Marti, 20 februarie 2018, intalnire la sediul CSN MERIDIAN începand cu ora 8.00 intre domnul Lucian Sova, Ministrul Transporturilor si reprezentanti ai sindicatelor din transporturi afiliate la CSN MERIDIAN.* Federatia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din Romania (FSTFR) impreuna cu Confederatia Sindicala Nationala MERIDIAN (CSN MERIDIAN) au organizat in Bucuresti, vineri, 16 februarie 2018, actiuni sindicale comemorative si de protest pentru a trage “sirena” disperarii si a nemultumirii cu privire la situatia grava cu care se confrunta companiile feroviare de stat, in prezenta Ministrului Transporturilor si a conducerii acestor companii. Actiunile sindicale s-au desfasurat in contextul comemorarii a 85 de ani de la inabusirea violenta a Grevei ceferistilor din 16 februarie 2018 (cand 7 muncitori au fost impuscati si peste 40 au fost raniti pentru ca si-au cerut sa le fie respectate drepturile cetatenesti), dar si in contextul masurilor anuntate de suspendarea a peste 100 de trenuri de catre SNTFC CFR Calatori SA.Pentru prima data dupa 29 de ani de la evenimentele din 1989, sindicatele feroviare prin FSTFR si CSN MERIDIAN s-au reunit pentru a marca prin recunostinta lor, doua momente simbol ale istoriei Romaniei si ale luptei sindicale: Centenarul Marii Uniri si inabusirea violenta a Grevei ceferistilor de la Atelierele Grivita.
 
   Afiliere
   Contact

Ultima ora
 

Confederatia Sindicala Nationala Meridian manifesta un interes deosebit fata de conceptul de FLEXICURITATE,  motiv pentru care  apreciaza ca bine venit demersul dumneavoastra de a organiza o dezbatere publica pe acest subiect.

Ca o prima observatie, supunem atentiei faptul ca au fost organizate mai multe reuniuni pe aceasta tema, concluziile rezultate, au evidentiat faptul ca partenerii sociali au viziuni diferite atat din punct de vedere conceptual  cat si al unor eventuale mecanisme de implementare a acestui concept .

S-a evidentiat clar faptul ca partenerii sociali  vizeaza conceptul doar in zona de interes, unii se pronunta pe flexibilizare  altii pe chestiuni de securitate sociala,  in atare situatie conceptul capata dimensiunea unui “ instrument” si nicidecum nu avem de-a face cu o abordare  globala  a unui proces complex, o reformare  a relatiilor de munca. 

Mai mult, voci patronale, invoca necesitatea dereglementarii  legale ale relatiilor de munca (in speta cele privitoare la contractul individual de munca) si inlocuirea acestora prin prevederi distincte in cadrul contractelor colective de munca, invocand nevoia de adoptare a unor noi tipuri de contracte individuale de munca.

Pe fond, se urmareste anularea caracterului  “de regula“  a contractelor individuale de munca pe perioada nedeterminata  stabilit de Codul Muncii.

De principiu, noi nu refuzam  ideea aparitiei unor noi tipologii a contractelor individuale de munca,  insa, cele invocate de patronate, respectiv cele cu timp redus sau perioada determinata sunt reglementate deja si ele pot fi utilizate.

Avand in vedere lipsa de apetit al patronilor, in special in zona IMM-urilor, pentru negocierile colective, la care se adauga si atitudini potrivnice organizarii salariatilor in sindicate, multe fiind organizate in clandestinitate,  cu sediul juridic la domiciliul personal a unuia din liderii sindicali, dereglementarea legala a relatiilor de munca nu poate fi acceptata.

Trebuie avut in vedere si numarul litigiilor de munca, majoritatea castigate de lucratori ,  si care reflecta un tip de comportament al angajatorilor.

Reforma relatiilor de munca trebuie sa aduca un plus atat in zona competitivitatii economice, dar si a securitatii sociale a lucratorilor .

Un exemplu ar trebui examinat.

Un lucrator cu contract individual de munca pe perioada determinate, doreste sa faca un imprumut bancar. Care este rapunsul bancii ?  - Evident . NU.

Dupa cum observati, Contractul individual de munca nu reprezinta doar o relatie de munca.

In opinia noastra, abordarea conceptului de flexicuritate trebuie facuta in primul rand  la nivelul unitatii economice  in cadrul negocierilor colective . Exista reglementata legal o serie de institutii juridice cum ar fi modificarea, suspendarea, incetarea contractului individual de munca, pot fi aduse modificari programului si orarului individual sau colectiv de munca, au fost agreate solutii de inghetarea salariilor, etc .

Mental trebuie acceptata idea, ca stabilitatea la locul de munca contribuie la cresterea competitivitatii. Formarea profesionala a lucratorilor adaptata la nevoile intrepriderii si nu interesului salariatului ca si libertate de optiune, poate constitui un reper al flexibilizarii .

Avand convingerea ca reuniunea organizata de Dumneavoastra va aduce un plus de idei cu valori de judecata,  va dorim succes.

Ion Albu

Presedinte Executiv,  Confederatia Sindicala Nationala Meridian 


Opinii ale Comitetului Economic si Social European:

 
Power by Portal de Afaceri, Catalog Firme by MediaNet Design