Confederatia Sindicala Nationala MERIDIAN a organizat miercuri, 3 mai 2017, o intalnire consultativa pe tema LEGII–CADRU privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, in cadrul careia s-au facut cunoscute domnului deputat Adrian Solomon, presedintele Comisiei pentru munca si protectie sociala a Camerei Deputatilor, propunerile de amendamente si punctele de vedere ale organizatiilor afiliate din sectorul bugetar. Dezbaterile din Parlament au avut la baza un document de lucru care a centralizat toate propunerile primite la confederatie pana la data de 3 mai 2017, ora 15.00, material care a fost inaintat in prealabil si secretariatului Comisiei pentru munca si protectie sociala a Camerei Deputatilor. Sedinta a fost prezidata de dl. Adrian Solomon, Presedintele Comisiei pentru Munca din Camera Deputatilor si de dl. Ion Popescu, Presedintele CSN MERIDIAN. Coordonarea pozitiilor organizatiilor din componenta confederatiei a fost realizat de dl. Vasile Lincu, Presedintele Sindicatului National al Politistilor si Vamesilor PRO LEX.*1 MAI 2017-Cu ocazia Zilei Internationale a Muncii, CSN MERIDIAN adreseaza oamenilor muncii din federatiile si sindicatele afiliate, precum si celorlalti colegi, urari de sanatate, putere de munca si succes in activitate. Trebuie sa luptam cu totii pentru a construi o societate si o economie care este in slujba omului si nu doar in slujba capitalului si a profitului! CSN MERIDIAN a solicitat si a obtinut ca perioada de tranzitie energetica pentru minele Lupeni si Lonea sa se deruleze pana in anul 2027. Confederatia Sindicala Nationala MERIDIAN si Sindicatul Muntele a incheiat, luni 24 aprilie 2017, o conventie cu Ministerul Energiei prin care perioada de tranzitie energetica pentru minele Lupeni si Lonea se prelungeste pana in anul 2027.*
 
   Afiliere
   Contact

Ultima ora
 

La sediul Consiliului Economic si Social (CES), intre Guvernul actual si partenerii sociali (sindicatele si patronatele) au avut loc miercuri discutii tripartite informale, referitoare la institutii si politici privind piata muncii din Romania, pentru o crestere economica durabila si echilibrata, organizate cu FMI, Banca Mondiala, Comisia Europeana si conducerea Organizatiei Internationale a Muncii (OIM).

Din partea Guvernului au participat ministrul Muncii, Ioan Nelu Botis si secretarul de stat Valentin Mocanu. Fondul Monetar International a fost reprezentat de dl. Jeffrey Franks (foto), seful delegatiei in Romania, care a facut previziuni si a vorbit despre prioritatile economice ale Romaniei, intre care a inclus necesitatea unei piete a muncii eficiente pentru crestere economica, iar Comisia Europeana de dna. Klara Stovicek, care a prezentat reglementari privind ocuparea, participarea pe piata muncii si despre munca nedeclarata. Dl. Bob Kyloh a facut o prezentare a Organizatiei Internationale a Muncii, vorbind despre institutii si politici privind piata muncii, pentru o crestere economica durabila si echilibrata, iar directorul executiv al OIM, dl. Guy Ryder, a prezentat obiectivul reuniunii, „in lumina unei cooperari tot mai largi intre OIM si FMI”.

Confederatiile sindicale si patronale au fost reprezentate prin lideri. Confederatia Sindicala Nationala MERIDIAN a fost reprezentata prin presedinte executiv Ion Albu si secretar confederal Ringo Damureanu, presedinte Forta Legii.

Intre partenerii sociali si invitatii internationali au avut loc si discutii libere pe tema ocuparii, aspecte legate de munca si politici sociale, in scopul redresarii si cresterii. Seful delegatiei FMI a sustinut ca masura reducerii cu 25% a salariilor bugetarilor nu a fost impusa de FMI, aceasta apartinand in totalitate Guvernului Boc. Reprezentantii patronatelor s-au intrecut in siruri nesfarsite de multumiri, adresate cand guvernantilor, cand oaspetilor straini.

Ministrul Muncii a facut o afirmatie de-a dreptul scandaloasa, sustinand ca „actualul Cod al Muncii nu mai raspunde nevoilor lucratorilor”, pentru a justifica intentia Guvernului din care face parte de a modifica aceasta lege, astfel incat sa dea posibilitatea „flexibilizarii” pietei muncii, adica pentru a permite angajatorilor sa concedieze mult mai usor salariatii. Afirmatia domnului Botis a fost contestata de Confederatia Sindicala Nationala Meridian, care a sustinut ca un membru al Guvernului nu poate prezenta punctul de vedere al lucratorilor si ca o astfel de informatie este falsa, iar punctul de vedere al lucratorilor este sustinut numai de sindicate.

In interventia sa, liderul Forta Legii a sustinut ca dupa adoptarea masurii reducerii salariilor bugetarilor, bunul mers al treburilor publice din Romania a primit o lovitura extrem de puternica, iar pentru salariatii bugetari a insemnat un adevarat dezastru. „Nu stiu daca va va placea ceea ce va spun, dar, chiar daca sustineti ca nu Dvs. ati propus reducerile salariale, majoritatea romanilor pe Dvs. va injura, domnule Franks!”, a subliniat Ringo Damureanu, ceea ce a determinat o reactie indigesta sefului delegatiei FMI in Romania. „Ar fi mai bine sa incetam cu atatea multumiri, cand tara se duce de rapa!” a cerut reprezentantul Confederatiei Meridian, aratand ca intentiile actualului Guvern de a modifica atat Codul Muncii, cat si Legea Sindicatelor sunt indreptate atat impotriva lucratorilor, cat si a sindicatelor, pentru a le desfiinta. „Va rugam sa staruiti pe langa autoritatile romanesti astfel incat sa mai putem avea sindicate in Romania”, a cerut liderul Forta Legii.

In vederea cresterii veniturilor bugetare, printr-o mai buna colectare si reducerea evaziunii fiscale, Damureanu i-a propus sefului FMI infiintarea unei linii telefonice gratuite, tip Telverde sau 112, la care cetatenii, identificati prin CNP, sa poata sesiza cazurile de evaziune fiscala, iar statul sa fie obligat rin lege sa cerceteze, sa dea raspuns si sa recompenseze financiar cu un procent semnificativ din valoarea recuperata.

In vederea reducerii cheltuielilor bugetare, in contextul actual, in care in multe din institutiile publice din Romania exista cate 2 – 3 sefi sau angajati pe un acelasi post, din care unul sau doi repusi in functie de Justitie, in urma constatarii ca nelegale a actelor prin care au fost demisi sau concediati, Confederatia Meridian a solicitat includerea in legislatie a unei prevederi exprese care sa interzica plata despagubirilor din buget si obligarea la plata, nominal si in solidar, a persoanelor fizice care au semnat actul de concediere constatat de instanta ca nelegal.

Misiunea comuna de evaluare a FMI, Bancii Mondiale si a Comisiei Europene a fost primita in cursul serii de miercuri si la Palatul Cotroceni, de Presedintele Traian Basescu, pe agenda discutiilor aflandu-se finalizarea actualului acord de finantare si perspectivele unui nou acord, dupa cum precizeaza site-ul HotNews.ro.

In cursul zilei de azi, confederatiile sindicale, patronale si misiunea comuna de evaluare se vor intalni cu Primul-Ministru Emil Boc, la Palatul Victoria, incepand cu ora 12, pe aceeasi tema.

Articol Uniunea Forta Legii® la adresa: http://www.fortalegii.ro/comunicat.php?id=271

 
Power by Portal de Afaceri, Catalog Firme by MediaNet Design