90 de ani de la evenimentele sangeroase de la Lupeni din data de 6 august 1929
 
   Afiliere
   Contact

Ultima ora
 

In perioada 18-19 octombrie 2010, la Bruxelles, Belgia Participarea s-a desfasurat Conferinta la nivel inalt cu tema “ Anticiparea si gestionarea restructurarii intr-un mod responsabil din punct de vedere social –Un nou parteneriat pentru pastrarea locurilor de munca “, 18-19 octombrie 2010 la Bruxelles, Belgia.

Delegatia CSN MERIDIAN  a fost compusa din dl. Adrian Nania, Vicepresedintele CSN MERIDIAN si presedinte al Federatiei Unirea care reprezinta sindicate din industria de aparare; dl. Cristian Albu, Presedintele sindicatului " Viitorul Mineritului " de la Rosia Montana si de dl. Dumitru Fornea, Secretar Confederal responsabil cu Relatiile Internationale ale CSN MERIDIAN.

Conferinta a fost organizata in comun de Presedintia Belgiana a Consiliului Uniunii Europene si de Comisia Europeana iar scopul acesteia a fost sa dezbata impreuna cu partenerii sociali, reprezentanti ai Statelor Membre si ai institutiilor UE, modul in care UE, SM, partenerii sociali, companiile si lucratorii vor face fata provocarilor datorate restructurarilor corporatiilor in contextul unor transformari economice profunde si rapide precum si masurile ce se impun a fi luate pentru ca aceste restructurari sa se desfasoare intr-un mod responsabil din punct de vedere social si favorabil ocuparii.

Evenimentul a reusit sa adune la un loc actori nationali si europeni relevanti cu ajutorul carora s-a trecut in revista cele mai bune practici in ceea ce priveste anticiparea schimbarilor industriale si gestionarea acestora intr-un mod responsabil din punct de vedere social. De asemenea, cu aceasta ocazie s-a dezbatut si rolul pe care il are Uniunea Europeana in acest proces si cadrul institutional pe care aceasta il asigura pentru anticiparea si gestionarea restructurarii.

Trebuie mentionat ca inainte de organizarea acestei conferinte la Bruxelles, Comisia Europeana a organizat 27 de seminarii nationale pe aceasta tema in fiecare Stat Membru al UE. O sinteza a acestor seminarii nationale a fost prezentata in cadrul conferintei. Tot in cadrul conferintei s-au desfasurat trei sesiuni tematice:

  • Cum sa anticipam restructurarile astfel incat sa putem pastra locurile de munca intr-o economie in transformare
  • Tranzitia profesiilor si restructurarea: metode, instrumente si actori
  • Gestionarea restructurarii: metode, instrumente si actori

Conferinta s-a incheiat cu o Masa Rotunda la care au participat Ministrii Muncii si Ocuparii din cateva State Mmebre inclusiv din Belgia, tara care detine Presedintia Uniunii Europene in perioada iulie – decembrie 2010.

Cateva cuvinte despre restructurare

Restructurarea nu reprezinta un fenomen nou, numai ca in ultimii ani a luat forme noi, cu o raspandire sectoriala si geografica ce acopera practic orice sector economic si orice regiune din Uniunea Europeana. Criza economica si financiara a intensificat ritmul restructurarilor si necesitatea de a preintampina impactul acestora; multe intreprinderi au trebuit sa-si inceteze activitatile, multi lucratori si-au pierdut locurile de munca ramanand fara o perspectiva apropiata pentru a gasi un nou loc de munca.

Amplificarea factorilor care stau la baza schimbarilor si restructurarilor industriale – globalizarea, competitia internationala feroce, dezvoltarea tehnologica, preocuparile pentru mediul inconjurator, etc – a avut un efect profund asupra metodelor de actiune ale partenerilor sociali si al autoritatilor publice pentru preintampinarea acestor noi provocari. In cateva State Membre, s-a inregistrat in ultimii ani o evolutie clara de la o strategie de corectie cu o anticipare pasiva in cel mai bun caz, catre actiuni preventive care pot sa previna escaladarea unor conflicte si a unor situatii de criza printr-o gestionare proactiva si negociata a operatiunilor de restructurare, de exemplu, prin desfasurarea unor programe de reconversie economica si profesionala.

Restructurarea unei companii produce deseori consecinte dureroase pentru lucratorii afectati care isi pierd locurile de munca precum si pentru companiile care vor trebui sa disponibilizeze o parte din angajati si sa gestioneze astfel procesul de restructurare. Actiunile preventive pot sa diminueze consecintele drastice ale proceselor de restructurare.

O asemenea strategie preventiva, integreaza riscurile inerente restructurarii astfel incat rezultatul sa fie pozitiv atat in ceea ce priveste mobilitatea profesionala a lucratorilor afectati cat si in ceea ce priveste crestere competitivitatii companiilor. Acestea sunt doua criterii cruciale pentru o restructurare de succes si singura cale pentru a asista eficient doi beneficiari cheie care sufera in mod direct ca urmare a efectelor restructurarii: indivizii, prin asigurarea careierei lor si a capacitatii de adaptare a acestora; tari si regiuni, prin prezervarea capacitatilor lor industriale si a dinamicii pietelor muncii.

Aceasta abordare este absolut vitala in Europa pentru a depasi doua din principalele sale slabiciuni legate de schimbarea rapida a mediului de afaceri: in primul rand dificultatea de a asigura o realocare rapida a resurselor, cu o atentie speciala pentru tranzitia resurselor umane din sectoarele in declin catre cele in curs de dezvoltare; in al doilea rand este necesar sa se asigure lucratorilor o sansa reala pentru un viitor profesional atunci cand locurile lor de munca sunt in pericol, prin imbunatatirea capacitatilor lor de a se adapta schimbarilor. Este absolut necesar sa se evite ca muncitorii disponibilizati sa ramana someri de lunga durata. Nicio politica industriala eficienta nu poate fi dezvoltata fara ocupare si fara a se lua in considerare dimensiunea sociala.

In mod ideal, restructurarea nu trebuie vazuta a fi sinonima cu declinul social si cu pierderea de substanta economica. Dimpotriva, restructurarea poate adesea sa stea la baza progresului economic si social: totusi acest lucru se poate intampla numai daca schimbarile structurale sunt corect anticipate, daca firmele afectate pot sa ia masuri de corectie si pot sa gestioneze schimbarile necesare repede si eficient, si daca autoritatile vin in ajutor pentru crearea conditiilor necesare. Din acest motiv, anticiparea, pregatirea si masurile necesare sunt esentiale.

In practica, este crucial sa se mentina o retea de securitate sociala dezvoltata pentru a sprijini lucratorii care, chiar in conditiile anticiparii, pregatirii si a masurilor necesare, isi vor pierde locurile de munca, ceea ce-i va indreptati sa aiba acces la un venit decent in perioada de cautare a unui nou loc de munca.

 
Power by Portal de Afaceri, Catalog Firme by MediaNet Design