90 de ani de la evenimentele sangeroase de la Lupeni din data de 6 august 1929
 
   Afiliere
   Contact

Ultima ora
 

Raport al  Federatia Nationala Sindicala JUSTITIA

pentru

Congresul Uniunii Europene a Grefierilor


Stimate domnule Presedinte,

Stimati colegi,

Stimati invitati,

In primul rand dorim sa multumim colegilor italieni pentru efortul depus in gazduirea si organizarea la Cuneo, a Congresului Uniunii Europene a Grefierilor.

Constrangerile financiare si situatia complicata din Romania, fac imposibila participarea noastra la cel mai important eveniment anual din viata E.U.R. Ne cerem scuze si va multumim pentru intelegere. Va asiguram in acelasi timp ca, datorita colegilor germani si a excelentului secretariat organizat de acestia, de-a lungul anului, am avut posibilitatea sa ne informam cu privire la principalele actiuni, initiative si intalniri in care EUR a fost implicata. De asemenea am studiat raporturile delegatiilor nationale care ne-au fost transmise. Deci nu suntem straini de activitatile organizatiei si realizarile sale.   

In legatura cu buna desfasurare a lucrarilor Congresului, in situatia in care trebuie aplicata procedura de aprobare sau de luare a deciziilor cu vot, organizatia noastra ar dori sa delege votul sau delegatiei din Franta.  

Contextul economic si social in Romania

Situatia economica si sociala din Romania s-a degradat in ultimul an, in mare parte datorita crizei economice dar si mai mult datorita incoerentei actiunilor si deciziilor politice. Datorita acestei situatii, functionarea sistemului de justitie in tara noastra, nu s-a ameliorat, fapt ce a fost reflectat si in Raportul Comisiei Europene pentru Justitie de anul acesta.

Conditiile de viata si de munca ale gerfierilor nu s-au imbunatatit fata de anul trecut, dimpotriva, datorita masurilor de austeritate fara precedent luate de guvern, in scopul reducerii cheltuielilor publice, salariile grefierilor si a altor categorii de personal din sistemul de justitie, au scazut cu 25%, in conditiile in care volumul de munca nu s-a diminuat ci a crescut.

In acest context, sindicatele reprezentand lucratorii din sistemul public si-au manifestat dezacordul fata de masurile draconice propuse de guvern si au inceput protestele inca de la inceputul anului, acestea culminand la data de 19 mai, cand aproximativ 50 000 de persoane au manifestat in fata Guvernului Romaniei.

Grefierii din Federatia Nationala Sindicala JUSTITIA au participat si ei la aceste actiuni. Din pacate, revendicarile sindicatelor nu au fost luate in considerare nici de executiv si nici de legislativ, fapt ce a generat un sentiment de frustrare in randul sindicatelor si o amplificare a nemultumirilor membrilor. In septembrie si in lunile ce urmeaza, toate organizatiile sindicale din Romania si-au propus continuarea actiunilor de protest atat prin formele specific sindicale cat si prin utilizarea tuturor formelor legale prevazute in legislatia nationala si europeana.  

Reformarea profesiei grefierului in Romania 

Un fapt pozitiv pe care dorim sa vi-l prezentam este ca Ministerul Justitiei a decis infiintarea uni grup de lucru ce are drept obiectiv stabilirea principiilor ce vor sta la baza noii legi privind statutul personalului auxiliar de specialitate din cadrul instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea. Federatia Sindicala Nationala JUSTITIA are doi reprezentanti in acest grup care au sustinut chiar de la prima intalnire importanta Cartii Verzi a Grefierului European in identificarea modelelor de dezvoltare a profesiei in Romania.

Ca urmare a discutiilor purtate in acest grup de lucru, la data 26 iulie 2010, la Ministerul Justitiei, analizand principiile ce vor sta la baza noii legi privind statutul personalului auxiliar de specialitate din cadrul instantelor judecatoresti si al pachetelor de pe langa acestea si tinand seama de opiniile exprimate de membrii de sindicat, FNS JUSTITIA a facut urmatoarele propuneri:

1.       Redenumirea categoriei profesionale in functionari de justitie , la fel ca in sistemul judiciar din Portugalia, cu statut propriu si care nu au nimic in comun cu functionarii publici. Denumirea de “personal auxiliar de specialitate” nu a avut si nu va avea nicioadata impactul scontat in sensul unei viziuni de ansambu asupra existentei acestei categorii profesionale in sistemul judiciar romanesc si crearea unui nou profil profesional al grefierului din Romania.

2.       Structura personalului auxiliar de specialitate:

§  Functionari  de justitie grefierii de sedinta (studii superioare si studii medii) si grefierii superiori / consilierii judiciari/ consilierii judecatoresti (recrutati din randul grefierilor de sedinta cu studii superioare pentru indeplinirea unor atributii preluate de la magistrati);

§  Functionari auxiliari de justitie  grefierii (cei care nu participa la sedinta de judecata; spre ex: cei cu atributii de executări civile si penale, aplicarea apostilei, secretariatul conducerii instantei, grefierii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie), grefierii-arhivari, grefierii-registratori, grefierii-statisticieni, agenti procedurali, tehnicienii criminalisti;

§  Functionari administrativi de justitie personalul de la departamentul economic si administrativ, soferi.

§  Functionari tehnici de justitie- specialistii IT

3.       Functia de aprod sa fie eliminata.Persoanele care ocupa in acest moment aceasta functie, sunt folosite fie ca personal de curatenie sau ca personal ajutator prin arhive.Serviciul de curatanie al instantelor si parchetelor poate fi externalizat  iar aprozii pot opta, prin concurs, pentru ocuparea  functiei de arhivar, fiindu-le necesar un stagiu de pregatire in acest sens.

4.       Inserarea in lege a posibilitatii organizarii periodice a unui concurs/examen intern pentru promovarea arhivarilor si registratorilor pe posturi de grefieri (vacante), pentru acoperirea deficitului de personal cu conditia indeplinirii unei vechimi minime in functie (5-10 ani). La fel se intampla atat in sistemul judiciar portughez cat si in cel  german: se promoveaza personalul intern, cu experienta in domeniul juridic si cu efectuarea unui stagiu de pregatire.

5.       Functia de  grefier documentarist sa fie eliminata intrucat nu-si mai gaseste utilitatea.

6.       Ierarhizarea functiilor in cadrul instantelor/parchetelor, in raport de importanta si responsabilitatea fiecareia, cu asigurarea unei salarizari corespunzatoare acestei ierarhizari.

7.       Se impune infiintarea unui organism, al unei Directii Nationale de Administrare a Justitiei, grefierul fiind subordonat acesteia, controlul activitatii sale fiind efectuat prin intermediul Consiliului Grefierului, care este organizat ca un  ordin colegial al grefierilor, format din grefieri. Acest organism, astfel infiintat, se va ocupa de recrutarea, promovarea, detasarea, delegarea, verificarea activitatii si inclusiv sanctionarea acestei categorii de personal, exceptand personalul IT si departamentele economico-financiare, care au deja directii in Ministerul Justitiei ce le gestioneaza cariera, va stabili criteriile de selectie ale personalului de instruire din cadrul SNG, regulamentul de organizare si functionare a Directiei, atributiile fiecarei categorii de personal de specialitate. De asemenea, va elabora regulamente privind personalul de specialitate, va formula propuneri de modificare a ROI, inclusiv Codul de etica, va fi responsabil de promovarea in functii de executie si numirea in functii de conducere a personalului, sens in care se vor elabora criteriile de participare si modalitatea de desfasurare a concursului/examenului iar prin SNG, se va ocupa de pregatirea initiala si continua a personalului judiciar si auxiliar si, in parte, a celui tehnico-administrativ. Acest organism in Portugalia are, in raport cu grefierii, o competenta generala de ordin administrativ  dar si sub aspectul salarizarii

8.       Trecerea Scolii Nationale de Grefieri in coordonarea Ministerului Justitiei prin Directia Nationala de Administrare a Justitiei;

9.       Personalul de instruire din cadrul SNG va fi recrutat din randul grefierilor (de sedinta, superiori, auxiliari), grefieri-arhivari, grefieri-registratori, iar directorul SNG din randul personalului de instruire, numit de Ministrul Justitiei, la propunerea  Directiei;

10.    Modalitatea de colaborare dintre Directia Nationala de Administrare a Justitiei si instante/parchete, Consiliul Superior al Magistraturii si organizatiile sindicale ale personalului de specialitate  sa fie reglementata legal.

Uram succes lucrarilor Congresului Uniunii Europene a Grefierilor!

 

 
Power by Portal de Afaceri, Catalog Firme by MediaNet Design