Confederatia Sindicala Nationala MERIDIAN a organizat miercuri, 3 mai 2017, o intalnire consultativa pe tema LEGII–CADRU privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, in cadrul careia s-au facut cunoscute domnului deputat Adrian Solomon, presedintele Comisiei pentru munca si protectie sociala a Camerei Deputatilor, propunerile de amendamente si punctele de vedere ale organizatiilor afiliate din sectorul bugetar. Dezbaterile din Parlament au avut la baza un document de lucru care a centralizat toate propunerile primite la confederatie pana la data de 3 mai 2017, ora 15.00, material care a fost inaintat in prealabil si secretariatului Comisiei pentru munca si protectie sociala a Camerei Deputatilor. Sedinta a fost prezidata de dl. Adrian Solomon, Presedintele Comisiei pentru Munca din Camera Deputatilor si de dl. Ion Popescu, Presedintele CSN MERIDIAN. Coordonarea pozitiilor organizatiilor din componenta confederatiei a fost realizat de dl. Vasile Lincu, Presedintele Sindicatului National al Politistilor si Vamesilor PRO LEX.*1 MAI 2017-Cu ocazia Zilei Internationale a Muncii, CSN MERIDIAN adreseaza oamenilor muncii din federatiile si sindicatele afiliate, precum si celorlalti colegi, urari de sanatate, putere de munca si succes in activitate. Trebuie sa luptam cu totii pentru a construi o societate si o economie care este in slujba omului si nu doar in slujba capitalului si a profitului! CSN MERIDIAN a solicitat si a obtinut ca perioada de tranzitie energetica pentru minele Lupeni si Lonea sa se deruleze pana in anul 2027. Confederatia Sindicala Nationala MERIDIAN si Sindicatul Muntele a incheiat, luni 24 aprilie 2017, o conventie cu Ministerul Energiei prin care perioada de tranzitie energetica pentru minele Lupeni si Lonea se prelungeste pana in anul 2027.*
 
   Afiliere
   Contact

Ultima ora
 

Stimate domnule Comisar,

Salut prezenta dumneavoastra in cadrul Sesiunii Plenare a Comitetului Economic si Social European si va felicit pentru nominalizarea dumneavoastra in functia de Comisar European responsabil cu agricultura si dezvoltarea rurala.

Provin dintr-o confederatie sindicala nationala din Romania care are afiliate un numar important de sindicate din sectorul agricol si forestier.  

La ultima sesiune plenara a CESE, precum si in aceasta, am avut onoarea sa-l avem ca invitat pe Vice-presedintele Comisiei Europene, domnul Maros Sefcovici, ocazie cu care s-au purtat discutii pe tema Strategiei Uniunii Europene 2020. Agricultura a fost unul dintre subiectele de interes ale acestor dezbateri, membrii comitetului fiind interesati sa cunoasca viziunea Comisiei in legatura cu forma pe care o va lua Politica Agricola Comuna dupa 2013 si care va fi rolul si locul acesteia in cadrul Strategiei UE 2020.

Citind strategia propusa de Comisie, mi-a fost destul de greu sa identific in aceasta, obiective clare privind agricultura si dezvoltarea rurala. Participand insa, saptamana trecuta la Conferinta pe tema Strategiei UE 2020, organizata de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, la care ati intervenit si dumneavoastra, am inteles din discursul dumneavoastra ca autoritatile europene competente au deja o viziune despre cum ar trebui sa arate Politica Agricola Comuna in urmatorii ani dar ca aceasta viziune trebuie completata cu propunerile cetatenilor si a societatii civile organizate. In acest sens salut initiativa dumneavoastra de a provoca o dezbatere publica la nivel european pe aceasta tema.

Organizatia noastra considera ca principalele obiective ale Politicii Agricole Comune trebuie sa fie asigurarea securitatii aprovizionarii cu produse alimentare si indeplinirea obiectivelor UE pentru dezvoltare rurala si coeziune sociala.

Organizatiile sindicale din acest sector sunt deosebit de interesate de dimensiunea sociala a viitoarei Politici Agricole Comune. Nu dorim o politica agricola care sa favorizeze doar marii latifundiari sau doar corporatiile agricole internationale, sau mai rau, marii speculatori globali. Dorim o politica agricola inclusiva, care sa sprijine fermele mici si mijlocii si familiile de fermieri, in obtinerea cofinantarii necesare accesarii fondurilor europene destinate agriculturii si dezvoltarii rurale. Fondurile de garantare trebuie sa fie adaptate conditiilor sociale si economice din regiunile din care provin aplicantii. Statele Membre trebuie sa vina in intampinarea acestei nevoi si sa-si creeze mecanismele necesare.

In noile tari membre ale UE si particularizez aici situatia Romaniei, accesul la finantare este ingreunat si de faptul ca nu exista un program coerent de stimulare a formelor asociative de organizare in agricultura. Desi avem o noua lege a cooperativelor agricole, care intr-un fel, ar trebui sa contribuie la consolidarea intereselor agricultorilor, aceasta nu producele efectele pe care legi similare le au in Spania sau Portugalia de exemplu, pentru faptul ca ideea de cooperativa agricola de productie este respinsa social datorita experientelor dramatice pe care agricultorii le-au avut cu sistemul cooperatist in regimul comunist.

Acesta ar fi un camp de actiune pe care Comisia, in opinia noastra, nu ar trebui sa-l neglijeze deoarece prin incurajarea structurile asociative din agricultura, se pot amplifica efectele PAC. Pentru sindicate, aceasta ar insemna ca din ce in ce mai multi lucratori agricoli vor fi scosi din zona ocuparii si trecuti in zona angajarii, cu avantaje evidente pentru locuitorii zonelor rurale dar si pentru societate: acces la securitate sociala, activitate economica fiscalizata, un plus de contributii la fondurile de solidaritate sociala.

Nu in ultimul rand, in acordurile internationale, UE va trebui sa ia din ce in ce mai serios si interesele agricultorilor din Statele Membre iar acest lucru nu se va putea face decat prin consultarea efectiva a acestora. Comitetul Economic si Social European, ca organizatie reprezentativa a societatii civile, poate sa joace un rol de facilitator in acest sens.

Inchei prin a va ura succes in activitate si astept reactiile dumneavoastra la aceasta interventie.

Va multumesc!

 
Power by Portal de Afaceri, Catalog Firme by MediaNet Design