Confederatia Sindicala Nationala MERIDIAN a organizat miercuri, 3 mai 2017, o intalnire consultativa pe tema LEGII–CADRU privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, in cadrul careia s-au facut cunoscute domnului deputat Adrian Solomon, presedintele Comisiei pentru munca si protectie sociala a Camerei Deputatilor, propunerile de amendamente si punctele de vedere ale organizatiilor afiliate din sectorul bugetar. Dezbaterile din Parlament au avut la baza un document de lucru care a centralizat toate propunerile primite la confederatie pana la data de 3 mai 2017, ora 15.00, material care a fost inaintat in prealabil si secretariatului Comisiei pentru munca si protectie sociala a Camerei Deputatilor. Sedinta a fost prezidata de dl. Adrian Solomon, Presedintele Comisiei pentru Munca din Camera Deputatilor si de dl. Ion Popescu, Presedintele CSN MERIDIAN. Coordonarea pozitiilor organizatiilor din componenta confederatiei a fost realizat de dl. Vasile Lincu, Presedintele Sindicatului National al Politistilor si Vamesilor PRO LEX.*1 MAI 2017-Cu ocazia Zilei Internationale a Muncii, CSN MERIDIAN adreseaza oamenilor muncii din federatiile si sindicatele afiliate, precum si celorlalti colegi, urari de sanatate, putere de munca si succes in activitate. Trebuie sa luptam cu totii pentru a construi o societate si o economie care este in slujba omului si nu doar in slujba capitalului si a profitului! CSN MERIDIAN a solicitat si a obtinut ca perioada de tranzitie energetica pentru minele Lupeni si Lonea sa se deruleze pana in anul 2027. Confederatia Sindicala Nationala MERIDIAN si Sindicatul Muntele a incheiat, luni 24 aprilie 2017, o conventie cu Ministerul Energiei prin care perioada de tranzitie energetica pentru minele Lupeni si Lonea se prelungeste pana in anul 2027.*
 
   Afiliere
   Contact

Ultima ora
 

Reprezentantul CSN MERIDIAN in CESE a participat miercuri, 26 ianuarie 2011 la Audierea publica organizata de Comisia pentru Industrie a Parlamentului European pe tema Materiilor Prime, zi in care Comisia Europeana trebuia sa lanseze Comunicarea cu titlul: " Initiativa privind materiile prime – Punerea in practica a strategiei ".

Comunicarea trebuia sa fie lansata miercuri, 26 ianuarie,  impreuna cu o alta Comunicare a Comisiei Europene pe tema aprovizionarii cu produse agricole dar din cauza unei dispute referitoare la rolul speculatiilor comerciale in cresterea preturilor alimentelor care a fost provocata de declaratia de luni, 24 ianuarie 2011, a presedintelui francez prin care cerea introducerea de noi reguli pentru a limita volatilitatea preturilor la materiile prime, Comisia a fost nevoita sa amane lansarea noii Comunicari pana spre inceputul lui aprilie anul curent.

In consecinta,  este posibil ca textul actual al documentului Comisiei sa sufere unele modificari.  

Cateva consideratii referitoare la propunerea Comisiei Europene si la documentul de lucru disponibil in acest moment

Contextul politic in care vine aceasta noua Comunicare a Comisiei:

 • Initiativa privind Materiile Prime a initiat un proces important la nivelul Statelor Membre de stabilire a unor obiective si identificarea unor solutii pe termen mediu pentru asigurarea surselor de materii prime pentru industria europeana.

 • Prin Concluziile Consiliului Uniunii Europene din 28 mai si 4 decembrie 2009, precum si din 1 martie 2010, s-a demonstrat ca la nivelul politic cel mai inalt al UE si al Statelor Membre, s-a insusit obiectivele fixate in Initiativa privind materiile prime.

 • Strategia UE 2020, prin obiectivele sale " O politica industriala pentru era globalizarii" si " O Europa eficienta in utilizarea resurselor" da un nou avant eforturilor de elaborare si implementare a unei Politici Europene privind minerale.

In urma consultarilor facute, Comisia Europeana este convinsa acum, ca in cadrul preocuparilor sale pentru materii prime, trebuie sa fie luate in considerare nu numai mineralele si metalele dar si orice alte materiale pentru care sunt provocari similare la aprovizionare: lemn, hartia reciclata, cauciucul natural, pielea tabacita, etc  

Contextul economic international

Comisia estimeaza ca cererea de materii prime va continua sa creasca in urmatorii ani. China este deja cel mai mare consummator de metale din lume. De exemplu in cazul cuprului, din 2000 si pana astazi, China si-a crescut cota de consum din productia mondiala de la 12% la 40% iar previziunile de consum pentru aceasta tara sunt in crestere in conditiile in care P.I.B. ul Chinei va creste de 5 ori pana in 2025. Continua industrializare si urbanizare a Chinei, Indiei si Braziliei va avea un impact major asupra cererii viitoare de materii prime. Toti acesti factori vor pune presiune asupra pretului la materii prime si pot crea situatii in care accesul industriilor europene la aceste materiale poate fi limitat sau impiedicat, cu consecinte devastatoare pentru competitivitatea produselor europene si cu efecte deosebit de periculoase asupra stabilitatii locurilor de munca din industria europeana.

In punctul 1.2 al Propunerii Comisiei se spune ca in Uniunea Europeana exista potential geologic si interes pentru valorificarea acestuia prin intermediul unor proiecte in curs de implementare, in tari ca Suedia, Grecia, Spania si Romania dar avem inca probleme cu asigurarea unui cadru legislativ si administrativ corect pentru incurajarea investitiilor in acest sector.

Comisia Europeana si-a propus sa identifice pe baza unor studii si consultari, care sunt materialele de importanta majora pentru industrie si pentru care exista riscul de intrerupere a aprovizionarii datorita indisponibilitatii, datorita preturilor excesiv de ridicate sau a restrictiilor la export impuse de statele care au asemenea resurse. Aceste materiale sunt considerate de catre Comisie a fi " critice " si vor fi clasificate si integrate intr-o lista a materiilor prime critice care va fi actualizata la fiecare 5 ani.

Materiile prime critice provin de obicei din tari care detin o mare parte din productia mondiala pentru o anumita resursa minerala, de exemplu: China care produce 97% din pamanturile rare de pe piata mondiala. Caracterul " critic " al acestor materiale este amplificat si de alti factori de natura tehnica cum ar fi rata scazuta de reciclare si posibilitatile scazute de substituire.

Propuneri si observatii ale Comisiei in sprijinul industriei extractive si a investitiilor in minerit

Dat fiind faptul ca aspectele de reglementare in acest domeniu sunt in sarcina Statelor Membre, Comisia doreste sa joace un rol de catalizator iar ca urmare a consultarilor acesteia  cu un grup de experti care a inclus si reprezentanti ai Statelor Membre, Comisia Europeana propune o serie de actiuni care ar trebui sa fie puse in practica de guvernele nationale pentru atingerea obiectivelor Comunicarii:

 • Stabilirea unei Politici Nationale privind Mineralele
 • Stabilirea unei Politici de Amenajare a Teritoriului care sa ia in calcul existenta mineralelor
 • O baza de date geologice in format digital
 • O metodologie transparenta de identificare a resurselor minerale
 • Estimari pe termen lung pentru cererea locala si regionala de minerale si identificarea resurselor minerale pozitionate in mod adecvat
 • Stabilirea unor proceduri pentru autorizarea explorarii si extractiei care sa fie previzibile – introducerea unor termene limita in care sa se faca autorizarea, introducerea posibilitatii tratarii in paralel a diferitelor cereri de avizare si stabilirea unor ghiseuri unice de autorizare.

Referitor la compatibilitatea activitatilor din industria extractiva cu ariile Natura 2000, Comisia subliniaza inca odata si in acest document ca:

 • In perimetrele protejate prin Natura 2000, nu se exclude in mod automat activitatile extractive  ( conform Articolului 6 )
 • Unele proiecte miniere pot sa aduca beneficii biodiversitatii

Pentru cunoasterea si promovarea la nivel European a acestei teme, Comisia propune:

 • Elaborarea unei baze de date geologice armonizate
 • Lansarea unui Raport anual pe tema materiilor prime ( European Raw Materials Yearbook )
 • Un sistem standardizat de raportare a rezervelor si resurselor la nivel european
 • Organizarea unor evenimente tematice anuale
 
Power by Portal de Afaceri, Catalog Firme by MediaNet Design