90 de ani de la evenimentele sangeroase de la Lupeni din data de 6 august 1929
 
   Afiliere
   Contact

Ultima ora
 

Centrul Regional Nord-Vest de implementare a Proiectului “Impreuna pentru dezvoltarea dialogului social in Romania” a organizat miercuri, 14 august 2013, o dezbatere la sediul Sindicatului Sanitas Borsa din cadrul Spitalului de Recuperare din orasul Borsa, jud. Maramures, la care au participat 26 de persoane, in cea mai mare parte, membri de sindicat. Dezbaterile au fost moderate de dl. Petricean Stefan, Coordonator Regional al Centrului Regional Nord-Vest.

Inainte de demararea discutiilor, dl. Petricean a multumit dlui. Bogdan Magdau, presedintele Sindicatului Sanitas Borsa, dlui. Remus Stetco, managerul spitalului si dlui Mircea Ciocan, Vicepresedinte al Federatiei Sanitas din Romania si Presedinte al Sanitas Maramures. A aflat ca exista un conflict de munca declansat de Sindicatul Sanitas Borsa, iar prin prezenta domnului Ciocan si a conducerii spitalului acest conflict s-ar putea opri prin concilierea partilor. A prezentat proiectul, domeniul de interventie – Dezvoltarea parteneriatelor si incurajarea initiativelor partenerilor sociali si societatii civile, aria de acoperire, obiectivele POSDRU, respectiv, Egalitate de sanse, Dezvoltare durabila, Abordare interregionala si a mentionat necesitatea unei bune colaborari si sprijin reciproc a organizatiilor sindicale. A facut o scurta prezentare a beneficiarului – Confederatia Sindicala Nationala Meridian si a partenerulului – Federatia Sindicatelor Agricultorilor ”Fermierul”. In continuare a prezentat scopul si obiectivele proiectului “Impreuna pentru dezvoltarea dialogului social in Romania”, cofinantat din Fondul Social European. A prezentat succint rezultatele proiectului din perioada implementata si a prezentat echipa regionala de proiect. A informat participantii ca s-a infiintat prin proiect un centru regional avand sediul in Baia Mare, strada George Cosbuc nr. 20 la parter. In acest centru membrii echipei regionale pot acorda consultanta in domeniul dialogului social si al dreptului muncii.

Daniela Copos, asistent local financiar si baze de date a prezentat colaborarea interregionala si interinstitutionala ca mijloc de dezvoltare si crestere a calitatii dialogului social mentionand parteneriatul realizat cu Uniunea Judeteana Sanitas Maramures dar si cu multe alte organizatii si institutii din Regiunea Nord-Vest. A reliefat importanta constientizarii de catre cetateni a rolului dialogului social dar mai ales necesitatea identificarii solutiilor pentru problemele sociale si economice la nivel de unitate angajatoare, dar si la nivel local si regional. Pentru gasirea acestor solutii, calea cea mai buna este dialogul social ca instrument de identificare a nevoilor si a cailor de rezolvare a acestora. Prin colaborare cu ceilalti parteneri de dialog social in scopul sprijinirii reciproce si a gasirii celor mai eficiente modalitati de promovare si dezvoltare a unui dialog social autentic se pot identifica solutii de rezolvare a conflictelor.

Anca Filip, asistent local formare si dialog social, a prezentat succint aspecte ale formarii realizate prin proiect referindu-se la cursurile de formare formatori, cursurile de delegat sindical si instruirile periodice a echipei de proiect. Aceste cursuri au un rol important in dobandirea de cunostinte noi in vederea reprezentarii cu profesionalism a membrilor de sindicat, de asemenea s-a realizat un transfer de experienta si bune practici din activitatea organizationala si a liderilor de sindicat. A mentionat ca materialele de informare distribuite participantilor la aceasta masa rotunda reflecta concret si obiectiv activitatile si rezultatele proiectului.

Coordonatorul regional Petricean Stefan, a propus ca participantii sa fie interactivi pe parcursul intalnirii si sa vina cu propuneri de detensionare a starii conflictuale existente la Spitalul de Recuperare Borsa. A aratat ca dialogul social este reglementat prin Legea dialogului social nr. 62 din 2011, iar raporturile de munca sunt reglementate de Legea nr. 53 din 2003 actualizata, numita si Codul muncii. Conform legii, dialogul social, este un proces prin care partenerii sociali se informează, se consultă si negociază in vederea stabilirii unor acorduri in probleme de interes comun. La nivel de unitate este reglementat dialogul social bipartit, care se desfăsoara intre sindicat si angajator. La nivel de unitate, prin dialog social se negociaza contractul colectiv de munca, iar apoi se urmareste punerea in aplicare si respectarea prevederilor acestuia, deoarece dupa inregistrarea la Inspectoratul Teritorial de Munca, contractul devine Legea partilor. Nerealizarea negocierii contractului colectiv de munca aplicabil la nivel de unitate poate duce la conflict colectiv de munca intre angajati si angajatori. Pentru realizarea scopului, organizatiile sindicale au dreptul să folosească mijloace legale cum sunt negocierile, sau proceduri de solutionare a litigiilor prin conciliere, mediere, arbitraj, petitie, pichet de protest, mars, miting si demonstratie sau grevă in conditiile prevăzute de lege.

S-a discutat despre reprezentativitate si despre posibilitatile organizatiilor sindicale de a deschide conflicte colective de munca pentru apararea dreptului la negociere si a drepturilor cuprinse in contractul colectiv de munca.

Au luat cuvantul in cadrul mesei rotunde urmatoarele persoane:

Dl. Remus Stetco, Managerul Spitalului de Recuperare Borsa a adresat un cuvant de bun venit echipei regionale si celorlalti invitati, a multumit tuturor pentru participare, precizand ca vor avea loc discutii pentru a identifica si analiza problemele cu care se confrunta angajatii de la Spitalul de Recuperare Borsa. A apreciat participarea la intalnire a reprezentantilor sindicatului si a domnului Mircea Ciocan Vicepresedintele Federatiei Sanitas, ceea ce va permite analizarea unor solutii care sa duca la stingerea conflictului de munca existent intre sindicat si conducerea spitalului. Vrea sa rezolve acest conflict pentru ca de bunul mers al acestei unitati depinde si activitatea profesionala a angajatilor si sanatatea cetatenilor care apeleaza la serviciile spitalului. Va incerca sa dea un semnal pozitiv cu privire la drepturile salariale ale angajatilor si va incerca sa mentina deciziile legate de plata orelor lucrate in zilele nelucratoare, dar va avea anumite exigente cu privire la planificarile pentru zilele de sambata si duminica astfel ca personalul sa poata fi platit. Referitor la tichetele de masa, a mentionat ca vrea sa rezolve si aceasta problema dar deciziile se vor lua etapizat si spera ca va beneficia si de ajutorul presedintelui Uniunii Judetene Sanitas Maramures pentru a obtine fonduri suplimentare prin note de fundamentare pe linii de investitii si astfel sa mareasca suma alocata salarizarii care sa-i permita sa acorde aceste tichete. Este de parere ca s-ar putea inchide conflictul de munca avand in vedere ca angajatii vor fi repusi in drepturile salariale si se angajeaza ca impreuna cu cei de la compartimentul financiar sa gaseasca solutii pentru acordarea tichetelor de masa. A mai adaugat ca prioritara este urgenta si acolo se vor lua masuri pentru a dubla necesarul de medicamente iar acele medicamente se vor regasi si in farmacie pentru a evita situatiile mai delicate.

Legat de medicamente, a spus ca se va suplimenta necesarul pentru fiecare sectie in parte, insa in ceea ce priveste materialele, deocamdata bugetul va fi unul mai redus. A promis ca se va stradui prin solutiile administrative pe care le va lua sa rezolve o parte din probleme, dar a cerut ca si salariatii sa fie alaturi de spitalul orasului Borsa pentru ca acolo este viitorul lor. Situatia nu este grava, dar a constatat ca nu exista suficienta comunicare intre sectii, compartimente, intre partea administrativa si cea economica si a sugerat ca problemele sa-i fie comunicate prin intermediul liderului de sindicat si va incerca sa le rezolve. Deciziile privind echipa manageriala nu se vor lua politic, dar si-a exprimat dorinta de a avea o colaborare buna cu sindicatul, cu liderii politici de la nivel local pentru a reusi sa aduca fonduri pentru spital. In ceea ce priveste problemele legate de salarizare care au existat cu fosta conducere si care au dus la conflictul de munca deschis, dl. Stetco este de parere ca acest conflict a fost oprit prin faptul ca a onorat solicitarile salariale si prin faptul ca are deschidere cu privire la acordarea tichetelor de masa.

Dl. Mircea Ciocan, Vicepresedintele Federatiei Sanitas a aratat ca este nevoie de profesionalism in sistemul sanitar, fiind cel mai important criteriu al lumii medicale iar acest fapt a fost convenit cu Ministerul Sanatatii. Totodata, unul dintre punctele importante ale acordului pe care Federatia Sanitas l-a incheiat cu Ministerul Sanatatii este depolitizarea conducerii spitalelor. A mai precizat ca pasii facuti de managerul spitalului pana in prezent au fost inspirati, consultandu-se cu echipa manageriala, dar va trebui sa ia decizii pentru a selecta personalul de conducere, iar deschiderea larga fata de sindicat pentru dialog este de bun augur. Spera ca domnul Stetco sa aiba suficienta fermitate pentru a aplica ceea ce sindicatul si conducerea administrativa convin impreuna, deoarece rezultatele sunt cele mai importante si nu intentiile. Se bucura ca a gasit deschidere si are speranta ca si conflictul legat de tichetele de masa va fi rezolvat, iar acestea vor fi reintroduse etapizat deoarece exista restante de ani de zile. In urma cu o luna si jumatate a inaintat Ministerului Sanatatii o situatie cu toate unitatile spitalicesti din tara in care nu se acorda tichete de masa de mai mult de 6 luni. Exista foarte multe astfel de unitati si nu este neaparat vina managerilor, fapt ce reiese dintr-o situatie privind ponderea salariilor din totalul finantarii spitalelor. A precizat ca exista spitale in care 105% din finantarea contractata cu Casa de Asigurari de Sanatate merge in salarii, intrebandu-se din ce anume functioneaza acele spitale pentru ca nu crede ca pot realiza venituri proprii de 50% din valoarea contractata.

Dl. Petricean a intervenit precizand ca prin acest proiect, Centrul Regional Nord-Vest impreuna cu Sanitas Maramures au organizat mai multe dezbateri publice si conferinte avand ca tematica problemele din sistemul de sanatate. In cadrul conferintei de la Baia Mare s-au dezbatut problemele principale din sanatate, deoarece la vremea respectiva s-au initiat de catre Guvern demersuri de restructurare a sistemului de sanatate din Romania, respectiv de a desfiinta Casa Judeteana de Sanatate, DGASPC-ul si Directia de Sanatate Publica. Intalnirea de azi a fost organizata pentru a vedea care sunt problemele spitalului din Borsa unde exista un conflict de munca. Prpune ca in acest cadru de dialog social sa se incerce rezolvarea acestui conflict. A mentionat ca rolul acestor intalniri si dezbateri, este acela de a crea un mecanism de dialog care sa duca la gasirea celor mai bune solutii de rezolvare a problemelor. 

D-na Vlad Elena, asistent medical, a intervenit spunand ca aceasta situatie a aparut din cauza serviciilor de sanatate neplatite. La nivel central ar trebui sa se ia decizii cu privire la aceste servicii, deoarece Casa de Asigurari de Sanatate taie mereu din serviciile negociate cu aceasta. Pe de alta parte legea mentioneaza ca este obligatoriu sa se acorde asistenta medicala neputand fi refuzat nici un pacient.

Dl Ciocan a explicat ca serviciile care se fac peste valoarea contractata cu Casa de Asigurari de Sanatate raman la latitudinea fiecarui spital in parte, fiind optiunea ficarui spital de a se limita la valoarea contractata sau de a face servicii peste valoare.Managerul spitalului are rolul de a urmari pana unde este valoarea de contract si de a-i atentiona pe medici sa respecte planificarile serviciilor medicale existand si parghii de control in acest sens.

Dl. Petricean a intrebat care este situatia drepturilor salariale in sistemul de sanatate precum si situatia acordarii tichetelor de masa, ceea ce face obiectul conflictului de munca de la Spitalul de Recuperare Borsa.

Dl. Ciocan arata ca din situatia centralizata la nivel national, reiese faptul ca aproximativ 75% din spitale nu acorda in acest moment tichete de masa datorita insuficientei fondurilor contractate cu Casa de Asigurari de Sanatate. Problema apare din modul in care a fost elaborat contractul cadru de catre Ministerul Sanatatii impreuna cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate pentru anul 2013-2014. Acesta prevede diminuarea valorii in caz externat, pentru spitalul din Borsa fiind o scadere de la 1440 lei in 2012 la 1380 lei in 2013. Aceata modificare a fost implementata deoarece Ministerul Sanatatii doreste sa dezvolte mai mult serviciile prin spitale regionale de urgenta, prin spitalele strategice la care a crescut finantarea de la 1440 lei in 2012, la 1600 lei in 2013, respectiv la 1800 lei in 2014, iar celorlalte spitale de rangul 3 si 4 le-au fost diminuate sumele. Ideea a fost de a lasa spitalele sa atraga fonduri si din alta parte deoarece spitalele care au fost descentralizate, au fost transferate catre autoritatile publice locale. Spitalul din Borsa are o particularitate prin faptul ca nu a fost transferat la Consiliul Judetean sau Consiliul local pentru a putea accesa fonduri pe plan local, dar poate accesa fonduri de la Ministerul Sanatatii sub tutela caruia a ramas. A precizat ca Ministrul sanatatii a dat atributii prefecturilor de a monitoriza managementul unitatilor spitalicesti. A subliniat ca din punct de vedere economic, sunt asigurate conditiile necesare pentru a desfasura actul medical pana la sfarsitul anului. Nu este normal ca
drepturile salariale care li se cuvin angajatilor sa le fie luate si a apreciat faptul ca managerul spitalului din Borsa impartaseste ideea ca munca omului trebuie rasplatita.

Dl Petricean a mentionat ca in fiecare an sunt probleme cu finantarea sistemului de sanatate si ar trebui ca Guvernul sa remedieze aceasta situatie alocand resursele financiare necesare pentru sistemul de sanatate.

Dl. Ciocan a informat ca la nivel national toate organismele profesionale si sindicale si-au dat mana (Colegiul Medicilor, Ordinul Biologilor, Biochimistilor si Chimistilor, Ordinul Asistentilor, Colegiul Psihologilor, Colegiul Medicilor Dentisti, Federatia Sanitas si Camera Federativa a Medicilor) si au semnat un acord prin care s-au stabilit niste prioritati pentru ca pe viitor sa nu mai existe aceste situatii neplacute de a negocia si de a renegocia niste drepturi consfiintite de lege cazand de acord ca trebuie stranse randurile in jurul unor idei pe care sa le promoveze. Fara o crestere a alocarii financiare de la 3,2 % la minim 6% nu se va putea vorbi despre o stare normala in sistemul sanitar. A mentionat urmatoarele prioritati stabilite la nivel national:

  • pana la finalul mandatului USL alocarea financiara din PIB sa creasca la 6%;
  • respectarea independentei profesionale a lucratorilor din sistemul sanitar, a statutului liberal a profesiei de medic, de asistent medical, lucratorii din sistemul sanitar neputand fi asimilati functionarilor publici;
  • existenta unei legi a salarizarii proprii sistemului sanitar, scoasa din contextul legii salarizarii bugetarilor, care sa asigure treptat, incepand cu 1 ianuarie 2014, majorari salariale.

Dl. Petricean propune sa se incerce gasirea unor solutii de rezolvare a problemelor care au dus la declansarea conflictului de munca, mizand pe prezenta d-lui Mircea Ciocan care are un cuvant greu in sistemul de sanatate din Maramures si poate sprijini Spitalul din Borsa. 

Dl. Ciocan a aratat ca in ce priveste conflictul de munca existent la Spitalul din Borsa exista posibilitatea stingerii acestuia deoarece nemultumirea cea mai mare este legata de sporul de 15% si de plata zilelor libere nelucratoare, iar treptat se vor acorda si tichete de masa. Dl. Ciocan a cerut sa se dea incredere noului manager in rezolvarea problemelor existente, pe care il va sprijini daca va fi nevoie. Considera ca este important ca spitalele sa ramana unitati publice dar recunoasterea statutului de autonomie financiara, finantata integral din fonduri proprii, inseamna ca spitalul este de utilitate publica si nu este unitate bugetara publica. Si la nivelul UE exista in Directiva 37 doua articole care reglementeaza clar acest statut specific al spitalelor, pe care trebuie mers si nu pe asociatii, fundatii, SRL-uri sau altele modalitati pentru ca nu s-ar intampla altceva decat ca marii granguri sa puna mana pe spitale si sa faca ce doresc cu acestea. Acest aspect se va discuta si in interiorul coalitiei pentru a se avea o pozitie clara cu privire la statutul spitalelor deoarece deocamdata interesele sunt divergente in cadrul structurilor ce compun coalitia de guvernare. Daca se va recunoaste statutul de profesie liberala a medicilor si nu vor fi asimilati cu functionarii publici, acestia nu vor mai fi interesati sa preia spitalele pentru a-si asigura veniturile. Daca se va rezolva problema independentei profesionale a fiecarei profesii din sistemul sanitar statutul spitalelor trebuie sa ramana unul public si nu sa devina unul privat. Statul este obligat sa garanteze asigurarea unor servicii medicale in mod corelativ cu contributia la asigurarile sociale de sanatate pe care fiecare angajat o plateste.

D-na Hantig Nita, Director de ingrijiri, a intervenit spunand ca foarte multi bani de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate merg in sistemul privat si de aceea nu exista suficiente fonduri in sistemul public, incercand astfel sa explice de ce nu sunt bani pentru spitalele de stat. De asemenea, a adaugat ca, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate este subordonata politicului, politicul fiind cel care decide soarta spitalelor.

Dl. Ciocan a precizat ca trebuie facuta departajarea intre spitalele de stat care trebuie finantate din asigurarile de sanatate de stat si cele private care trebuie finantate din  asigurarile de sanatate private, mentionand ca ar fi cazul ca dupa 6 ani de la crearea cadrului legislativ necesar pentru asigurarile de sanatate private acestea sa fie functionale, insa interesul este sa se puna mana pe fondul de stat si sa-l administreze in mod privat.

D-na Mihali Ileana, asistent medical, a spus ca tot politicul este cel care hotaraste soarta spitalelor pentru ca sunt factori de decizie politica si ca miscarea sindicala ar trebui sa se lupte cu politicul pentru a reprezenta interesele sistemului sanitar.

Dl. Ciocan a spus ca tocmai acest lucru incearca federatia sa-l faca, preocuparea coalitiei organismelor profesionale si sindicale fiind de a ameliora cadrul legislativ pentru a se putea majora salariile incepand cu ianuarie 2014 dar este obligatoriu ca in paralel sa se asigure si finantarea. Pentru a realiza acest lucru ar fi suficient ca statul care colecteaza fondul de asigurari de sanatate sa nu jumuiasca din banii asigurarilor de sanatate si sa-i dirijeze catre gaurile negre din economie ci toti banii colectati sa-i dea la Casa Nationala de Asigurari.

Dl. Tomoiaga Olga, asistent medical, a adaugat ca nu este normal ca banii din asigurarile sociale de sanatate sa mearga la bugetul de stat si de acolo sa fie redistribuiti in alta parte, deoarece acestia ar trebui sa fie folositi tot in sanatate. Sunt marginalizati pentru ca si angajatii acestor spitale fac aceeasi munca, poate si mai multa, decat angajatii acelor spitale care acorda tichete de masa. Trebuie luptat pentru suplimentarea finantarii, iar managerul trebuie sa fie sprijinit si de catre politic ca altfel nu se va ajunge nicaieri. Dansa este de parere ca atat factorii de decizie politici cat si sindicatele trebuie sa puna umarul si sa upte pentru suplimentarea finantarii de la Casa de Asigurari.

Dl. Borleanu Mihai, medic, a spus ca nu au finantare din cauza modului in care au fost impartite spitalele pe categorii si ca nu este normal sa fie diferente intre suma care este acordata pentru tratarea unui caz intr-un spital de urgenta si suma pe care o primeste un spital de rang 2 sau 3 pentru tratarea aceluiasi caz, aceste diferente fiind inumane.

Dl. Petricean a mentionat ca la multe dezbateri s-a atras atentia asupra evaziunii fiscale din Romania. Daca Guvernul ar reusi sa reduca apreciabil evaziunea fiscala, contributiile colectate la bugetul de stat ar fi mai mari, iar finantarea sistemului de sanatate s-ar putea face la nivelul necesar pentru o activitate normala ca in celelalte tari din Europa. A cerut participantilor la intalnire sa prezinte care sunt problemele cu care se confrunta angajatii si care sunt problemele majore ale Spitalului din Borsa de a caror rezolvare depinde activitatea normala a spitalului. 

Dl. Borleanu a precizat ca cea mai mare problema este lipsa banilor, pentru ca daca ar fi remunerati pentru munca pe care o depun si li s-ar respecta drepturile pe care le au nu ar fi nici o problema. A adaugat ca o alta problema este aceea ca nu li se platesc toate serviciile pe care le fac, iar pacientii nu pot fi refuzati chiar daca nu sunt arondati Spitalului din Borsa. 

Dl. Ciocan a mentionat ca serviciile furnizate de spitale sunt servicii publice, iar spitalele trebuie sa fie in slujba cetatenilor si chiar daca neajunsurile din interiorul sistemului sunt inca prost reglementate, pacientii nu pot fi refuzati.

D-na Hantig a spus ca timp de o luna au fost intr-o stare de tensiune, lucru care nu a fost benefic pentru activitatea pe care o desfasoara. Presiunile sunt mari, ca spitalul vrea sa fie preluat in subordine ba de unii ba de altii, este o stare de incertitudine, iar Ministerul ar trebui sa se implice cu sprijin daca a luat spitalul sub autoritatea sa.

Dl. Ciocan a spus ca Spitalul din Borsa este prea mare pentru a fi luat de catre autoritatea publica locala in subordine dar ca s-ar putea face demersuri pentru a fi primiti de catre Consiliul Judetean.

D-na Vlad a mentionat ca daca spitalul din Borsa ar face doar serviciile contractate si care le sunt decontate, iar pentru celelalte servicii ar trimite pacientii la Spitalul Judetean din Baia Mare acesta ar fi sufocat fiind imposibil sa deserveasca atatia bolnavi. Asteapta sprijin din partea domnului Ciocan pentru rezolvarea problemelor pe care le au si sa intervina la minister pentru rezolvarea acestora.

Dl. Ciocan a precizat ca se va realiza un control mai riguros al serviciilor efectuate peste valoarea de contract, dar acestea nu pot fi abandonate complet. Daca nu se efectueaza astfel de servicii atunci nici nu vor fi bani in plus, pentru ca la final de an Casa de Asigurari deconteaza o parte din serviciile efectuate peste valoarea de contract. Mai mult, anul viitor, cand se incheie contractul cu Casa de Asigurari, istoricul anului precedent conteaza si nu poate fi incheiat un contract mai mare cu 5% decat daca spitalul are servicii peste valoarea de contract, iar daca nu are deloc astfel de servicii valoarea contractului poate fi diminuata cu pana la 10%.

Dl. Bogdan Magdau, Presedinte al Sindicatului Sanitas Borsa, a spus ca la intocmirea contractelor valoarea se stabileste pe un an iar sumele se aloca pe luni, fara a se tine cont ca in sezonul rece numarul de bolnavi este triplu si cheltuielile sunt mai mari, iar sumele difera de la o luna la alta, sustinand ca ar trebui sa se tina cont de acest lucru ca propunere de modificare a Legii Sanatatii. In continuare, a consultat reprezentantii membrilor de sindicat prezenti la dezbatere, daca sunt de acord cu stingerea conflictului de munca.

Reprezentantii sindicali au fost de acord si si-au exprimat parerea ca ar putea fi inchis conflictul de munca avand in vedere ca au primit banii pentru orele lucrate sambata si duminica si pentru faptul ca s-a stabilit si rezolvarea tichetelor de masa.

Dl. Ciocan a remarcat ca in cadrul acestei intalniri de dialog social putem concluziona ca in conjunctura unui conflict de munca deschis si declarat la ITM, fiind pe punctul de a se declansa greva, dialogul social si-a aratat roadele si conflictul se inchide.

Dl. Petricean si-a exprimat satisfactia pentru ca s-a reusit stingerea conflictului de munca, a felicitat pe domnul Mircea Ciocan si Bogdan Magdau pentru modul cum actioneaza in interesul membrilor de sindicat pe care ii reprezinta. 

La incheierea mesei rotunde, coordonatorul regional a multumit in numele echipei regionale de proiect pentru participare si pentru interesul manifestat fata de tematica prezentata si pentru scopul si obiectivele proiectului „Impreuna pentru dezvoltarea dialogului social in Romania” implementat de CSN Meridian in parteneriat cu Federatia Agricultorilor Fermierul.

 
Power by Portal de Afaceri, Catalog Firme by MediaNet Design