90 de ani de la evenimentele sangeroase de la Lupeni din data de 6 august 1929
 
   Afiliere
   Contact

Ultima ora
 

Stimate domnule Ministru

Fata de discutia care a avut loc in data de 04.08.2009 la sediul Ministerului unde am participat alaturi de Dumneavoastra si conducerea Administratiei Nationale “Apele Romane” si care se referea la preocuparea Guvernului de reducere  cu 20% a personalului din Sistemul National de Gospodarire al Apelor pozitia noastra este urmatoarea:

Suntem cei care traim in sistem si asiguram viata acestuia, iar de pe aceasta pozitie constientizam ca prin disponibilizarile pe care le pregatiti nu faceti decat sa dati bobarnacul final unui sistem aflat deja la cota de criza.

Romania s-a angajat sa respecte o serie de principii aplicabile tarilor Uniunii Europene.

Dumneavoastra  prin ceea ce intentionati sa faceti impingeti lucrurile inapoi in loc sa le impingeti inainte.

In tarile Uniunii Europene costurile presupuse pentru activitatea de gaspodarire a apelor reprezinta 3,5% pana la 5% din valoarea patrimoniului administrat, pe cand in Romania guvernata de Dumneavoastra, acestea reprezinta 1,5% pana la 1,8% adica aproximativ 50% din minimul obligatoriu, iar cu ajutorul Dumneavoastra vor fi si mai mici. Nici nu este de mirare ca reteaua hidrografica a tarii arata cum arata, atata timp cat la aceasta ora un agent hidrotehnic are in supraveghere o lungime de curs de rau de 70km, iar dupa masurile anticriza va trebui sa supravegheze 90km. Sa mai precizam ca normele existente, inca de pe vremea celor vinovati de toate relele, lungimea cursului de apa avuta in supraveghere de un agent hidrotehnic era de 12km sau de 15km de dig.

Domnilor guvernanti, este laudabila preocuparea Dumneavoastra pentru o dezvoltare durabila care in acceptiunea noastra inseamna prosperitate, trai decent, speranta de viata crescuta, mediul curat etc.

Aveti cumva cunostinta de rezultatul unui studiu recent realizat de specialist in privinta “sindromuilui de somaj ” ?

Daca nu, aflati ca stresul presupus de un an de somaj reduce speranta de viata cu 5 ani.

Cu alte cuvinte somajul ca solutie gasita de Dumneavoastra pentru actuala situatie de criza este o solutie care reduce speranta  de viata.

Solutia este imorala avand in vedere rezultanta finala privitoare la scaderea numarului de pensionari. Oare aste inseamna dezvoltare durabila?

Interesul nostru pentru functionarea normala a Sistemului National de Gospodarire a Apelor este legitim si pe deplin motivat avand in vedere rolul sindicatelor de a se implica activ  in  viata comunitatii si grija pentru stabilitatea locurilor de munca, dar si pentru asigurarea conditiilor optime de viata si de munca.

In virtutea celor de mai sus va declaram ca nu suntem de acord cu reducerile de personal si nu vom asista pasivi la actiuni intreprinse,   dupa parerea noastra, in necunostinta de cauza si  care au menirea sa aduca Sistemul National de Gospodarire a Apelor in situatia  in care nu-si va mai putea realiza nici cele mai elementare sarcini.

Pentru cei care  sa grabesc sa submineze aceasta activitate, care in alte tari se bucura de o atentie deosebita, ar trebui sa faca un exercitiu de imaginatie potrivit caruia: bem apa o singura data pe zi in loc de 5 ori, apa potabila si apa industriala asigurata la doar 30% din necesar, cursuri de apa infestate de deseuri de orice fel, efectele negative ale inundatiilor crescute necontrolabil, fauna cursurilor de apa pe cale de disparitie dat fiind poluarea excesiva, si in fine Romania stigmatizata de catre tarile Uniunii Europene pentru atitudinea de nepasare fata de elemental apa care inseamna VIATA - " fara apa nu exista viata"

  • 18.000de salariati existenti in sistem la inceputul perioadei post-revolutionare erau insuficienti pentru o gospodarire durabila a unui important patrimoniu, respective infrastructura sistemului national de gospodarire a apelor;
  • 9.400 de salariati actuali sunt prea multi in acceptiunea Dumneavoastra pentru gospodarirea a : 79.000km cursuri de apa, 270 lacuri de acumulare, 7000km de diguri si enumerarea poate continua. 

Stiti domnilor guvernanti ca normele obligatorii de securitate si sanatate in munca nu sunt respectate in activitatea de exploatare a barajelor pentru faptul ca la aceasta data avem lipsa de personal? Probabil ca nu stiti, altfel nu ati dispune reducere de personal.

Fata de cele de mai sus, va rugam sa luati act ca nu suntem de accord cu masurile preconizate pentru principalul motiv, ca se submineaza functionarea sistemului.

Va rugam sa aplicatii principiile recuperarii costurilor stipulate in Directiva 60/U.E. si astfel veti asigura functionarea sistemului fara a fi nevoie de disponibilizari de personal.

Altfel, ne rezervam dreptul de declansa actiuni de lupta sindicala facand uz de toate caile legale.

Daca va fi nevoie sa atragem atentia Dumneavoastra si a Societatii asupra importantei activitatii de Gospodarirea Apelor vom sista furnizarea de informatii hidrologice sau vom diminua volumele de apa asigurate pana la limita legala de 30%.

Speram sa nu se ajunga la aceasta situatie.

PRESEDINTE

GHEORGHE GAVRILA

 

 
Power by Portal de Afaceri, Catalog Firme by MediaNet Design