90 de ani de la evenimentele sangeroase de la Lupeni din data de 6 august 1929
 
   Afiliere
   Contact

Ultima ora
 

Federatia Nationala Feroviara Miscare Comercial, afiliata la CSN MERIDIAN, a declansat miercuri, 16 martie 2011, o greva de avertisment ca urmare a esuarii negocierilor pentru contractul colectiv de munca aplicabil lucratorilor care sunt membri ai federatiei.In dimineata aceleasi zile, circulatia a peste 500 de trenuri a fost afectata intre orele 7,00 si 9,00, de greva de avertisment declansata de sindicalistii din Federatia Miscare – Comercial.

Tot miercuri, 16 martie 2011,ora 12.00, in Piata Constitutiei in fata Parlamentului din Bucuresti, s-a desfasurat MITINGUL DE PROTEST sub genericul: SPUNE NU HOTARAT CODULUI MUNCII ASUMAT DE GUVERN.

Mitingul s-a desfasurat in baza hotararii adunarii generale a birourilor executive ale federatiilor sindicale din cadrul celor 5 confederatii sindicale reprezentative, reunite in data de 21 februarie 2011 la Bucuresti, datorita faptului ca negocierile cu Guvernul Romaniei, precum si cu partidele politice aflate la putere au esuat in sensul ca nu a fost acceptat nici un amendament de importanta majora pentru salariati in modificarile aduse Codului Muncii. Atunci s-a stabilit programul de actiuni si calendarul formelor de protest.

La protestul de miercuri au participat aproximativ 10 000 de membri de sindicat din cadrul celor 5 confederatii sindicale nationale.

Printre vorbitorii la tribuna s-a numarat domnul Ion Albu, Presedintele Executiv al Confederatiei Sindicale Nationale MERIDIAN si colegul nostru din sindicatul de la TVR, dl. Adrian Sobaru, electriceanul devenit erou al miscarii sindicale, odata cu gestul sau de disperare din decembrie 2010, atunci cand s-a aruncat  de la balconul Parlamentului.

Domnul Albu a vorbit in favoarea unui Cod al Muncii care sa nu-l lase pe muncitor la discretia patronului si a subliniat inca odata importanta reprezentarii politice a lucratorilor care in acest moment sunt practic umiliti de asa zisii “alesi ai poporului”.

Domnul Adrian Sobaru a spus oamenilor din Piata Constitutiei ca actiunile de protest organizate de sindicate sunt “ importante pentru viitorul copiilor”. El a mai spus ca “ Avem nevoie de speranta pentru noi, pentru copiii nostri, fiecare om este important “ si ca “ sindicatele exista pentru ca muncitorii au nevoie de ele “.  


Ce s-a intamplat cu motiunea de cenzura a opozitiei?

Din pacate, motiunea de cenzura a opozitiei a fost respinsa de Parlament pentru ca nu a avut numarul necesar de voturi dupa ce a fost votata favorabil de 212 parlamentari. Au lipsit 24 de voturi pentru a trece.

Inca odata masina de vot a puterii, zamislita din interese si tradarea electoratului, a functionat impecabil demonstrandu-ne ca o disciplina de fier domneste in randul deputatilor puterii. O disciplina bazata pe teama de a nu pierde ciolanul, de nu deveni irelevant, sau un simplu cetatean.

Ca niste roboti industriali, “alesii nostrii” si-au indeplinit sarcinile trasate de conducerea politica: cu eficienta, diligenta si cu foarte mult sange rece. Nimic nu mai poate opri masina de vot a puterii. Poate numai o comanda de tip “ Shut Down “ sau "scoaterea din priza" ar putea sa mai tempereze efectele cauzate de raspandirea acestui virus politic care nu are nici un respect pentru viata.  

Cu ani in urma, sindicatele, ONG-urile societatii civile si partidele politice mai reuseau sa-i sperie si sa-i izoleze pe cei care urmareau sa conduca despotic si discretionar. Din pacate, astazi vocea societatii civile nu se mai aude chiar daca drepturile omului si drepturile sociale sunt mai mult ca niciodata puse in discutie. Partidele politice de opozitie sunt neputincioase si lipsite de atitudine.

Sindicatele sunt amenintate de peste tot, atat din interior cat si din afara si sa zvarcolesc ca sa-si menintina rolul in aceasta noua realitate complexa. Unii ar dori ca ele sa dispara pentru a lasa lucratorii prada sigura capitalului. Probabil ca asta se va intampla, daca constiinta civica si sociala va ramane si pe viitor la acelasi nivel scazut pe care il avem acum.

In Franta, sindicate cu un numar mult mai scazut de membri decat al acelora din Romania reusesc sa mobilizeze zeci de mii de oameni pentru apararea drepturilor sociale. Cum este posibil la ei si la noi nu?! Traim noi mai bine decat cetatenii francezi? Avem noi mai multe drepturi sociale decat au ei ? Este mai eficienta in Romania lupta sociala individuala decat aceea colectiva? Ce ne face sa fim asa de indiferenti ca cetateni?

Romania este astazi Estul Capitalismului Salbatic al Europei in care pana si modelele de societate din America Latina palesc in fata inegalitatilor sadite de puterea politica actuala. Orice este posibil aici daca esti foarte bine infipt din punct de vedere politic ( adica daca esti pe val ).

Constitutia este o vorba goala. Oamenii sunt sfatuiti de seful statului sa plece din tara lor pentru a cauta “fericirea strainatatii” prin denegarea dreptului la justitie sociala si fericire in tara in care s-au nascut si a investit in ei.

Ce sa facem stimati camarazi? Sa ne abandonam bunicii, parintii si fratii pentru ca politicienii nostrii nu sunt capabili sa lupte pentru tara lor si sa-si faca datoria pe care ei insisi si-au asumat-o? E bine sa-i infundam pe altii cu forta de munca ieftina si taxe in loc sa contribuim cu totii la ridicarea patriei noastre?! E bine ca in tara “ laptelui si a mierii “ romanii nu pot sa-si gaseasca un loc de munca decent iar ciocoii sunt protejati pe zi ce trece de legi din ce in ce mai nefavorabile muncitorilor?

La intrebarile astea ar trebui sa ne raspunda Bucurestenii care se considerea nedreptatiti din punct de vedere social dar care nu s-au indurat sa se alature pentru cateva ore “ celor 10 000 de nemultumiti manipulati de sindicate” din Piata Constitutiei.

Iar noi astia de la sindicate ce putem spune – vorba cantecului din Piata:

” Tine minte, sfarsitul nu-i aici “

 
Power by Portal de Afaceri, Catalog Firme by MediaNet Design