cu dl Ministru Gheorghe POGEA cu privire la  gravele probleme cu care se confrunta in prezent sistemul de justitie, generate de factori precum subfinantarea sistemului, care conduce la neplata drepturilor salariale si a orelor suplimentare, cresterea volumului de munca datorat lipsei acute de personal si blocarii posturilor vacante, cat si nerespectarii angajamentelor asumate atat de domnul Ministru Gheorghe Pogea cat si de dl. Ministru Catalin Marian Predoiu la intalnirea din data de 18.05.2009 cu reprezentantii organizatiilor sindicale din sistemul de justitie.

Deoarece discutiile purtate cu conducerea Ministerului Finantelor Publice nu s-au finalizat cu gasirea unor solutii concrete, membrii de sindicat vor continua sustinerea revendicarilor prin toate formele legale de protest pana la greva. 

Conform calendarului de actiuni stabilit, Federatia Nationala Sindicala JUSTITIA va inainta  Primului-Ministru Emil BOC un memoriu cu privire la situatia dezastruoasa cu care se confrunta sistemul de justitie in intregul lui din punctul de vedere al finantarii si al resurselor umane.

Biroul de presa al FNS Justitia


Memoriul inaintat DOMNULUI MINISTRU GHEORGHE POGEA

Stimate Domnule Ministru, 

Federatia Sindicala Nationala Justitia (FNS Justitia) in calitatea sa de partener social, consecventa principiului sau de implicare activa si constanta in dezbaterea pe calea dialogului social, impreuna cu institutiile statului la nivel central si local, a problemelor economico-sociale ridicate in randul membrilor sai si a organizatiilor la care este afiliata, va inainteaza spre analiza prezentul

MEMORIU

prin care dorim sa va prezentam nemultumirile personalului auxiliar si contractual din sistemul de justitie cu privire la conditiile financiare cu care acesta se confrunta, precum si o serie de nereguli care afecteaza sistemul judiciar in intregul lui din punct de vedere al finantarilor necorespunzatoare.

Totodata, dorim sa va prezentam o serie de propuneri ale noastre pe care le consideram a fi necesare pentru realizarea unei eficientizari a sistemului de judiciar si implicit a actului de justitie. 

In primul rand, va reamintim ca nemultumirile personalului auxiliar si contractual din sistemul de justitie cu privire la alocarile bugetare si salarizarea din sistem au fost semnalate de noi prin numeroasele adrese inregistrate atat la Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti cat si la Ministerul Finantelor Publice.

La intalnirile pe care le-am avut cu reprezentantii institutiei pe care o conduceti si cei ai Ministerului Justitiei, am atras atentia de nenumarate ori asupra starilor de nemultumire ce persista in randurile personalului auxiliar si contractual care lucreaza in sistem si, totodata, am precizat si neregulile care afecteaza sistemul judiciar din punct de vedere al alocarilor financiare.

Pe cale de consecinta, la totate demersurilor noastre, raspunsurile celor doua institutii cu responsabilitati pentru functionarea acestuia au fost fie ambigue fie irelevante. Pana in prezent, am constatat ca nu s-au produs nici un fel de schimbari a caror consecinta sa duca la detensionare situatiei create ori sa imbunatateasca conditiile de munca. 

Asadar, Federatia Nationala Sindicala JUSTITIA, in calitatea sa de organizatie sindicala care reprezinta interesele personalului auxiliar de specialitate, conex si contractual din instantele judecatoresti, membra cu drepturi depline a Uniunii Europene a Grefierilor, luand act de nemultumirile personalului angajat din instantele judecatoresti, nemultumiri generate de factori precum finantarea necorespunzatoare, lipsa normarii muncii, blocarea posturilor vacante, neplata orelor suplimentare si un volumul tot mai crescut de activitate in cadrul instantelor, considera necesar sa atraga atentia factorilor decidenti asupra acestor stari de fapt inacceptabile  si periculoase pentru insasi existenta sistemului de justitie. 

Dorim ca prin manifestarile noastre de protest sa determinam atat Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti cat si Ministerul Finantelor Publice si nu in ultimul rand Guvernul Romaniei, sa gaseasca reale si pertinente pentru o rezolvare rapida si eficienta a situatiilor care pun in dificultate realizarea actului de justitie in instantele judecatoresti. 

In acest context, va amintim ca in urma discutiilor purtate cu dumneavoastra si  Ministrul Justitie si Libertatilor Cetatenesti, dl. Catalin Marian Predoiu, in cursul lunii iunie a.c., a rezultat ca impreuna va asumati o serie de responsabilitatea pentru a reglementa cateva situatii de prima necesitate, in sensul ca :

  • Plata a orelor suplimentare efectuate de la data de 01.11.2008 - la zi, dar si in continuare, va fi achitata integral incepand cu data de 01.07.2009, la data imediata fixata pentru plata salariilor, respectiv 10.07.2009;
  • Se va deconta a contravalorii chiriilor pentru personalul auxiliar de specialitate si conex incepand cu luna aprilie 2009;
  • Vor fi deblocate posturilor vacante prin alocarea, incepand cu 01.07.2009, a sumelor necesare achitarii salariilor aferente;

Va informam ca pana in prezent promisiunile dumneavoastra si ale ministrului justitiei au fost respectate doar in privinta decontarii chiriilor.

Din acest motiv, apreciem ca din nou suntem amagiti cu promisiuni de care aveati cunostinta ca nu vor putea fi indeplinite, desi asa cum afirmati la vremea respectiva ca  cele trei responsabilitati asumate se vor realiza cu certitudine, totodata sustinand ferm ca pentru cele doua ministere implicate nu reprezinta un efort financiar deosebit de mare, considerandu-l chiar minor. 

In ceea ce priveste plata sporului de risc si suprasolicitare neuropsihica nediscriminatoriu, atat dumneavoastra cat si ministrul justitiei, dl. Catalin Marian PREDOIU, pe langa faptul ca nu ati dat curs promisiunii de a gasi solutii favorabile pentru plata nediscriminatorie a acestuia, ati procedat la nesocotirea si nerespectarea hotararilor judecatoresti devenite irevocabile pentru o parte din personal, sistand astfel plata acestui spor cu singura explicatie ca plata acestui drept va fi reluata la momentul redresarii economiei nationale.  

Stimate domnule ministru, va atentionam ca economia nationala s-a aflat si se afla de 19 ani intr-o situatie dificila, iar acest fapt se datoreaza exclusiv unor politici economice ineficiente rezultate in urma unor decizii politice lipsite de consistenta si responsabilitate, puse in practica de guverne iresponsabile. 

Consideram ca o asemenea afirmatie nu-si gaseste atat motivatia cat si aplicabilitatea practica  cu privire la respectarea acestui drept si achitarea lui odata cu redresarea economiei nationale.

Mai mult decat atat, subliniem faptul ca desi economia nationala este intr-un trend descendent, volumul de activitate in instantele judecatoresti se afla in continua crestere, iar rezolvarea tuturor solicitarilor se realizeaza cu acelasi numar insuficient de personal, totodata existand si riscul ca acesta sa scada in urma pensionarilor si blocarii posturilor.

Stimate Domnule Minstru, suntem de acord cu noua strategie a gestionării resurselor umane pentru sistemul judiciar, însă situația financiara privind resursele umane în acest domeniu continuă să reprezinte o problema serioasa pentru Guvernul Romaniei, Ministerul Finanatelor Publice si Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti atat din punct de vedere al costurilor bugetare, cat si al recrutării de personal calificat și al infrastructurii de sprijin.  

Va informam ca aceste constrangeri in materie de personal datorate in exclusivitate inexistentei fondurilor bugetare necesare, au devenit și mai acute în prezent. 

Totodata, consideram ca în ceea ce privește resursele umane este necesara o abordare flexibilă, bazată pe priorități, concretizată pe termen scurt prin luarea de măsuri de urgență, precum finantarea posturilor vacante acolo unde este mai mare nevoie de ele, prin finantarea unei scheme de personal adaptate nevoilor sistemului judiciar. 

Un alt punct nevralgic al reformei sistemului judiciar il constituie destinatia taxelor de timbru.

In acest sens, consideram ca se impune ca necesitate modificarea legii taxelor de timbru, in sensul stabilirii unor destinatii care sa raspunda nevoilor sistemului, iar varsarea taxelor lor în contul MJLC sa devina o certitudine care sa nu mai poata fi schimbata dupa bunul plac al guvernului. Credem ca acest lucru va rezolva o buna parte din problemele financiare cu care se confruntă sistemul, respectiv cheltuielile pentru utilități,  consumabile, dar si o parte din cheltuielile de salarizare.

Sub acest aspect, dorim ca in calitatea pe care o aveti de demnitar si ministru in cadrul Guvernului Romaniei, sa ne sprijiniti in realizarea acestui demers prin sustinerea lui in fata factorilor politici si decidenti.

Crearea de fonduri bugetare pentru existenta unui număr mai mare de complete de judecată, este o necesitate de stricta aplicabilitate intrucat este o conditie principala pentru reducerea numarului mare de dosare pe ședință de judecată, având astfel posibilitatea alocării unui timp suficient  pentru efectuarea unor lucrări de bună calitate. Va informam ca in prezent numărul minim de dosare pe complet este de 50-60. 

Un alt element important pentru eficientizarea functionarii sistemului si care isi dovedeste in fiecare zi necesitatea il constituie reinființarea si finantarea posturilor de grefieri dactilografi. În acest moment activitatea de tehnoredactare a fost preluată de grefierii de ședință, astfel că volumul de activitate al acestora a crescut, deoarece pe lângă activitatea ulterioară ședinței de judecată, sunt planificați o dată sau de două ori pe săptămână pentru a tehnoredacta hotărârile judecătorești, nemaiavând timp suficient pentru  a-și întocmi lucrările în termen.

Asadar, in privinta procesului de reforma a sistemului judiciar, Federatia Nationala Sindicala Justitia  va solicita sa depuneti toate eforturile pentru ca acesta sa nu fie politizat si transformat intr-un fapt care sa corespunda unor interese de grup sau personale. Este necesar un consens al tuturor actorilor implicați pentru a permite sistemului judiciar să funcționeze independent, care să ducă la hotărâri rapide și eficace.

Stimate Domnule Ministru, Federatia Nationala Sindicala Justitia isi exprima intreaga indignare fata de modul in care atat factorii politici cat si cei decidenti inteleg importanta si problemele acestui sistem, precum si fata de dezinteresul de care se da dovada atat din partea politicienilor cat si a membrilor Guvernului Romaniei pentru rezolvarea cat mai rapida a colapsului iminent al acestuia.

Tinem sa va atragem atentia ca o blocare a sistemului de justitie nu face altceva decat sa puna in pericol atat functionarea statului de drept cat si integritatea nationala. 

Fata de aspectele aratate, Federatia Nationala Sindicala Justitia va solicita sa intreprindeti urgent toate masurile necesare inclusiv acelea de a determina politicul sa se implice in gasirea unor solutii pertinente si reale pentru deblocarea unor situatii care au ca rezultat instituirea unui blocaj in functionarea statului de drept.

Totodata, in masura puterilor conferite noua ca organizatie sindicala, dorim sa va incredintam de intregul nostru sprijin si sutinere in demersurile pe care le-ati initiat sau pe care le veti initia in vederea rezolvarii problemelor actuale ale sistemului de justitie, precum si pentru crearea unor conditii propice de eficientizarea a actului de justitie. 

Biroul Executiv al

Federatiei Nationale Sindicale JUSTITIA

 
Power by Portal de Afaceri, Catalog Firme by MediaNet Design