90 de ani de la evenimentele sangeroase de la Lupeni din data de 6 august 1929
 
   Afiliere
   Contact

Ultima ora
 

Intalnirea reprezentantilor confederatiilor sindicale nationale reprezentative cu reprezentantii Fondului Monetar International , domnii Jeffrey Franks si Tonny Lybek si cu reprezentantul Comisiei Europene, dl. Moulin Laurent Luni, 2 august 2010,  incepand cu ora 14, la sediul FMI din Bucuresti


Interventia  CSN MERIDIAN

Stimati reprezentanti ai FMI si ai Comisiei Europene

Suntem intr-un moment in care dumneavoastra analizati modul in care s-au aplicat de catre Guvern, masurile cuprinse in Acordul cu FMI si in Memorandumul cu Comisia Europeana iar noi, ca reprezentanti ai salariatilor, suntem in momentul in care sa ne exprimam pozitia in legatura cu rezultatul acestor masuri, asa cum il resimte in general societatea romaneasca.

Pozitia noastra in acest moment al derularii acordului:

Banii s-au acordat in transe conform programului dar din pacate, efectul economic si social al acestui imprumut este aproape zero. Cresterea economica nu s-a realizat; investitii publice care ar fi creat noi locuri de munca, nu s-au realizat nici in 2009 ( 10 miliarde euro), nici in 2010; somajul a crescut; puterea de cumparare a populatiei a scazut.

Toate acestea determina in randul poulatiei o stare de neincredere in guvernanti si de respingere a altor potentiale masuri de austeritate.

Cateva aspecte pe care dorim sa vi le prezentam:

Domnul Jeffrey Franks afirma zilele trecute ca: “ Situatia accesarii fondurilor europene este ingrijoratoare “. Acest lucru il spunem si noi autoritatilor de mai bine de un an dar raspunsul acestora este ca nu sunt bani pentru cofinantare. De exemplu, in domeniul infrastructurii de transport, conform declaratiilor domnului Radu Berceanu,, Romania este in imposibilitatea de a a construi un kilometru de autostrada sau de cale ferata cu ajutorul fondurilor europene deoarece nu sunt bani alocati pentru finantarea acestor proiecte.” Noi tragem de aici urmatoarea concluzie: Desi pana la ora actuala s-a derulat mai mult de jumatate din imprumut, pentru investitii in acest sector, nu a fost alocat nimic. In aceste conditii, nu considerati ca Fondul ar trebui sa urmareasca ca guvernul sa-si fixeze niste tinte sectoriale concrete pentru alocarea sumelor care provin din imprumuturi acordate de FMI?. Aceste tinte ar putea fi atinse prin alocarea unei parti, din imprumutul total, pentru cofinantarea unor proiecte de infrastructura rutiera, feroviara si fluviala care sunt eligibile pentru finantare prioritara de la UE, in cadrul retelelor Transeuropene de Transport.  Stimularea investitiilor in infrastructura de transport, mai ales intr-o tara in care aceasta nu este dezvoltata la standardele actuale, ar putea sa constituie o oportunitate pentru crearea de noi locuri de munca si pentru stimularea unor sectoare ale economiei precum si pentru dezvoltarea unor zone rurale adiacente acestor rute de transport.

FMI este una dintre principalele institutii de guvernanta mondiala creata pentru a stimula cooperarea economica si pentru a evita repetarea politicilor economice  dezastruoase din trecut. Multi dintre cetateni, vad astazi in FMI, o banca pusa pe capatuiala in cardasie cu Guvernul Romaniei. Pentru a evita aceste conceptii gresite, consideram ca Fondul ar trebui sa fie mai atent atunci cand aproba transele de imprumut, la respectarea de catre statul beneficiar a unor standarde de buna guvernanta.

Consideram ca ar fi benefica o cooperare a Fondului Monetar International cu Comisia Europeana pentru imbunatatirea mecanismului de monitorizare a Guvernului Roman care are obligatii de raportare fata de cele doua institutii.  

Asa cum a rezultat si din ultimul raport pe justitie al Comisiei Europene, multe din obiectivele importante asumate de Guvern, ce privesc lupta impotriva coruptiei si reforma sistemului de justitie, nu au fost indeplinite. Nivelul ridicat al coruptiei din Romania, face ca in situatia unor proiecte de infrastructura, sa se plateasca de cateva ori mai mult pentru un km decat in celelalte state membre ale UE. Lipsa de transparenta in licitatiile publice si  castigarea contractelor pentru lucrari si servicii, exclusiv pe criterii politice, conduce la o cheltuire ineficienta a resurselor financiare disponibile si implicit, la imposibilitatea atingerii de catre Guvern a tintelor agreate cu FMI si Comisia Europeana.

Relatia FMI cu Romania, nu trebuie sa lase impresia ca se desfasoara preponderent pe baza unor relatii personale cu reprezentantii actualului guvern. Imprumutul acordat de Fond ar trebui sa fie in folosul tuturor cetatenilor Romaniei. Intreaga societate romaneasca, acum si in viitor, contribuie cu eforturi deosebite la rambursarea acestor imprumuturi.

 Consideram salutara initiativa dumneavoastra de a va intalni si de aceasta data cu partenerii sociali. Atat la consultarile pe care le-am avut cu dvs. cat si cu guvernul, organizatiile sindicale au propus masuri alternative sau complementare care sa contribuie la diminuarea efectelor crizei economice si  sociale. Din pacate, acestea nu au fost incluse in programul de masuri al guvernului, acesta venind cu propuneri care nu au condus la crestere economica dar au sporit nemultumirea lucratorilor si a populatiei in general.

Domnul Jeffrey Franks, afirma zilele trecute ca: “ intentia noastra este sa ajutam in orice fel ca Romania sa iasa din criza”, insa rezultatele de pana acum, acelea pe care le resimte intreagul popor roman, sunt descurajatoare, fapt ce “ ar putea conduce pana la toamna la tulburari soaciale” asa cum declara recent la un seminar dl. Mugur Isarescu, Guvernatorul Bancii Nationale. Nu dorim ca datorita esecului masurilor propuse de guvern si sustinute de FMI, cetatenii Romaniei sa-si manifeste intr-un mod violent ostilitatea fata de institutia dumneavoastra asa cum s-a intamplat in Argentina cu cativa ani in urma.


In incheiere,

Dorim sa cunoastem daca s-a discutat cu Guvernul Romaniei elaborarea unui act aditional pentru urmatoarea transa de imprumut si care este continutul acestuia ? Ce masuri noi se preconizeaza a fi luate?

Se tot discuta in ultima perioada de un nou imrumut la FMI. Va rugam sa ne confirmati daca Guvernul Romaniei a angajat asemenea discutii?

 
Power by Portal de Afaceri, Catalog Firme by MediaNet Design