Confederatia Sindicala Nationala MERIDIAN a organizat miercuri, 5 iunie 2019, in cadrul Proiectului QQVET - Calificari de Calitate pentru Educatie si Formare Profesionala, o conferinta de prezentare a rezultatelor obtinute pana in prezent, prin implementarea acestui Proiect Erasmus +, coordonat de Servicio Espanol para la Internacionalizacion de la Educacion si de catre Esmovia – operator de formare profesionala din Spania.* Urmariti-ne pe Facebook: https://www.facebook.com/ConfederatiaSindicalaNationalaMeridian/
 
   Afiliere
   Contact

Ultima ora
 

Opinie  referitoare la :

MARIREA VARSTEI DE PENSIONARE SI EGALIZAREA VARSTEI DE GEN IN SISTEMUL PUBLIC DE PENSII

Exprimata cu prilejul Audierii Publice din data de 10 Noiembrie 2009

           

Atat din datele si informatiile prezentate in Motivatia audierii publica, dar si din alte surse, rezulta situatia sistemului public de pensii in Romania.

Pentru tara noastra, estimarile pentru perioada pana in jurul anului 2050 nu sunt incurajatoare, pentru ca sistemul public de pensii sa fie sustenabil si sa sustina un venit adecvat pentru pensionari.

Principala cauza care se desprinde, este aceea a scaderii numarului de salariati, in raport cu cresterea numarului de pensionari, fie ca sunt la limita de varsta, anticipata sau de invaliditate, (aici trebuie facuta mentiunea ca nu intotdeauna au fost respectate corect conditiile de eligibilitate pentru a beneficia de pensia de invaliditate).

Situatia concreta la zi, cat si previziunile au determinat luarea in discutie la toate nivelurile (guvernanti, clasa politica, societate civila) a unor masuri, care, ar putea conduce la sustenabilitatea sistemului public de pensii in tara noastra.

Printre altele, se inanteaza masura privind marirea varstei de pensionare la 65 de ani si egalizarea de gen.   

      

Pe baza datelor de prognoza privind populatia Romaniei in perspectiva anului 2050, se prefigureaza scaderea populatiei in general si implicit scaderea populatiei active, dar si cresterea segmentului populatiei imbatranite.

Prezentarea acestor date ar putea conduce catre o sustinere neconditionata a cresterii varstei de pensionare si egalizarea acesteia pentru barbati si femei.

Facand o evaluare, chiar si succinta a acestei situatii cu efecte directe in timp asupra populatiei Romaniei, se nasc  multe intrebari carora trebuie sa li se gaseaca raspunsuri din partea celor mai avizati factori  de cercetare si studiu, evaluare, decizie, etc.

                           

Cateva dintre acestea ar fi :

  • Pe langa efectele sociale pe care le genereaza, egalizarea varstei de pensionare pentru barbati si femei la 65 ani, este masura asupra careia se directioneaza dezbaterile privind sistemul public. Este aceasta solutia » panaceu » pentru sustenabilitatea sistemului public de pensii in Romania ?
  • Modul de abordare si prezentare publica de catre autoritati (Guvern, Parlament),  a masurii de marire si egalizare  a varstei de pensionare, risca sa devina un scop in sine.
  • Este aceasta masura sustenabila daca este abordata  ca solutie de sine statatoare, fara conexiuni cu alte sectoare esentiale  care contribuie la dezvoltarea societatii romanesti ?
  • Nu ar fi necesara elaborarea unei strategii nationale privind elaborarea premiselor coordonate la nivel national, pentru crearea unui sistem public de pensii sustenabil ? a nu eam?abila dar este prezentai de gen xeaza intrega a a cresterii varstei de pensionare si egalizarea

Varsta de pensionare si anii de viata ca  pensionar, este partea finala a existentei unui om.         

De aceea, nu putem sa abordam numai aceasta perioada, fara a determina elaborarea unor politici publice care sa dezvolte si sa sustina perioadele premergatoare varstei de pensionare.

Trebuie cu prioritate elaborate strategii pe termen mediu si lung, privind :

  • Politica demografica (cu masuri sociale viabile si nu sporadice ca in prezent, segmentare si greu de aplicat).
  • Politica de dezvoltare economica, cu masuri de incurajare a investitiilor si cu masuri fiscale stimulative. Atata timp cat dezvoltarea economica nu sustine crearea de locuri de munca sau nici mentinerea celor existente la un anumit moment, nu se poate realiza largirea segmentului de populatie activa cu generatiile tinere, care sa sustina sistemul public de pensii pe baza principiilor contributivitatii si solidaritatii.
  • Reorientarea fondurilor publice de la anumite categorii de asistati social, catre pregatirea si formarea lor profesionala si indrumarea acestora catre o viata activa.
  • Sporirea gradului de incredere a populatiei active in special a tinerilor in formele complementare de venit la varsta pensionarii ( pensia administrata privat, pensiile facultative ) 

Viata ne demonstreaza ca in perioadele de criza, cum este aceasta pe care o traversam acum si care in timp se poate repeta, tocmai segmentul de varsta de peste 50 ani al populatiei active, este cel mai vulnerabil in fata disponibilizarilor, a pensionarilor anticipate si sa precizam si cat de greu ii este sa-si gaseasca un nou loc de munca, impedimentul principal fiind chiar varsta.

In cadrul politicilor la nivel national, trebuie  incluse masuri de strategie cu predictibilitate pentru sistemul de invatamant care sa pregateasca forta de munca in concordanta cu comandamentele pietei muncii si care influenteaza ponderea populatiei active.  

Nu in ultimul rand, sistemul de sanatate trebuie sa fie capabil sa raspunda unor comandamente : sustinerea specifica a unei politici demografice viabile, a programelor de sanatate publica a fiecarui segment de populatie, inclusiv populatia activa, pentru imbunatatirea indicilor de sanatate la nivel national.

In prezent nu exista argumente si date  convingatoare in privinta realizarii sustenabilitatatii sistemului public de pensii, prin  marirea si egalizarea varstei de pensionare intre barbati si femei, la 65 de ani. De aceea, aplicarea singulara a acestei masuri, nu va realiza nici de departe obiectivul propus.

Expunerea acestor opinii, la care pot fi alaturate si altele, se doreste a sustine ca masurile specifice luate in interiorul sistemului public de pensii pot fi viabile, numai in contextul abordarii intersistemice a obiectivelor societatii romanesti in acest domeniu.

MARIA GHIMPAU

SECRETAR GENERAL,

CONFEDERATIA SINDICALA NATIONALA MERIDIAN

 
Power by Portal de Afaceri, Catalog Firme by MediaNet Design