90 de ani de la evenimentele sangeroase de la Lupeni din data de 6 august 1929
 
   Afiliere
   Contact

Ultima ora
 

Dezbatere cu privire la perspectivele dialogului interinstitutional dintre Comisia Europeană si CESE si a Strategiei Europa 2020, în prezenta dlui Maroš ŠEFCOVIC, vicepresedinte al Comisiei Europene, responsabil cu relatiile interinstitutionale si administratie 

Domnule Vicepresdinte,

In primul rand salut participarea dumneavoastra in Sesiunea Plenara a Comitetului Economic si Social European, asigurandu-va ca sunteti in locul potrivit pentru a discuta despre relatii interinstitutionale si Strategia Uniunii Europene 2020.

Sunt un sindicalist roman care reprezinta in Comitetul Economic si Social European, o organizatie care apreciaza in mod deosebit rolul si valoarea pe care o are dialogul social si relatiile interinstitutionale. Din acest motiv, pot sa spun ca inteleg mandatul dumneavoastra si rolul important pe care il jucati in elaborarea unei strategii europene realiste pentru urmatorii 10 ani.

Fara un portofoliu ca al dumneavoastra, care are la baza interdisciplinaritatea, Comisia Europeana nu ar fi capabila sa inteleaga si sa integreze intr-un mod dinamic, propunerile care vin din partea actorilor europeni interesati, printre care se numara si organizatiile societatii civile.

Manifestam un interes special pentru Strategia Uniunii Europene 2020 deoarece consideram ca acum este momentul pentru UE sa planifice si sa adopte un set de masuri care sa ne permita sa mentinem Modelul Social European si sa ramanem un actor global important.

Desi avem deja un document din partea Comisiei Europene, procesul pentru elaborarea acestei strategii este la inceput. O prima prioritate, ar trebui sa fie evitarea greselilor de implementare care s-au facut  in cazul Strategiei de la Lisabona. Trebuie sa punem la baza acestei noi strategii, nu doar dorinte, ci masuri practice.

Organizatia din care fac parte,  considera ca daca dorim sa reusim de aceasta data, va trebui sa ne concentram pe mentinerea si extinderea bazei noastre industriale. Trebuie sa revizuim politicile comerciale astfel incat acestea sa ne permita sa ne aparam mai bine interesele. De asemenea trebuie sa reconsideram rolul investitiilor publice si a statului in economie.

Fara rezultate pozitive in industrie, servicii si agricultura, Uniunea Europeana nu va fi capabila sa indeplineasca tintele ambitioase si generoase prevazute in Strategia propusa de Comisie. Agricultura abia este mentionata in Strategie si nu stim de ce. … Dumneavoastra ati spus ca in 2020, probabil 60 % din forta de munca va trebui sa fie inalt calificata. Intrebarea mea este: ce vom face cu persoanele reprezentand ceilalti 40%.?! Acestia au deasemenea dreptul sa spere la un loc de munca.  

Ca sindicalist, as prefera sa vorbesc mai mult despre probleme sociale, insa dupa 20 de ani de restructurari continue, sindicatele trebuie sa faca fata crudei realitati: politicile sociale vor fi doar vise daca nu ne vom apara industriile, serviciile si agricultura. Acestea vor crea locuri de munca. Aceasta ne va permite sa obtinem o crestere economica inteligenta, durabila si inclusiva. Aceasta crestere economica ne va ajuta sa urmarim alte obiective cum ar fi:

  • Ocupare si formare
  •  Educatie
  • Lupta impotriva saraciei

Domnule Vicepresedinte,

Folosesc aceasta minunata oportunitate pentru a transmite mesaj nostru, prin intermediul dumneavoastra, Colegiului Comisarilor.

Cu ani in urma intr-un afis publicitar al Comisiei Europene se spunea: "Lucram pentru dumneavoastra"

Astazi, noi spunem: " Sa lucram impreuna !"

Din punctul meu de vedere cheia succesului ar putea fi exprimata prin doua cuvinte din limba latina: CONSTANTIA LABORET

Domnule Vicepresedinte,

Va multumesc pentru atentie si astept reactia dumneavoastra la aceste comentarii.

 
Power by Portal de Afaceri, Catalog Firme by MediaNet Design