Confederatia Sindicala Nationala MERIDIAN a organizat miercuri, 5 iunie 2019, in cadrul Proiectului QQVET - Calificari de Calitate pentru Educatie si Formare Profesionala, o conferinta de prezentare a rezultatelor obtinute pana in prezent, prin implementarea acestui Proiect Erasmus +, coordonat de Servicio Espanol para la Internacionalizacion de la Educacion si de catre Esmovia – operator de formare profesionala din Spania.* Urmariti-ne pe Facebook: https://www.facebook.com/ConfederatiaSindicalaNationalaMeridian/
 
   Afiliere
   Contact

Ultima ora
 

Interventia reprezentantului Federatiei Nationale Sindicale Justitia la Conferinta cu tema: Scoala Nationala de Grefieri – Provocari si perspective de viitor

Doamnelor si domnilor,

In numele Federatiei Nationale Sindicale Justitia, care este afiliata la Confederatia Sindicala Nationala MERIDIAN, va multumesc pentru posibilitatea creata de a ne prezenta opiniile la aceasta conferinta, cu tema: ”Scoala Nationala de Grefieri-Provocari si Perspective”.

Adresez salutul nostru oaspetilor din strainatate, tuturor participantilor la aceasta dezbatere.

Referitor la tema pusa in discutie, doresc sa va prezint cateva opinii ale Federatiei Nationale Sindicale Justitia, care cuprinde alaturi de grefieri si personal contractual.

Atat in perioada de preaderare, cat si dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, Federatia Nationala Sindicala Justitia, sprijinita de Confederatia Sindicala Nationala Meridian, a actionat pentru definirea  locului si cresterea rolului grefierului in cadrul sistemului judiciar din Romania, in noul context european.

Astfel, federatia noastra este un partener activ in relatia sa cu C.S.M., cu Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, cu alte institutii ale statului implicate in realizarea provocarilor la care trebuie sa raspunda sistemul judiciar romanesc, asa cum sunt reflectate in Raportul de tara intocmit de organismele europene si in acest an.

De asemenea, ne-am dat seama ca rezolvarea problemelor pe care le avem, nu se poate face decat in concordanta cu provocarile pe care le au statele europene, dar si prin cunoasterea bunelor practici ale acestora.

Din acest punct de vedere, s-a actionat pentru aderarea F. N. S. Justitia la Uniunea Europeana a Grefierilor (E.U.R.), in cadrul careia avem posibilitatea de a cunoaste functionarea sistemelor judiciare ale statelor membre ale U. E., dar mai ales locul si rolul grefierului european in cadrul acestor sisteme.

Datorita acestei legaturi cu Uniunea Europeana a Grefierilor, am participat cu propuneri si opinii la elaborarea proiectului de Carte Verde a grefierului european, pe care am tradus-o in limba romana si a fost trasmisa cu sprijinul C.S.M., tuturor structurilor centrale si locale din sistemul romanesc de justitie, pentru a fi cunoscute provocarile carora trebuie sa le faca fata profesia de grefier european.

Punctul central al continutului acestui document european –Cartea Verde- se refera la pregatirea profesionala a grefierilor, in baza careia, acestia trebuie sa rezolve atributii extinse, mai cuprinzatoare, care sa conduca implicit la degrevarea magistratilor de unele sarcini, cu efect asupra scurtarii perioadelor dintre termenele de judecata si implicit satisfacerea nevoilor justitiabililor.

Pentru realizarea acestor deziderate, asa cum a reiesit si din propunerile si opiniile transmise de instantele teritoriale, pe marginea continutului Cartii Verzi a grefierului european, este necesar a se intreprinde cel putin doua seturi de masuri din partea autoritatilor romanesti din domeniul justitiei:

  1. Masuri privind reforma institutionala care sa conduca, la apropierea, la compatibilizarea atributiilor grefierilor din Romania cu cele ale grefierilor europeni, prin adaptarea treptata la sistemul european de competente pentru grefieri.
  2. Masuri privind pregatirea profesionala a grefierilor din sistemul judiciar romanesc.In acest set de masuri un rol important, esential ii revine Scolii Nationale de  Grefieri din Romania. Aceasta institutie nu poate sa aiba eficienta, decat in masura in care produsul activitatii acesteia, respectiv grefierul devine, printr-o specializare intensa in cunoasterea regulilor procedurale un adevarat tehnician al procedurii, specialist al regulilor de forma.Lucrul acesta se poate realiza atat prin continutul pregatirii, cat si prin formele aplicate pentru o relatie mai apropiata cu celelalte Scoli europene de formare a grefierilor, folosindu-se bunele practici ale acestora.

Dintre propunerile si opiniile primite din teritoriu si centralizate de noi in acest sens, mentionam:

  • Cel mai potrivit model de de formare profesionala a grefierilor romani, este cel francez, din care trebuie sa se inspire si Scoala Nationala de Grefieri ( Curtea Apel Ploiesti, Baia Mare, Parchetul –Curtea Apel Pitesti).
  • Imbunatatirea perfectionarii profesionale a personalului auxiliar de specialitate prin participarea la cursuri de formare continua, dar si prin aprofundarea studiilor superioare juridice; organizarea de schimburi de experienta cu grefierii din spatiul european, printr-o comunicare facila intre acestia, impartasirea reciproca a experientei profesionale, grupuri de lucru. ( Parchetul- Inalta Curte de Casatie si Justitie).
  • Marirea duratei de formare initiala din cadrul Scolii Nationale de Grefieri (la cel putin 12 luni) astfel incat sa se puna mai mult accent pe pregatirea practica a grefierilor (recomandare cuprinsa in capitolul V din Cartea Verde) urmarindu-se aplicarea normelor de procedura, dezvoltarea competentelor informatice ale viitorului grefier,  aptitudinile sale de gestionare a sistemului, de prelucrere a textului sau de dactilografiere degajata si rapida, invatare completata cu diverse documente profesionale.
  • Iata de ce FNS Justitia sustine orice initiativa privind cresterea nivelului profesional al grefierului roman, in conditiile in care suntem convinsi ca in viitor si competentele grefierilor nostri se vor extinde conform continutului Cartii verzi a grefierului european, document ce a fost adoptat de Adunarea Generale a Uniunii Europene a Grefierilor, din  luna octombrie 2009 si care a fost inaintat Comisiei Europene.

Va multumesc

 
Power by Portal de Afaceri, Catalog Firme by MediaNet Design