90 de ani de la evenimentele sangeroase de la Lupeni din data de 6 august 1929
 
   Afiliere
   Contact

Ultima ora
 

Bucuresti, 11 octombrie 2010

Confederatia Sindicala Nationala MERIDIAN isi exprima compasiunea fata de familiile afectate si ingrijorarea fata de catastrofa ecologica care s-a produs in localitatea Ajka din Ungaria in urma mareei de namol rosu, cu continut de arsenic si mercur, care s-a revarsat din depozitele uzinei Ajkai Timfoldgyar Zrt proprietate a Magyar Aluminium Group Co.

Evenimentul nefericit este cu atat mai grav cu cat, pe langa daunele provocate mediului prin deversarea a 1,1 milioane metri cubi de noroi rosu toxic si coroziv, 7 persoane si-au pierdut viata iar alte 150 au fost ranite. Inca odata, o comunitate miniera este afectata din punct de vedere medioambiental, economic si social datorita politicilor de abandonare a responsabilitatii autoritatilor statului in cazul instalatiilor industriale privatizate, singurele ramase in functiune dupa amplul proces de dezindustrializare din Europa de Est.

La fel ca si in cazul accidentului de la Baia Mare, accidentul din Ungaria, probeaza inca odata, daca mai era cazul, ca  proasta administrare a mostenirii industriale comuniste si “ protectia politica “ acordata unor intreprinzatori, practica frecventa in tarile din Europa de Est, poate sa aiba consecinte dramatice pentru oameni si catastrofale pentru mediul inconjurator.

Un reprezentant al Greenpeace afirma ca “ impactul pe care il va avea scurgerea de reziduuri toxice in localitatile din vestul Ungariei, va fi cu mult mai mare decat cel al accidentului de acum 10 de la Baia Mare”. Analiza mostrelor de namol rosu din zona afectata indica valori de 110mg/kg pentru arsenic, 1,3mg/kg pentru mercur si 660mg/kg pentru crom. La un continut estimat de aproximativ 50 de tone de arsenic raportat la cantitatea totala a deversarii, reprezentantii Greenpeace considera ca situatia reala este mult mai grava decat aceea prezentata de oficialii maghiari.

Neglijenta evidenta a autoritatilor maghiare in acest caz este argumentata atat de presa maghiara cat si internationala prin faptul ca autoritatile de la Budapesta identificasera inca de acum patru ani slabiciunile instalatiei de depozitare a produselor secundare rezultate in urma producerii aluminei dar nu au luat masurile care se impuneau. Situatia din Ungaria, alaturi de cazurile similare produse cu ani in urma la Baia Mare in Romania si la Aznalcóllar in Spania, determina la nivel European si nu numai, o accelerare a neincrederii publicului in instalatiile si aplicatiile industriale care implica procese chimice cu potential crescut de toxicitate.

Fobia fata de unele activitati industriale sau o atitudine ostila fata de acestea, poate accelera procesul de dezindustrializare al Europei, care este deja in curs, aruncand o parte a cetatenilor UE in saracie, prin pierderea locurilor de munca si a surselor de finantare pentru bugetele sociale din tarile in care exista aceste industrii.

CSN MERIDIAN considera ca o reactie exagerata in acest sens nu este constructiva. Atat Romania, cat si Ungaria, au nevoie de industrie pentru dezvoltarea lor economica si sociala. Nu exista activitate umana din care riscul sa poata fi eliminat. Stilul nostru de viata, pe care statisticile europene sau ale OECD il considera civilizat, este apreciat in functie de consumul de anumite materii prime sau produse industriale.

Alumina nu face o exceptie in acest sens. De exemplu: folosim aluminiu pentru producerea recipientelor din industria alimentara, aluminiu pentru constructia de masini mai usoare, deci cu un consum redus de combustibil, aluminiu in constructia avioanelor cu care activistii de mediu, si nu numai, calatoresc in intreaga lume pentru a dirija campaniile pentru protectia mediului. Practic, in ziua de astazi, nu exista domeniu, in care acest metal sa nu-si gaseasca o utilizare. La fel se intampla si cu alte metale, care similar aluminiului, asigura posibilitatea unor aplicatii ce sunt utilizate in viata de zi cu zi a omului.

Nevoile noastre determina existenta acestor industrii. Chiar daca am admite ideea extrema a disparitiei totale a unor activitati industriale potential periculoase din Uniunea Europeana, trebuie sa fim constienti, ca in mod sigur, activitati similare se vor desfasura in alte parti ale planetei, care spre deosebire de Europa, nu au aceeasi legislatie restrictiva de mediu.

Solutia nu o reprezinta interzicerea acestor activitati, ci corecta implementare a legii, monitorizarea serioasa si responsabila a operatiunilor industriale, evitarea erorilor umane prin formare profesionala continua si o cultura preventiva din partea legiuitorului, a autoritatilor precum si din partea agentilor economici.

Facand comparatie intre atitudinea inflamata si ostila a autoritatilor maghiare acum 10 ani, cu ocazia accidentului de la Baia Mare si atitudinea impaciuitoare a autoritatilor romane fata de catastrofa ecologica din departamentul Vezprem, ne punem intrebarea daca non-reactia Romaniei se datoreaza argumentelor pro-industrie mai sus exprimate sau pur si simplu unei letargii care ne caracterizeaza.

 
Power by Portal de Afaceri, Catalog Firme by MediaNet Design