Confederatia Sindicala Nationala MERIDIAN a organizat miercuri, 3 mai 2017, o intalnire consultativa pe tema LEGII–CADRU privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, in cadrul careia s-au facut cunoscute domnului deputat Adrian Solomon, presedintele Comisiei pentru munca si protectie sociala a Camerei Deputatilor, propunerile de amendamente si punctele de vedere ale organizatiilor afiliate din sectorul bugetar. Dezbaterile din Parlament au avut la baza un document de lucru care a centralizat toate propunerile primite la confederatie pana la data de 3 mai 2017, ora 15.00, material care a fost inaintat in prealabil si secretariatului Comisiei pentru munca si protectie sociala a Camerei Deputatilor. Sedinta a fost prezidata de dl. Adrian Solomon, Presedintele Comisiei pentru Munca din Camera Deputatilor si de dl. Ion Popescu, Presedintele CSN MERIDIAN. Coordonarea pozitiilor organizatiilor din componenta confederatiei a fost realizat de dl. Vasile Lincu, Presedintele Sindicatului National al Politistilor si Vamesilor PRO LEX.*1 MAI 2017-Cu ocazia Zilei Internationale a Muncii, CSN MERIDIAN adreseaza oamenilor muncii din federatiile si sindicatele afiliate, precum si celorlalti colegi, urari de sanatate, putere de munca si succes in activitate. Trebuie sa luptam cu totii pentru a construi o societate si o economie care este in slujba omului si nu doar in slujba capitalului si a profitului! CSN MERIDIAN a solicitat si a obtinut ca perioada de tranzitie energetica pentru minele Lupeni si Lonea sa se deruleze pana in anul 2027. Confederatia Sindicala Nationala MERIDIAN si Sindicatul Muntele a incheiat, luni 24 aprilie 2017, o conventie cu Ministerul Energiei prin care perioada de tranzitie energetica pentru minele Lupeni si Lonea se prelungeste pana in anul 2027.*
 
   Afiliere
   Contact

Ultima ora
 

Marti, 26 ianuarie 2010, la Bruxeles, in sediul Parlamentului European, s-a desfasurat seminarul cu titlul: “ Transformarea Europei intr-un lider pentru mineritul durabil si responsabil “.

Evenimentul a fost organizat din initiativa dnei. Adina Valean, europarlamentar, vice-presedinte al grupului liberalilor din Parlamentul European si membra a Comisiei pentru Industrie, Cercetare si Energie.

Seminarul s-a desfasurat in doua parti .  

Pentru a vedea continutul agendei   < click aici >. Pentru a vedea lista participantilor la seminar < click aici >. Pentu mai multe fotografii de la eveniment < click aici >.

Prima parte, in care au avut intervenitii reprezentantii Comisiei Europene, respectiv dl. Abraao Carvalho de la Directoratul General pentru Intreprinderi si Industrie si dl. Michel Sponar de la Directoratul General pentru mediu, dl.Dumitru Fornea, raportorul Comitetului Economic si Social European pentru avizul " Initiativa privind materiile prime " si " Industria miniera neenergetica in Europa " si reprezentantul confederatiei in CESE  < click aici >  si dna. Ana Diculescu Sova, avocat la firma de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen < click aici >.

In aceasta prima parte, s-au evocat rolul si locul important al mineritului in aigurarea securitatii aprovizionarii cu materii prime a industriilor europene precum si cerintele legislative europene privind protectia mediului ce trebuiesc respectate cu strictete de catre companiile miniere care opereaza in Uniunea Europeana.

Partea a doua a fost dedicata unui studiu de caz privind mineritul durabil si responsabil – Prezentare a proiectului de exploatare miniera de la  Rosia Montana.

In aceasta sectiune au avut prezentari: dl. Horia Avram, responsabil cu problemele de mediu la Rosia Montana, dl. Paul Damian Director Adjunct al Muzeului National de Istorie al Romaniei, dna. Susanne Lacasse, Director al Institutului Geotehnic Norvegian, dl. Paul Whitehead, profesor asociat la Imperial College London, dl. Eugen Furdui, primar Rosia Montana si dl. Calin Andres, primar Campeni.

Din alocutiunile prezentate a reiesit idea dezvoltarii acestui proiect cu respectarea tuturor cerintelor tehnice, etice si privind protectia mediului inconjurator care se regasesc in legislatia europeana si internationala. Reprezentantii autoritatilor locale din regiune au subliniat importanta  economica si sociala a proiectului dat fiind ca aceasta zona este monoindustriala si prin traditie depinde in totalitate de minerit.

In timpul prezentarilor, in sala a inceput sa se manifeste agitatie si nervozitate din partea unor persoane prezente care nu apareau in lista invitatilor dar care doreau sa se faca auziti. Printre acestia erau si parlamentari europeni cu opinie anti-proiect Rosia Montana sau membri ai unor ONG-uri “ care din intamplare “ se aflau in sediul Parlamentului European.

Cu surprindere, s-a observat ca atmosfera aceasta de obstructionare a dialogului din cadrul seminarului a fost generata si intretinuta cu sprijinul europarlamentarei PNL Renate Weber care in loc sa foloseasca practica europeana a inscrierii la cuvant si a exprimarii punctului sau de vedere personal, a intretinut atmosfera de boicotare pe tot parcursul evenimentului. Contrar afirmatiilor facute in mass – media de catre doamna Renate Weber, ca opozantii proiectului nu au avut posibilitatea sa se exprime, este relevant faptul ca europarlamentarul László Tõkés si profesorul Ion Piso s-au inscris la cuvant si si-au expus punctul de vedere in legatura cu acest proiect. In tot acest timp, persoane prezente care nu erau pe lista invitatilor au amplificat atmosfera de haos, reprezentantii straini fiind surprinsi, neintelegand ce se intampla.

Fata de aceasta reactie, europarlamentarul Adina Valean, organizatoarea acestui eveniment, a facut precizarea ca “ acest seminar nu-si propune sa sprijine o pozitie sau alta in legatura cu Proiectul Rosia Montana, ci doar sa creeze un cadru de dezbatere pe tema mineritului durabil si responsabil in Uniunea Europeana. Asa cum rezulta si din agenda evenimentului, prezentarea Proiectului de la Rosia Montana nu este decat un studiu de caz si ca oricine are posibilitatea sa organizeze un eveniment similar pentru a-si prezenta opiniile proprii, inclusiv europarlamentari sau societatea civila care se opun proiectului.”

Imposibilitatea continuarii dialogului datorita atmosferei de haos, a determinat-o pe dna. Adina Valean, organizatorul evenimentului, sa inchida dezbaterile mai devreme decat era programat spre spre deliciul opozantilor proiectului care s-au si dus la presa pentru a monta clasica galceava romaneasca.

Si asa s-a incheiat un seminar in care trebuia sa se vorbeasca despre viitorul mineritului in Europa, despre crearea de noi locuri de munca si oportunitati, despre lucruri concrete.

“ Faimosii politicieni romani”, maiestrii ai vorbelor mestesugite in talk-showuri interminabile la televizor, au impresia, ca a fi impotriva proiectului de la Rosia Montana, le creaza o imagine pozitiva. Numai ca acestia uita ca este responsabilitatea lor in a tine seama si de vocea locuitorilor din zonele miniere distruse carora in ultimii 20 ani nu li s-a oferit din partea politicenilor si a guvernantilor nicio sansa. Locuitorii  iau calea pribegiei in Spania si Italia sau li se sugereaza alternativa “culesului de ciuperci”,  numai in comunitatile in care s-au nascut si traiesc nu au ce sa lucreze.

Organizatiile de mediu, care pana mai ieri bagau spaima in oameni ca nu mai vine iarna din cauza incalzirii globale, ne sperie astazi cu ”drobul de sare”, respectiv incidentul de la Baia Mare, produs acum 10 ani. Niciuna insa, nu protesteaza cu aceeasi intensitate impotriva efectelor negative si permanente produse de cantitatile mari de pesticide utilizate in agricultura care influienteaza calitatea hranei si calitatea apei din panza freatica si din apele raurilor. Ne asteptam ca aceste organizatii “ Brotacel” sa ia atitudine si fata de continutul Codex Alimentarius si  impotriva cantitatilor de toxine cu care ne serveste zilnic industria alimentara.  

Suntem in favoarea dialogului pe orice subiect referitor la protejarea mediului si a patrimoniului cultural national dar nu putem admite ideile negativiste, de respingere din start a oricarei variante constructive numai de dragul ideii de a te numi “ ecologist “ si a fi in tendinte. Viata implica cautari, riscuri si chiar compromisuri pentru ca o societate sa se dezvolte.

 
Power by Portal de Afaceri, Catalog Firme by MediaNet Design