90 de ani de la evenimentele sangeroase de la Lupeni din data de 6 august 1929
 
   Afiliere
   Contact

Ultima ora
 

Interventia Presedintelui Confederatiei Sindicale Nationale MERIDIAN  in Parlamentul European

De ce mineritul metalelor care utilizeaza in procesul tehnologic cianura, nu trebuie sa fie interzis in Uniunea Europeana ? Pentru a citi documentul de pozitie CSN MERIDIAN < click aici >

Marti, 5 mai 2010

Stimati europarlamentari,

Cine suntem

Confederatia Sindicala Nationala MERIDIAN este un partener social reprezentativ in Romania care, in ultimii 15 ani, s-a implicat in mod constant in dezbaterea privind viitorul industriei miniere energetice si ne-energetice, prin participarea activa la elaborarea initiativelor legislative referitoare la acest sector economic important.

De asemenea am organizat periodic dezbateri impreuna cu comunitatile locale din zonele miniere, in Parlamentul Romaniei, cu ministrii de resort din diferitele guvernari, precum si cu organizatiile patronale din minerit, care au avut ca scop constientizarea opiniei publice, a mediului politic si profesional, cu privire la importanta strategica pe care o are industria extractiva si contributia pe care mineritul ar putea sa o aduca la dezvoltarea durabila a tarii noastre in contextul Uniunii Europene.

De ce sustinem mineritul

Am fost si suntem sustinatorii dezvoltarii viabile a industriei miniere din Romania deoarece:

  • Romania este o tara membra a Uniunii Europene care dispune de resurse minerale si care poate acoperi pentru unele segmente economice  necesarul propriu, dar si pentru alte state membre;
  • In Romania este o traditie in minerit de sute de ani, iar pentru extragerea aurului de mii de ani.
  • Zonele cu exploatari miniere sunt zone monoindustriale, astfel ca inchiderea minelor a creat un dezechilibru economic si social cu efecte dramatice pentru acele comunitati locale; Astfel  in aceste  zone  somajul este cel mai mare din tara, saracia este accentuata,  sunt depopulate datorita migratiei in special a tinerilor. Sistemul de sanatate , invatamantul, dar si cultura acestor zone sunt pe cale de disparitie.   
  • Forta de munca se deprofesionalizeaza, cunoscandu-se ca  meseria de miner in aceste zone se“ transmitea din tata in fiu “ se formeaza in ani de scolarizare si de activitate practica .

Din punct de vedere practic nu putem pune sub semnul indoielii, importanta industriei miniere, mai ales ca oamenii au folosit metale si minerale extrase timp de milenii si vor continua sa o faca mult timp de acum inainte. La nivel global, se inregistreaza un efort pentru definirea unei dezvoltari sustinute si a gestionarii resurselor limitate, pe fondul cresterii continue a cererii de metale si minerale.

Statul roman „ si-a luat mana „ de pe mineritul resurselor minerale in sensul ca nu a investit in dezvoltare  acestuia niciun ban, dar nici nu a atras, nici nu a incurajat  potentialii  investitori, astfel ca toate exploatarile miniere neenergetice sunt inchise, lasate prada distrugerii, furturilor, degradarii tehnice ireversibile.

Ca reactie la aceste stari de lucruri, Confederatia Sindicala Nationala MERIDIAN, si- a exprimat pozitia prin solicitari repetate adresate Guvernului  de a  sustine investitiile publice, private sau public-private, care sa contribuie la reactivarea mineritului pentru resurse minerale, cum sunt  exploatarile miniere de aur, argint, uraniu etc.

Exploatarea resurselor minerale si a metalelor este esentiala pentru prosperitatea si calitatea vietii oamenilor din aceste zone miniere monoindustriale, dar si o dezvoltare a industriei pe orizontala. Mineralele si metalele asigura infrastructura de baza pentru sistemele globale de educatie, sanatate, comunicatii, transport, comert si aparare. Crearea unei industrii fundamentale, precum cea miniera intr-o tara in curs de dezvoltare, cum este si Romania, poate asigura temelia economica pentru  prosperitatea si speranta unei vieti mai bune.

S-a vorbit mult in Romania in ultimul timp, despre folosirea cianurilor in procesul tehnologic de exploatare a aurului. si cel mai adesea de catre nespecialisti, care nu au elementare cunostinte despre producerea acestora, domeniile in care se folosesc, riscurile si masurile de siguranta in utilizare a cianurilor. 

Principalul nostru obiectiv este sa ne asiguram ca legislatia interna si europeana privind gestionarea cianurilor in minerit este respectata si aplicata in Romania.

Daca dorim sa fim rigurosi cu tot ce ne inconjoara, atunci la fel sau mult mai periculos este efectul unui accident la o centrala nucleara, sau efectele industriei chimice cu toate ramurile sale,  sau, sa ne apropiem de prezent,  cenusa emanata de un vulcan, de riscurile unei calatorii cu avionul, cu masina sau chiar cu trenul si multe altele.

Ce este facut in asemenea situatii? Nu mai dezvoltam asemenea industrii, putem sa renuntam la ele? Raspunsul este nu! Nu putem trai fara beneficiile unor asemenea industrii riscante.

Si atunci se stabilesc masuri, standarde  riguroase care trebuie respectate. Asa s-a procedat si pentru domeniul  utilizarii cianurilor, astfel ca procentul de cianuri din aer, din rezidiuri si de la suprafata apelor, stabilit de catre Uniunea Europeana si fiecare stat dintre tarile din estul Europei, este cuprins in cadrul unor standarde dintre cele mai riguroase din lume si benefice pentru protectia oamenilor si a mediului.

In cazul metalelor pretioase, cianurile au fost folosite in cazul a sute de mine si folosite riguros pentru extragerea a cca. 90% din aurul din intreaga lume.

Desi industria minierã a cheltuit multe milioane de dolari de-a lungul anilor, incercand sa identifice solutii alternative pentru cianuri, in prezent nu exista niciun substitut mai eficient, mai usor de folosit, mai putin costisitor si mai sigur din punctul de vedere al mediului si pentru sanatatea oamenilor. In afara de cianuri, au fost studiate in ultimele decenii alte patru sisteme alternative de extractie chimica, printre care  se numara tiurea, bromin-bromida, clorin-clorida si tiosulfatul de amoniu. Niciunul dintre aceste sisteme nu prezintã caracteristici de mediu, economice si metalurgice superioare celor specifice cianurii. Prin urmare, niciunul dintre aceste procese nu a fost adoptat de guverne, sau alte organizatii si nici nu au fost implementate de industrie sau  institute de profil.

Chiar daca s-ar elimina folosirea cianurilor din procesul de extractie a aurului, riscul global nu dispare, deoarece marea majoritatea a cianurilor sunt folosite in fabricarea materialelor plastice sau in industria farmaceutica si alte industrii vitale dezvoltarii omenirii.

Totusi valoarea indiscutabila a industriei miniere, nu justifica neglijarea drepturilor oamenilor sau protectiei mediului. Au fost situatii care  au generat accidente de mediu, cum a fost cel de la Baia-Mare din Romania, dar care a avut loc datorita incompetentei celor pusi sa conduca domenii atat de deosebite, datorita promovarii pe criterii politice si nu pe baza calitatilor  profesionale.

Cu toate acestea , fortele naturii, precum imperfectiunile omului, nu ne permit sa traim pe o planeta fara riscuri si de aceea trebuie sa invatam sa luam cele mai eficiente masuri de evitare a unor situatii negative.

Stimati parlamentari,

In toate actiunile sale, CSN MERIDIAN indeamna membrii sai, la cunoasterea si respectarea legii, la respectarea autoritatilor publice nationale si europene. Suntem o organizatie sindicala care militeaza pentru o Europa Unita si in acest sens, prezenta noastra astazi, in Parlamentul European, se intemeiaza si pe convingerea ca institutia dumneavoastra reprezinta principala putere legala in Uniunea Europeana.

Informatiile pe care vi le-am prezentat mai sus referitoare la cianura sunt derivate din consultarea expertilor minieri din Romania, Europa, America de Nord  si America Latina precum si din sutele de studii disponibile la nivel mondial cu privire la  posila utilizare sigura a cianurilor in minerit.

Propunerea de Rezolutie referitoare la interzicerea generala a utilizarii tehnologiilor pe baza de cianura in minerit in UE, initiata de un europarlamentar din Romania, respectiv dl. Laszlo Tokes, este din punctul nostru de vedere nerezonabila din urmatoarele motive:

  • Propunerea de rezolutie lanseaza o masura extrema ( de interzicere) fara a avea un fundament stiintific.

In continut se face precizarea ca biodiversitatea se poate dezvolta numai daca se interzice cianura in minerit , ceea ce este mai o formulare fortata si limitata.

Avem o legislatie europeana in domeniu de data recenta, la elaborarea careia ca au fost implicate toate grupurile politice ale Parlamentului European si care prevede standarde foarte riguroase pentru   domeniul mineritului.

Din bunele practici ale unor state ca Suedia, Finlanda  se desprinde concluzia certa ca se pot folosi  cianurile in procesele tehnologice din minerit atunci cand sunt bine aplicate si controlate.

  • Propunerea de Rezolutie este nerezonabila si prin faptul ca inregistreaza un puternic deficit democratic.

 Parlamentul European, in asemenea situatii cand sectoare industriale importante sunt afectate de o initiativa a sa, in baza principiilor democratice pe care le apara si le reprezinta, trebuie sa organizeze un cadru de dezbatere mai larg la care sa fie invitati reprezentanti ai companiilor miniere, sindicate, specialisti in domeniu si alti reprezentanti ai societatii civile.

  • Prin abordarea pe care europarlamentarul Tokes o propune sunt afectate drepturilor la optiune ai celorlalti cetateni ai Romaniei,  a caror existenta depinde de activitatea miniera, care nici macar nu au fost consultati, carora nu li s-a oferit o alternativa economica si sociala  la inchiderea minelor.

Drept urmare, propunem amanarea dezbaterilor la Propunere de Rezolutie referitoare la interzicerea generala in EU a utilizarii tehnologiilor pe baza de cianura in minerit, pentru a permite Parlamentului European sa initieze in perioada ce urmeaza o serie de consultari pe aceasta tema cu Comisia Europeana, cu Consiliul, cu specialisti in domeniu, cu parteneri sociali si reprezentanti ai societatii civile.

De asemenea trebuie realizat de catre Comisia Europeana un

  • Studiu de impact privind efectele economice si sociale asupra industriei europene care ar fi privata de asigurarea cu materii prime din resurse proprii si unde mii de salariati nu ar mai avea unde lucra, dar si realizarea unui
  • Studiu de impact asupra mediului a tehnologilor din minerit care se utilizeaza deja,

Pe baza caruia Comisia sa poata initia orice demers legislativ cu un asemenea impact economic si social.

Ca parteneri sociali suntem in legatura permanenta cu patronatele europene din minerit, respectiv   EUROMINES, a le caror propuneri pe aceasta tema le sustinem.


Pozitia partenerului social european - EUROMINES:

 
Power by Portal de Afaceri, Catalog Firme by MediaNet Design